Nebudete věřit, jakou škodu dokážou na některých kuchyňských deskách udělat běžné přírodní šťávy či červené víno! Pojďme se tedy zblízka podívat na životnost běžně používaných materiálů kuchyňských desek.
V českých kuchyních stále suverénně převládají laminátové desky. Jejich pořizovací náklady jsou ve srovnání s ostatními materiály nejnižší, bohužel to samé platí i pro jejich životnost. Zásadní nevýhodou laminátových desek je nízká odolnost proti mechanickému poškození. Zapomeňte na krájení a řezání bez prkénka. Lamino je de facto papírem napuštěným pryskyřicí a ostrý nůž jím dokáže bezpečně proniknout až do jádra desky z dřevotřísky. Pokud se dostane tekutina až na dřevotřísku, nabobtná a deska je nenávratně poškozena. Toto nebezpečí hrozí obzvláště u holých okrajů v otvoru pro dřez či baterii.
Dalším materiálem využívaným pro kuchyňské desky je přírodní kámen. Za jeho design a zřetelný přírodní původ platí lidé někdy až statisícové částky, a je tak tím nejdražším materiálem. Oproti laminu nabízí vyšší odolnost vůči řezání a krájení i vyšším teplotám. Často však trpí jako každá jiná přírodní surovina nejednotností struktury, a v případě mramoru i pórovitostí. Jeho životnost omezuje snížená odolnost proti skvrnám – olej, červené víno či citrón zanechají na desce na první pohled znatelné skvrny. Povrch se navíc musí často udržovat a impregnovat speciálními přípravky.
Masiv zateplí, ale pro kuchyňskou desku je nepraktický
Zapomenout nesmíme ani na masivní dřevo. Kuchyňské desky z tohoto materiálu krásně zateplí interiér, nevýhodou je však nezbytná povrchová úprava proti nasákavosti. Impregnace se musí pravidelně obnovovat, a pokud je poškozená (například řezáním či krájením), může dlouhodobé působení vody či jiných tekutin desku trvale poškodit. Stejně tak je třeba mít se na pozoru s tekutinami kolem spár a při manipulaci s horkými hrnci a pánvičkami.
Nerezové pracovní desky jsou hygienické a velmi výdržné - nevadí jim teplo ani vylitý olej. Ne nadarmo jsou jednou z nejčastějších voleb restauračních provozů a jídelen. Do každé domácí kuchyně se ovšem zdaleka nehodí, najdou uplatnění převážně u těch designově minimalistických ve vysokém lesku. Používáním se sice nesnižují užitné vlastnosti, ale rozhodně utrpí ty estetické. Deska se časem poškrábe, a udržet ji lesklou a bez otisků je takřka nemožné. Nemluvě o tom, že práce na desce je zejména při dotyku kovu o kov poměrně hlučná.
V České republice jsou čím dál častěji k vidění kuchyňské desky z technického kamene. Ten je v zahraničí dlouhodobě populární pro svůj prémiový vzhled a skutečně vysokou odolnost, a tím i dlouhou životnost – díky své tvrdosti je jen minimální šance povrch poškodit a nevadí ani vylité červené víno, citron či jiné agresivnější přírodní šťávy. Technický kámen umožňuje bezproblémovou manipulaci s noži, horkými hrnci, možnost „válení“ těsta a jeho snadné odstranění. Jednolitost kamene a málo výrazné spáry navíc zamezují usazování nečistot.
Ve srovnání s ostatními materiály nabízí technický kámen nejdelší životnost při zachování estetických kvalit desky. Mimo výrazně menší nasákavosti patří mezi jeho hlavní výhody ve srovnání s přírodním kamenem velký rozsah barev a designových provedení. Věděli jste například, že se tento materiál od české společnosti TechniStone pro svůj luxusní vzhled a dlouhou životnost používá v nejlepších hotelech světa či na mezinárodních letištích?
Ať se rozhodnete pro kterýkoli materiál, určitě je vhodné nejdříve navštívit kuchyňské studio, kde se můžete na jednotlivé pracovní desky podívat a zároveň si nechat poradit, která je pro vaši kuchyň a kuchyňskou linku ta nejvhodnější.