Vybíráte tepelné čerpadlo? Jak srovnat nabídky a správně se rozhodnout?

Jste-li majiteli domu či bytu, jistě jste alespoň jednou řešili způsob, jak vytápět dům a jak vybrat ten nejvhodnější zdroj. My v AC Heating vyrábíme a dodáváme tepelná čerpadla a řešíme se zákazníky tyto a podobné otázky dnes a denně.

Při komunikaci s potenciálním zákazníkem (říkejme mu pan Novák) jsme se v diskusi o vytápění tepelným čerpadlem dostali do bodu, kdy se protistrana usmála a pravila, že má tři další nabídky na tepelné čerpadlo a že jsme (AC Heating Convert AW) suverénně nejdražší nabídka. Nabídl jsem tedy možnost srovnání technického řešení a pan Novák řekl, proč ne :-) V následujících řádcích vám ve zkratce představím jednotlivé návrhy, srovnám s naším technickým řešením a prozradím, jak se pan Novák nakonec rozhodl.
 

Na jaký dům chci tepelné čerpadlo

Zákazník má nezateplený rodinný dům z osmdesátých let 20. stol. Tepelnou ztrátu si nechal odborně odhadnout z konstrukce na cca 10 -12 kW. V domě je otopná soustava s původními radiátory. Majitel chce svůj dům vytápět na komfortní teplotu 23 °C. V domě žijí 3 dospělé osoby, pro které je třeba připravit dostatek teplé užitkové vody.

 

Zvolené technické řešení

Náš návrh zahrnoval tepelné čerpadlo o výkonu 16 kW, zachovával stávající elektrokotel jako záložní zdroj. Stávající bojler, na hranici životnosti, nahrazoval nový o objemu 250 l pro celoroční ohřev TUV s využitím tepelného čerpadla. Cenová nabídka byla 280 tisíc Kč za kompletní realizaci tzn. včetně elektroinstalace a topenářských prací. Betonový základ pro venkovní jednotku byl zákazník ochoten připravit sám.
 

Nejlevnější není vždy nejlepší

Nejnižší nabídka, kterou pan Novák obdržel od jedné z firem byla za 170 tisíc Kč s DPH. Jednalo se o relativně známou značku, která vyrábí i řadu jiných elektronických produktů. Začali jsme zkoumat podrobně. V návrhu bylo tepelné čerpadlo o výkonu 11 kW. Vnitřní jednotka měla integrovaný elektrokotel o výkonu 6 kW. Zásobník měl 180l. Výkon jednotky nenabízel rezervu výkonu pro velké mrazy (záloha) a existovala reálná možnost, že bude v průběhu roku řadu měsíců přetěžována.  Firma nabízí záruku na tepelné čerpadlo 2 roky a neřeší poprodejní podporu.

Referenční kotelny byly na fotografiích provedeny v plastu, v pancéřových hadicích. U nás je standard lisovaná měď resp. ocel. O rozdílech v životnosti takové kotelny nemá smysl diskutovat. Stejně tak i provedení propojovacího vedení. U tepelného čerpadla je správné použít silnostěnnou kaučukovou izolaci, rozdíl teplot mezi povrchem vedení a okolním vzduchem je až 100 °C. Použitím předizolovaného vedení (bílá tenká izolace – vhodná pro klimatizace, kdy je izolace namáhána teplotním rozdílem max. 30 °C) dochází k větším ztrátám.
 

Sleva jako argument?

Druhá nabídka byla od českého výrobce. Nabídka byla hned v úvodu jednání vylepšena o neuvěřitelnou slevu. Obsahovala tepelné čerpadlo v provedení venkovní kompakt (do venkovní jednotky jde topná voda). Zaujalo mě, že není řešena ochrana venkovní jednotky v případě výpadku napájení či poruchy oběhového čerpadla proti zamrznutí. Výrobce tepelného čerpadla neuměl doložit reálnou hodnotu SCOP (přestože to je od roku 2014 povinnost dodavatele/výrobce v EU). Parametry, uvedené v tabulce zařízení schválená pro kotlíkovou dotaci obsahovaly poznámku, že hodnoty deklaroval výrobce, nikoli akreditovaná zkušebna. Tím jsem diskusi uzavřel.
 

Hodnoty SCOP-tabulky vs. realita

Poslední nabídka byla na kvalitní jednotku původně švédského výrobce, dnes již patřící do německé skupiny. Výrobce má výrobky s velmi nadprůměrnými parametry, nicméně jejich výkonová řada je ohraničená. Jak sám výrobce deklaroval v dokumentaci poskytnuté zákazníkovi, maximální hodnota SCOP (za ideálních podmínek) je výrazně odlišná od té reálné. Pokud jsme porovnali konkrétní hodnoty, tak zařízení s tabulkově vyšší hodnotou SCOP má v reálných podmínkách a o 20 procent nižší parametry nežli naše tepelné čerpadlo AC Heating Convert AW.
 

Když chcete něco víc

Po této podrobné analýze, jsme se dostali zpátky našemu řešení. Co nikdo z konkurence neuměl nabídnout, resp. naplnit představu zákazníka, byla automatická dálková diagnostika. Pozor, dálková diagnostika je něco zcela jiného, nežli dálková správa. Při správě ovládám čerpadlo na dálku (např. nastavování teploty v prostoru). Dálková diagnostika umožňuje výrobci monitorovat chod zařízení, pracovat na zlepšení parametrů a předcházet neprovozním stavům.

Naše společnost se věnuje dálkové správě a diagnostice tepelných čerpadel již od roku 2009. Tehdy jsme zahájili vývoj regulace xCC. Regulace xCC je u zákazníků nasazena od roku 2010. Od roku 2015 standardně nabízíme automatickou dálkovou diagnostiku a v případě bytových domů online dispečink. 

Nyní uvádíme novinku – nadstavbu systému službu AC Connectivity. V rámci rozhraní můžete ovládat a nastavovat tepelné čerpadlo přes internet a nepotřebujete pevnou IP adresu. Získáte efektivní, rychlý a bezpečný přístup k teplu pro váš dům.

Jsme přesvědčeni, že tepelné čerpadlo, které vyvíjíme, vyrábíme a montujeme nemůžeme dělat jinak, než jako bychom si ho instalovali pro sebe. Předpoklad absolutního přístupu je tak nutný :-).

A jak dopadl pan Novák? Pomohli jsme mu s vyřízením dotace Nová zelená úsporám a v zimě 2018/2019 bude topit s AC Heating.

Za tým AC Heating
Ing. Václav Ježek, Ph.D
18.09.2018 | PR
  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444