Výběr sprchových dveří nepodceňujte

Protože se doba zrychluje, většina lidí se dnes raději sprchuje, než koupe ve vaně. Proto je sprchový kout nedílnou součástí moderní koupelny.

Sprchové kouty se za poslední desítky let výrazně proměnily. Dnes už najdete málo domácností, kde kout zakrývá závěs. Tento doplněk nenabízí kromě ceny takřka žádné výhody. Při sprchování se nepříjemně lepí na uživatele, nasákne vodou a nečistotami, přitahuje bakterie. Původně krásný designový závěs již po pár měsících mění barvu a bohužel začne také zapáchat.

Koncept jednoduchého a elegantního sprchového koutu v dnešní době zahrnuje sprchové dveře. Ty dokáží přepažit a utěsnit prostor s libovolnou šířkou. V dnešní době jsou sprchové dveře k dostání v tolika různých variantách, že si vybere úplně každý. Rozeberme si nyní krok po kroku, jak zvolit ty pravé.

Velikost dveří

Nejběžnější šířka dveří je 80 až 85 centimetrů. Ne všechny sprchové kouty ale vypadají jako z katalogu, prostor uvnitř koutu není vždy přizpůsoben této základní šířce. To ale nevadí, sprchové dveře se prodávají i v atypických rozměrech.

Šířka stavebního otvoru nebo niky, do které chcete sprchové dveře instalovat, je tím nejdůležitějším aspektem při výběru. Změřte, jak velký model potřebujete, a podle toho vyfiltrujte výrobky ve vyhledávání. Samozřejmě si všimněte také výšky.

Ve vámi požadované velikosti najdete spousty výrobků. Následně můžete určit další charakteristiky sprchových dveří.

Systém otevírání dveří

U systému otevírání dveří lze těžko označit některý způsob za výhodnější než ostatní. Všechny mají své plusy a minusy.

Posuvný systém dveří je nejrozšířenější. Velkou devízou je, že posuvné dveře nezabírají takřka žádný prostor. Jenže pojezdy se špatně čistí. Mnoho zákazníků si u tohoto systému vybaví rezavá, zasekávající se a hlučná kolečka, tolik typická pro levné posuvné dveře. Dá se tomu zabránit výběrem dveří s kvalitními pojezdy. Jestliže jde o kolečkové pojezdy, je dobré si všimnout velikosti koleček a jejich materiálu. Průměr koleček by měl být alespoň 2 cm, kolečka by měla být osazena bezúdržbovými ložisky.

Zalamovací systém dveří přináší největší šířku vstupu v poměru k celkové šířce stavebního otvoru. S tímto způsobem se nemusíte bát vytékání vody na koupelnovou dlažbu.

Otočný systém dveří je designově na vyšší úrovni než výše uvedené systémy. Také se lépe čistí. Zákazník ale musí počítat s častějšími potopami v koupelně, protože voda ze dveří častěji stéká na podlahu. Výhodný je u tohoto systému zdvihový mechanismus, jenž zabezpečuje aretaci při nadzvednutí dveří nad lištu prahu a při jejich otevření.

Otevírací systém dveří je rovněž zajímavá varianta. K dostání jsou jednokřídlé nebo dvoukřídlé sprchové dveře s otevíráním dovnitř nebo ven. Užívání je velice pohodlné a design je inspirující. Zároveň ale jde o prostorově náročný způsob – ukrajujete z místa buď uvnitř koutu, nebo v jeho bezprostřední blízkosti.
 

Výplň dveří

Nižší pořizovací cenou si získává pozornost plastová alternativa. Plast na sebe navíc oproti sklu neváže vodní kámen a je snadnější na údržbu. Převažuje matné provedení, protože na něm nejsou vidět zbytky zaschlé vody či případné škrábance. I tak ale zákazníci častěji volí sklo. Skleněná výplň je tužší a po vzhledové stránce přitažlivější.

Dnes není problém sehnat dobré skleněné dveře za rozumnou cenu. Na výběr jsou totiž produkty mnoha výrobců. Jak poznat kvalitu? Přední firmy používají na výrobu pevné bezpečnostní sklo o velké tloušťce. Standardem je sklo s 6 mm tloušťky. Na místě kontaktu  s rámem dveří je tloušťka ještě vyšší.

Důležitý je také rám. Hliníkové rámy nejsou příliš vzhledné, zákazníci vybírají rámy v bílé, černé nebo chromové. Oblíbený je matný kovový povrch satin.

Pár rad na závěr

Ke dveřím je vhodné zvolit odpovídající madla, panty a další příslušenství. Snadno tak přizpůsobíte vzhled dveří celkovému vyznění vaší koupelny.

Neurčujte velikost sprchovacího prostoru ještě před obkládáním. Když nanesete silné vrstvy lepidla, tak se obložením šířka stavebního otvoru výrazně zmenší a objednané díly sprchových dveří vám nemusí sednout do prostoru.

Opačný problém, tedy že je prostor o něco širší, lze vyřešit snadněji. K některým modelům sprchových dveří je možné dokoupit nastavovací profily, jež umí po 2 centimetrech nastavit šířku koutu sprchových dveří přesně tak, jak potřebujete.

Šířku vstupu jsme uvedli jako nejdůležitější faktor výběru. Je nutné mít na paměti, že se nevyplatí přehnaně šetřit s místem v koupelně. Pokud máte v domácnosti starší osoby nebo lidi se špatnou motorikou, pak si možná nevystačí ani s 80 cm šířky vstupu, což je považováno za základ. Raději pak volte kout se šířkou vstupu 90 až 95 centimetrů.
11.01.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444