Vrtání vyšlo z módy. Zkuste bezdrátové vypínače

Kam se hodí bezdrátové vypínače? Odpověď je jednoduchá – v podstatě kamkoli. Představují totiž plně funkční alternativu ke klasickým vypínačům, která navíc může být instalována kdekoliv a kdykoliv, i v místech, kde kabely nevedou nebo vést nemohou. Bez vrtání a bez nepořádku.

Lze je proto využít jak pro novostavby, tak pro rekonstrukce nebo modernizace, kde rozšiřují běžné „drátové” instalace. V současnosti se nejvíce využívají tzv. radiofrekvenční ovladače. Na rozdíl od klasických vypínačů je lze umístit do míst, kde se původně s rozvody nepočítalo a kde by instalace znamenala citelné stavební zásahy, nebo není vůbec možná.

Kromě změny elektroinstalace, v jejímž rámci lze vysílače umístit nezávisle na stávajícím rozvodu elektrické energie, umožňují bezdrátová řešení přidávat ovládací místa, ovládat spotřebiče na nepřístupných místech, komfortně dálkově ovládat spotřebiče pomocí ručních vysílačů, umístit vysílače na sklo, dřevo nebo beton či dokonce tento systém využívat pro hlídání zaplavení prostoru.
 
Ruční designové vysílače RF signálu nepotřebují ke své činnosti síťové napájení - jsou napájeny moderními lithiovými články, a jsou tedy nezávislé na stávajících rozvodech elektrické energie. Typická životnost článků použitých ve vysílačích je 10 let.
 
RF systémy má ve svém portfoliu řada společností včetně ABB, která RF ovládání zpřístupňuje ve svých nejrozšířenějších designových řadách ABB Levit®, Tango®, Neo®, Neo® Tech, Element®, Time® a Time® Arbo. 
 


Přístroje ABB pro radiofrekvenční (RF) bezdrátový systém využívají nosnou frekvenci 868 MHz, která přináší řadu výhod, jako je vysoká odolnost šířené informace proti externímu rušení či dosah až 150m ve volném prostoru. Protože každý přístroj napájený ze sítě může zároveň sloužit jako opakovač RF signálu (signál je možné opakovat až 3x), lze zvýšit dosah až na 500m v případě využití přídavných antén je maximální dosah až 2 km (opět se jedná o dosah ve volném prostoru). Můžete si tak na příklad bez jediného kroku rozsvítit (nebo zhasnout) světlo v altánku na vzdáleném konci zahrady či druhém konci domu. 
 
Uživatelé oceňují i vysokou kombinovatelnost a variabilitu, díky níž lze jakýmkoliv vysílačem ovládat jakýkoliv přijímač a systém je možné naprogramovat i tak, že na jedno tlačítko reaguje několik přijímačů a opačně. Toho lze například využít, chcete-li ovládat svítidlo z více míst. Každý přijímač je možné spárovat (ovládat) až s 32 vysílači. 
 
Uživatelskou přívětivost zvyšuje i jednoduchá montáž a snadná konfigurace.  Vysílače lze umístit na dřevo, na obklad v koupelně, či v blízkosti vany. Montáž se provádí jednoduše nalepením na podklad pomocí dodávaných oboustranně lepicích terčíků nebo pomocí vrutů, bez zásahu do stávající elektroinstalace. Vysílače je možné snadno přemisťovat, a usnadnit tak ovládání dětem nebo tělesně postiženým osobám.

Systém RF bezdrátového ovládání pro běžné užití lze konfigurovat jednoduše pomocí tlačítek na přístrojích. U složitějších instalací, na příklad když potřebujete, aby vybrané přístroje zvládaly složitější funkce, je možné použít univerzální USB vysílač spolu s konfiguračním softwarem. Pomocí tohoto systémového příslušenství a počítače lze nastavit jednotlivé vazby mezi přijímači a vysílači, nadefinovat počet opakovačů v signálové cestě a využít dalších vlastností, které pomocí standardního tlačítkového programování nejsou přístupné.

Friends of Hue 

Novinkou na českém trhu je Friends of Hue, nová rodina vypínačů, které umí ovládat inteligentní žárovky systému Philips Hue, což je systém chytrého osvětlení pro domácnost s možností vytváření světelných scén.
 
Společnost ABB je jednou z prvních společností na českém trhu, která nabízí ovladač pro přístroje Philips Hue. V současnosti je tento ovladač k dispozici v designové řadě future® linear, v příštím roce se nabídka rozroste o další dvě designové řady. 

Jak fungují vypínače Friends of Hue?

Vypínače z rodiny Friends of Hue jsou bezdrátové, nepotřebují žádné napájení, tedy ani žádnou baterii. Stačí je jednoduše – bez vrtání - umístit na zeď. Spolehlivost fungování zajišťuje technologie Zigbee Mesh (frekvence 2,4 GHz) umožňující propojení nízkoenergetických bezdrátových zařízení na malé vzdálenosti. 

Instalace vypínačů Friends of Hue

Vypínače se do osvětlovacího systému Philips Hue zapojují snadno přes systémovou jednotku Philips Hue Bridge. V mobilní aplikaci poté stačí nastavit, jakou funkci má daný vypínač plnit: zda má sloužit jako vypínač, a tedy rozsvěcet a zhasínat, nebo jestli se má chovat jako stmívač.  Ke zprovoznění funkce ovládání svítidel Philips Hue je nutná pouze systémová jednotka Philips Hue Bridge v2 a aplikace Philips Hue na mobilním zařízení (v3.2 nebo vyšší).
sy
22.10.2020 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444