Vyberte si kuchyňskou desku s nejdelší životností. Vlastnosti jednotlivých materiálů se značně liší

Věděli jste, že téměř 50 % doby strávíte v kuchyni prací na kuchyňské desce a pouze necelých 13 % vařením na sporáku? Proto je velice důležité, aby kuchyňská deska měla dostatečnou životnost a odolávala všem nástrahám práce v kuchyni. Klasická laminátová deska nejvyšší životnost nenabídne. Znáte však desky třeba z nerezu nebo technického kamene? 

Každá kuchyňská deska má určité vlastnosti, které předurčují délku její životnosti. Při výběru kuchyňské desky je třeba dívat se nejen na její cenu, design nebo snadnou údržbu, ale i na další parametry. Těmi jsou především odolnost proti poškrábání, nárazům, teplotním šokům, dále tvrdost, odolnost proti vodě a dalším tekutinám nebo nasákavost.

Nebudete věřit, jakou škodu dokážou na některých kuchyňských deskách udělat běžné přírodní šťávy či červené víno! Pojďme se tedy zblízka podívat na životnost běžně používaných materiálů kuchyňských desek. 
Za nízkou cenu nízká životnost
V českých kuchyních stále suverénně převládají laminátové desky. Jejich pořizovací náklady jsou ve srovnání s ostatními materiály nejnižší, bohužel to samé platí i pro jejich životnost. Zásadní nevýhodou laminátových desek je nízká odolnost proti mechanickému poškození. Zapomeňte na krájení a řezání bez prkénka. Lamino je de facto papírem napuštěným pryskyřicí a ostrý nůž jím dokáže bezpečně proniknout až do jádra desky z dřevotřísky. Pokud se dostane tekutina až na dřevotřísku, nabobtná a deska je nenávratně poškozena. Toto nebezpečí hrozí obzvláště u holých okrajů v otvoru pro dřez či baterii.

Tento materiál je také náchylný na poničení vysokými teplotami a položením hrnce nebo pánvičky bez podložky jej můžete snadno trvale poškodit. Stejně tak je třeba se vyvarovat jakýmkoli chemickým čističům. V českých domácnostech se setkáte také s akrylátovými kuchyňskými deskami, které nabízí lepší designové provedení než laminátové desky, ale bohužel se vyznačují podobnými neduhy, zejména značnou náchylností k mechanickému poškození.
Unikátnost přírodního kamene je jeho kladem i záporem
Dalším materiálem využívaným pro kuchyňské desky je přírodní kámen. Za jeho design a zřetelný přírodní původ platí lidé někdy až statisícové částky, a je tak tím nejdražším materiálem. Oproti laminu nabízí vyšší odolnost vůči řezání a krájení i vyšším teplotám. Často však trpí jako každá jiná přírodní surovina nejednotností struktury, a v případě mramoru i pórovitostí. Jeho životnost omezuje snížená odolnost proti skvrnám – olej, červené víno či citrón zanechají na desce na první pohled znatelné skvrny. Povrch se navíc musí často udržovat a impregnovat speciálními přípravky.

Masiv zateplí, ale pro kuchyňskou desku je nepraktický
Zapomenout nesmíme ani na masivní dřevo. Kuchyňské desky z tohoto materiálu krásně zateplí interiér, nevýhodou je však nezbytná povrchová úprava proti nasákavosti. Impregnace se musí pravidelně obnovovat, a pokud je poškozená (například řezáním či krájením), může dlouhodobé působení vody či jiných tekutin desku trvale poškodit. Stejně tak je třeba mít se na pozoru s tekutinami kolem spár a při manipulaci s horkými hrnci a pánvičkami.
Nerezové desky jako výdržná, ale industriálně strohá volba
Nerezové pracovní desky jsou hygienické a velmi výdržné - nevadí jim teplo ani vylitý olej. Ne nadarmo jsou jednou z nejčastějších voleb restauračních provozů a jídelen. Do každé domácí kuchyně se ovšem zdaleka nehodí, najdou uplatnění převážně u těch designově minimalistických ve vysokém lesku. Používáním se sice nesnižují užitné vlastnosti, ale rozhodně utrpí ty estetické. Deska se časem poškrábe, a udržet ji lesklou a bez otisků je takřka nemožné. Nemluvě o tom, že práce na desce je zejména při dotyku kovu o kov poměrně hlučná. 
Technický kámen vás přežije
V České republice jsou čím dál častěji k vidění kuchyňské desky z technického kamene. Ten je v zahraničí dlouhodobě populární pro svůj prémiový vzhled a skutečně vysokou odolnost, a tím i dlouhou životnost – díky své tvrdosti je jen minimální šance povrch poškodit a nevadí ani vylité červené víno, citron či jiné agresivnější přírodní šťávy. Technický kámen umožňuje bezproblémovou manipulaci s noži, horkými hrnci, možnost „válení“ těsta a jeho snadné odstranění. Jednolitost kamene a málo výrazné spáry navíc zamezují usazování nečistot.

Ve srovnání s ostatními materiály nabízí technický kámen nejdelší životnost při zachování estetických kvalit desky. Mimo výrazně menší nasákavosti patří mezi jeho hlavní výhody ve srovnání s přírodním kamenem velký rozsah barev a designových provedení. Věděli jste například, že se tento materiál od české společnosti TechniStone pro svůj luxusní vzhled a dlouhou životnost používá v nejlepších hotelech světa či na mezinárodních letištích?
Nechte si poradit
Ať se rozhodnete pro kterýkoli materiál, určitě je vhodné nejdříve navštívit kuchyňské studio, kde se můžete na jednotlivé pracovní desky podívat a zároveň si nechat poradit, která je pro vaši kuchyň a kuchyňskou linku ta nejvhodnější.    
04.11.2014 | PR
  • Technistone, s.r.o.

    Společnost Technistone, s.r.o., se sídlem v Hradci Králové, je špičkovým světovým výrobcem tvrzeného kamene. Tento vysoce kvalitní materiál je pro své jedinečné vlastnosti a nadčasový design vyhledáván architekty, designéry i koncovými zákazníky. Zájem o tvrzený kámen TechniStone® neustále roste především v zahraničí, kde máme díky rozsáhlé distribuční síti zastoupení v desítkách zemí světa. Stále oblíbenějším se ale stává i v České republice. V roce 2019 se firma Technistone stala součástí americké společnosti Wilsonart® Engineered Surfaces, celosvětového lídra ve výrobě materiálů pro interiéry budov.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444