Vybíráme vypínač podle stylu interiéru

Při zařizování nového bydlení pečlivě vybíráme dekor dlaždiček v koupelně, vhodnou barvu na stěny v obývacím pokoji a samozřejmě lpíme na doplňcích. Přitom často opomeneme důležité vizuální prvky v podobě domovní elektroinstalace. Jako kdyby na vypínače už nezbyl čas… Zvolíme obyčejné, co nejlevnější, které celkovému vyznění interiérů uškodí.

Interiérová designérka Kristýna Jandíková ve spolupráci se společností Obzor, specialistou na elektroinstalaci, představuje jednotlivé typy interiérů a k nim doporučuje vhodný vypínač.

Minimalistický interiér

Styl, který získává na popularitě především v posledních několika letech, se vyznačuje čistotou, jednoduchostí, střídmými, chladnými barvami a použitím materiálů jako jsou beton, kov a sklo. Minimalismus vyznávají praktičtí lidé, kteří nemají rádi chaos a zbytečné zdobení.

„Pokud je váš interiér hodně jednoduchý a chcete mu dodat zajímavý a netradiční detail, tak doporučuji kovový vypínač Decente v hliníkovém nebo nerez provedení. Pro moderní minimalistický interiér jsou taktéž vhodné vypínače Decente nabízené v kombinaci matného skla sněhově bílé, kovově šedé a černé. V matu také klapka (krytka) v bílé nebo černé barvě. Výhodou matu je určitě to, že na něm otisky prstů neuvidíte,“ radí interiérová designérka Kristýna Jandíková. Do minimalistického interiéru a moderních loftů se budou hodit i vypínače ve stylu retro s typickou kličkou. Doporučujeme především keramickou kolekci.  



 

Skandinávský interiér

Pokud sledujete blogy o bydlení, neunikl vám skandinávský nebo, chcete-li, severský styl. Je inspirován především přírodou, proto se v takto pojatých interiérech nejčastěji setkáte se dřevem, kamenem a přírodními textiliemi. Skandinávský styl je nadčasový a harmonický, jednoduchý a prosvětlený. Jemnost a čistotu interiéru podporují neutrální barvy, nejčastěji odstíny bílé, šedé a černé v kombinaci s přírodními zemitými tóny. Světlé barvy opticky zvětšují prostory a vyvolají pocit příjemné vzdušnosti. Skandinávský styl získává na stále větší oblibě díky své nekomplikovanosti, ale také snadné dostupnosti díky velkým obchodním řetězcům.
 
Do skandinávského interiéru je více než vhodný vypínač Decente s dřeveným rámečkem. Designérka Kristýna Jandíková doporučuje v prostoru kombinaci maximálně dvou druhů dekoru dřeva: „Pokud si nejste jisti odstínem, je dobré zvolit spíše kontrastní barvu, než se snažit o shodu. Dbejte proto při výběru vypínačů důsledně na typ dřevěného rámečku.“ Dřevo naleznete také na retro vypínačích, které se stanou samostatným designovým doplňkem vašeho interiéru.



Elegantní interiér

Když se řekne elegantní, mnohému se vybaví móda. Ale elegance se samozřejmě nevyhýbá ani architektuře a bytovému designu. Punc elegance interiéru dodáte především vhodně zvolenými doplňky, jako jsou polštáře, koberce, závěsy a jiné dekorace. „Velkou důležitost věnujte celkovému barevnému konceptu interiéru. Vše se odvíjí od výběru hlavní barvy, kterou kombinujte s barvou doplňkovou. Jako akcent použijte kontrastní tón pro oživení.” Do elegantně laděného prostoru volte jemné vypínače, v uklidňujících odstínech bílé, šedé a béžové, což splňuje kolekce vypínačů Elegant
 

Praktický tip:

„Při dekorování interiéru bývá častou chybou umístění několika drobných předmětů na jednom velkém kusu nábytku, což vede k tomu, že takovou sestavu vnímáme spíše jako nepořádek než dekoraci. Na velké komodě bude lépe vypadat větší váza s květinou, než skupina malých sošek," sděluje designérka Kristýna Jandíková.



Hravý interiér

Hravý interiér je o barvách. A ne, opravdu se nemusí jednat o dětský pokoj. Proč by si odvážné barvy nemohli oblíbit i dospělí? Hravý styl pracuje s měkkými textiliemi, sytými barvami v teplých odstínech, pestrými tapetami či pop artovými obrazy. Vše bývá doplněno o originální doplňky v podobě sedacích polštářů, koberců, lamp atd.
 
Do dětského pokoje je doporučována řada vypínačů Variant, u kterých lze zdůraznit barvu pouze na bocích vypínače. „Pokud je již interiér hodně barevný, použijte raději neutrální barvy. Například z novinek řady Elegant,“ dodává Kristýna Jandíková.
 
Řada Variant používá stejné kryty i přístroje jako řada Elegant. Díky tomu je možné snadno
inovovat vzhled vypínačů pouhou výměnou rámečků na zcela nový a překvapivý design. Variabilitu navíc podtrhuje systém bezdrátového ovládání RF HOME, který umožní bez jakéhokoliv stavebního zásahu umístit vypínač kamkoliv budete chtít.

 

Vintage interiér

Jste romantický typ? Pak jste si jistě oblíbili interiéry inspirované venkovskou tradicí, máte rádi přírodní materiály, jemné barvy, květinové vzory. Není divu, že styl je to oblíbený především mezi ženami. Konkrétním příkladem vintage interiéru může být styl Provence prodchnutý atmosférou francouzského regionu provoněného levandulí, ale i našeho českého venkova s tkaninami s jemným proužkem či květinovým vzorem.
 
Vypínač vybírejte ve stejném duchu. Ideální volnou bude vypínač Decente se skleněnými rámečky  z materiálu Lacobel v jemných a pastelových odstínech. 


 

Glamour interiér

Luxus, přepych a třpyt. Tak lze třemi slovy charakterizovat glamour styl. V interiéru, který se volně vrací k baroku a rokoku, se vyskytuje především nestárnoucí kombinace bílé a černé, která je doplněna o temně fialovou, luxusní zlatou či stříbrnou. Okázalý styl poznáte podle bohatě zdobeného nábytku v bílém či černém laku, křišťálových lustrů, velkých zrcadel, kožešin a těžkých tkanin. 
 
Dávejte si velký pozor na výběr vypínačů. Do tak specifického interiéru nemůžete vybrat obyčejné vypínače. „Dbejte na detaily. V nich je ukryto kouzlo dokonalosti. K tomu ideálně poslouží promyšleně zvolený vypínač. Tmavě hnědý skleněný vypínač v kombinaci se zlatou se tak stane exkluzivním doplňkem vašeho interiéru,” radí Kristýna Jandíková.



Tipy designérky jste si přečetli, ale přesto máte obavy, že nevyberete vhodný vypínač? Využijte nástroje online návrhář na adrese www.domovnivypinace.cz, kde si můžete vyzkoušet roli interiérového designéra nanečisto. Nahrajte vlastní fotografii vašeho reálného interiéru a přikládejte různé typy vypínačů. V online návrháři si můžete vyzkoušet, jak budou vypadat vypínače u vás doma, a teprve pak vybraný typ zakoupit.
18.10.2017 | Jana Koenigová

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444