Vše, co vás zajímá o střešní krytině

TONDACH

TONDACH

Podle čeho bychom si střešní krytinu měli vybírat? Na co bychom měli brát zřetel? Jaký materiál je ten nejlepší? Má barva střechy nějaký význam? Odpoví Jiří Frídl, pokrývač a odborník z portálu všeostřeše.cz.

Když se řekne rekonstrukce střechy, většina z nás si představí výrazný zásah do rodinné kasy. Začneme se automaticky poohlížet po nejlevnější variantě s cílem co nejvíce ušetřit. V případě výběru nové střechy je to však špatný tah, který se vám může v budoucnu draze nevyplatit. Jak se říká levná střecha rovná se špatná střecha. „Při pořizování nové střechy by vás měla zajímat primárně její životnost. Výrobci betonových či pálených střešních tašek uvádí, že vydrží až sto let, což je v podstatě vícegenerační investice, a to už se vyplatí,“ říká Jiří Frídl.  
 

Základní typy střech

Střechy se v zásadě rozdělují na ploché a sklonité, se zateplením nebo bez. „Tvar a celkové provedení střechy velmi závisí na místních klimatických podmínkách, proto si k výběru střechy ideálně přivolejte profesionála, který vám doporučí nejen nejvhodnější druh krytiny a sklon střechy pro vaši nemovitost, ale samotnou realizaci nové střechy nebo její rekonstrukci,“ upřesňuje pokrývač Frídl.

Každá střecha má za úkol bezpečně odvádět dešťovou vodu z plochy střechy a bránit jejímu nahromadění, jež by mohlo postupně konstrukci stavby poškodit zatékáním či růstem dřevokazných hub a plísní. V klimaticky náročnějších oblastech s větším výskytem sněhu musí být konstrukce střechy navržena tak, aby spolehlivě přenesla váhu ležícího sněhu do svislé konstrukce. 
 

Výběr materiálu 

Dnešní trh nabízí skutečně širokou škálu materiálů jako je například asfalt, plast, plech, beton nebo tradiční keramická pálená taška. „Každá krytina má své pro a proti, avšak většina majitelů domů volí klasiku, za kterou se považuje střešní krytina z pálené hlíny nebo betonu. Oba typy tašek se vyrábějí v mnoha barevných odstínech a v různém designu. Výhodou je i široká škála doplňků a také dlouhá záruční lhůta od českých výrobců jako například Bramac, Tondach, Mediterran či KM Beta,“ dodává Frídl.

 

Trendy barvy versus klasika 

V případě, že budeme novou střechu vnímat tak trochu jako naše umělecké dílo, dnešní trh umožňuje se tak říkajíc „vyřádit“. Z obecného hlediska lze vybrat vzhled povrchové struktury od hladké po režnou, matné nebo lesklé glazury. „Červená barva je na ústupu, v současné době si zákazníci vybírají z černé či šedivé, možná je to trend nebo se jen zkrátka ta červená klasika nehodí k modernímu designu jejich domu. Každopádně je to na každém zákazníkovi, pro kterou barvu se rozhodne. Rozhodně je možné vybírat z široké palety barev, které nebudou mít žádný zásadní vliv na funkčnost střechy,“ uzavírá Frídl.

Více informací je k dispozici na odborném portálu www.vseostrese.cz 
11.03.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444