Vybíráme svítidla do koupelny

Jak osvětlit koupelnu kvalitně a bezpečně

V koupelně trávíme mnoho času. Koupelna je místem hygieny, relaxace a odpočinku. Směřují sem naše první kroky po ránu, ale zároveň je tento prostor i posledním místem, který navštěvujeme večer před spaním. Správný výběr osvětlení a jeho umístění hrají důležitou roli pro vytvoření bezpečného místa s příjemnou atmosférou. Výběr vhodných svítidel do koupelny má proto svá specifika.

Bezpečnost na prvním místě 

Koupelny v panelových bytech bývají malé bezokenní prostory, kterým je nutné dodat dostatek světla. Jedná se o prostředí se zvýšenou vlhkostí vzduchu, ve kterém dochází k přímému styku s vodou. Pamatujte na to, že pro osvětlení v koupelně jsou kladeny zvláštní požadavky a při nedodržení technických norem může snadno dojít k úrazu.

Z důvodu bezpečnosti se proto mohou do jednotlivých zón koupelen instalovat svítidla vhodných parametrů (ochrana proti vniknutí vody, izolace..). Jak ale porozumět značení svítidel a koupelnovým zónám?
 

Stupeň krytí IP 

„Krytí“ je opatření, které poskytuje ochranu elektrického předmětu před vniknutím cizích předmětů, vody, prachu apod. Označuje se kódem IP, ke kterému se přidávají dvě doplňková čísla. První číslice označuje stupeň ochrany před dotykem nebezpečných částí a před vniknutím pevných těles. Druhá číslice udává stupeň ochrany proti vniknutí vody. Obecně platí, že čím vyšší je číslice, tím lepší ochranu svítidlo zajišťuje a je pro použití v koupelně bezpečnější.
 
Př. Koupelnové svítidlo má označení IP44.
 
První číslice udává, že svítidlo je chráněno před vniknutím pevných těles větších než 1 mm.
Druhá číslice udává, že svítidlo je chráněno před stříkající vodou dopadající v libovolném směru.
 

Koupelnové zóny 

Prostor koupelny lze rozdělit do několika zón. Každá zóna jasně určuje, jaký typ svítidla z hlediska stupně krytí lze v daném místě použít.
 
  • Zóna 0 – Vnitřní prostor vany nebo sprchového koutu. Do těchto míst se instalace světel nedoporučuje. Výjimku tvoří svítidla určená do masážních van a sprchových koutů – IP67, 12 V napájení.
  • Zóna 1 – Nejbližší okolí vany či sprchového koutu do výšky 225 cm. Zde se instalace svítidel také nedoporučuje. Do těchto míst patří jen svítidla s vysokou ochranou proti proudu vody – IP65 (min. IP64).
  • Zóna 2 – Prostor kolem vany, sprchy nebo umyvadla do vzdálenosti 60 cm a do výšky 225 cm. Do této zóny dále patří prostor ve výšce nad 225 cm nad okrajem vany. Nejnižší předepsaná hodnota stupně ochrany je IP44.
  • Poslední zónu tvoří prostor mimo předchozí tři zóny, kam je možné umístit svítidla s nejnižším stupněm krytí IP21.
Obrázek: Zdroj - Uni svítidla.cz [online]. [cit. 2016-02-19]. Dostupné z: http://www.uni-svitidla.cz/vybirame-koupelnove-osvetleni

Jak osvětlení správně rozmístit? 

Většina koupelen v bytech postrádá přirozené denní osvětlení. Proto je třeba pečlivého výběru pro zajištění dostatečného množství světla. Základem každé koupelny by mělo být centrální osvětlení, které je doprovázeno dalšími doplňkovými svítidly. Centrální světlo nemusí představovat jen jedno přisazené stropní svítidlo na středu místnosti, ale může být tvořeno např. vhodně rozmístěnými bodovými světly. Mezi doplňková svítidla patří osvětlení zrcadla nebo tlumené světlo, které navodí příjemnou relaxační atmosféru (osvětlení nábytku, sprchy, nik, podsvícení stropu apod.). Světlo v okolí zrcadla je důležitou součástí každé koupelny. Ideální umístění svítidel je po obou stranách zrcadla nebo nad zrcadlem a tato svítidla by měla zajišťovat rovnoměrné osvětlení. Nevhodné jsou proto bodová svítidla s čirým sklem, jejichž světlo se odráží v zrcadle a může vás nepříjemně oslňovat.
 

Barva světla

Obecně se do koupelen doporučuje spíše chladnější bílý tón (5 000 – 6 000 K), který je pocitově neutrální a zvyšuje bdělost. Vnímání světla je však individuální záležitostí a ne každému může chladný tón vyhovovat. Proto barvu světla do koupelny volte podle toho, jaká barevná teplota vyhovuje právě vám.
14.06.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444