Vybíráte ventilátor do koupelny? Poradíme jak na to

Koupelnové ventilátory dokonale poslouží k odvětrávání pachů i vlhkosti z místnosti. Na trhu jich existuje celá řada a s různým konstrukčním řešením – zabudovatelné do stropu či stěny, s kuličkovými či kluznými ložisky, s časovým spínačem, automatickou žaluzií, regulátorem otáček nebo čidlem vlhkosti. Který je ale vhodný pro vás?

Dostatečný průtok vzduchu je zásadní
Ventilátorem do koupelny odvádíme nejen pachy, ale zejména vlhkost, která je pro každou místnost z dlouhodobého hlediska nežádoucí. Při výběru ventilátoru proto klademe důraz na průtok vzduchu, který je schopen odvádět mimo místnost. Jedná se o zásadní parametr, kterému bychom měli věnovat dostatečnou pozornost.
 
Odrazíme se proto od objemu koupelny, ve kterém bude ventilátor pracovat. Čím větší prostor, tím výkonnější ventilátor musíme opatřit. Objem pak jednoduše vynásobíme koeficientem, který zohledňuje zejména vlhkost v místnosti. Výsledná hodnota vám pak bude nápomocna s výběrem odpovídajícího ventilátoru, který zaručí nejen dostatečnou výměnu vzduchu, ale zejména odvod vlhkosti. Předejdete tak problémům nejen s plísní na stěnách.
 
Příklad: Koupelna o délce 2,6 m, šířce 2 m a výšce 2,6 m odpovídá objemu místnosti 13,52 m3. Objem nyní vynásobte patřičným koeficient (viz tabulka) 13,52 * 6. Vybírejte tedy ventilátor s průtokem alespoň 81,12 m3/h. 
Jaké konstrukční řešení ventilátoru?
Na trhu najdeme širokou škálu konstrukčních řešení – ventilátory do koupelen standardní s manuálním vypínačem, ale i ventilátory s automatickou žaluzií, která se při vypnutí zavře a zabrání tak navracení pachů či studeného vzduchu zpět do místnosti. Neméně zajímavé jsou i ventilátory s časovačem, u kterých lze nastavit dobu doběhu zpravidla v rozmezí 2 až 30 minut. Ventilátor tak můžete připojit třeba k osvětlení koupelny či WC. Pokud rozsvítíte, ventilátor se rozeběhne. Jakmile v místnosti zhasnete, začíná se odpočítávat nastavený interval, po kterém se vypne i ventilátor. Jak geniální.
 
Do koupelny také oceníte ventilátor s čidlem vlhkosti. Lze na něm jednoduše nastavit vlhkost v rozmezí 60 až 90 % – ventilátor pak běží tak dlouho, dokud vlhkost neklesne pod nastavenou úroveň. Pokud potřebujete instalovat ventilátor do stropu, zaměřte se naopak na ventilátory s motorem s kuličkovými ložisky, které zaručí nejen tišší chod, ale také prodlužují životnost až na 30 000 provozních hodin.
 
Tab. výpočtu potřebného průtoku:

Typ místnosti– koeficient (k)

Koupelna
Ventilátor nástěnný / stropní – 6 až 7
ventilátor s časovým regulátorem – 5 až 7
 
Kuchyně
Ventilátor nástěnný / stropní – 6 až 9
ventilátor nad sporákem – 5 až 8
 
Toaleta
Ventilátor nástěnný / okenní / stropní – 9 až 10
ventilátor s časovým regulátorem – 7 až 9 
26.11.2013

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444