Vše, co jste chtěli vědět o solárních sprchách

Už jste někdy slyšeli o tom, že si můžete pořídit na zahradu ekologicky šetrný a ekonomicky výhodný zdroj teplé vody s nulovými náklady na provoz? Trendem posledních let je venkovní solární sprcha, kterou lze využívat nejen pro osvěžení v horkých letních dnech, ale také jako praktický doplněk k bazénu.

Solární sprcha vás potěší řadou pozitivních vlastností. Vlastníte-li zahradní bazén, pomůže vám déle udržet čistou vodu a zabezpečit hygienu všech koupajících. Stačí, když se nezapomenete před vstupem do bazénu osprchovat a smýt ze sebe veškeré nečistoty. Tím efektivně snížíte spotřebu bazénové chemie a finance spojené s jejím pořizováním.

Solární sprchu rovněž oceníte, pokud se budete chtít opláchnout či osvěžit po práci, opalování, sportu nebo relaxaci na zahradě. Využijete ji na zahradě u rodinného domu, chaty a své uplatnění nalezne i na užitkové zahrádce.
 

Jak vybrat solární sprchu

Vybírat můžete ze dvou základních druhů sprch – přenosných a instalovaných na pevno. Přenosné modely obvykle nabízejí spirálovitě tvořený podstavec s pyramidovým zásobníkem na vodu, odlehčenou konstrukci a jednoduchou instalaci. Sprchy s pevnou instalací naopak zaujmou propracovanější konstrukcí a disponují větším zásobníkem na vodu, který je umístěný v těle sprchy. Oproti přenosným sprchám se musí nejprve připevnit k pevné základně.

Při výběru solární srpchy nejprve zvažte objem zásobníku na vodu. Každá solární sprcha disponuje vlastním zásobníkem na vodu, který bývá umístěný buď pouze v podstavci, nebo naopak v celém tělesu sprchy – kdy se jedná o tzv. externí ohřev. Na trhu se objevují sprchy s vnitřním objemem od cca 8 až do 40 litrů.

Ideální objem zásobníku by měl dosahovat alespoň 20 litrů, což je dostačující pro osprchování celé rodiny. Moderní solární sprchy jsou dále vybavené mísící baterií, která umožňuje plynule regulovat ohřev vody na vámi požadovanou teplotu. Některé modely disponují i druhým a níže umístěným kohoutkem pro pohodlné opláchnutí nohou.

Před nákupem můžete zvážit také samotné provedení. Výrobci solárních sprch nabízí široké spektrum modelů s kohoutkem na oplach nohou, nebo s odnímatelnou hlavicí, ale i designové, tvarově různorodé a vysoce luxusní sprchy z odlišných materiálů.
 

Jak na instalaci

Samotná instalace již pořízené solární sprchy je velmi snadná a hravě si s ní poradí každý kutil. Pokud jste si zakoupili sprchu s pevným ukotvením, jednoduše ji přišroubujte k vybetonovanému nebo kamennému povrchu a napojte ji na hadici či vodovodní řád. Přenosné modely sprch rovněž umístěte na stabilní základnu a připojte na vodovodní kohoutek za pomocí zahradní hadice a rychlospojek.
 

Snadná údržba

Solární sprcha vás potěší také jednoduchou údržbou. Výskytu a množení nežádoucích bakterií i řas snadno zamezíte pravidelnou výměnou vody v zásobníku. Odborníci radí nechat sprchu celou protéci alespoň každé dva dny.

Vyskytuje-li se na vašem pozemku tvrdá voda, je vhodné sprchovou hadici dostatečně pročišťovat a zbavovat vápenatých nánosů, např. využitím octa, jedlé sody či chemických prostředků. Jakmile bude koupací sezóna u konce, nezapomeňte všechny odnímatelné části solární sprchy odmontovat, očistit a bezpečně uložit na suchém místě.
03.08.2017 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444