Víte, jaké to je „cítit se jako doma“?

Když se zamyslíme, jestli existuje místo, kde se cítíme jako doma, možná tápeme a prostor, kde se „cítíme jako doma“ nás vlastně nenapadá.

Cítím se tu jako doma - tohle známé přirovnání používáme v běžné řeči často. Ale uvědomujeme si jeho obsah? Cítit se jako doma a chovat se jako doma – dvě fráze, kdy jednu používáme v situacích kladných, tu druhou spíše v těch záporných. „Cítím se jako doma“ používáme, když se nám někde líbí. Když se někdo někde „chová jako doma“, může to působit třeba až nevhodně či rozpustile, zvláště v případě dětí. Existují však místa, kde se můžeme cítit jako doma a zároveň se chovat jako doma? Napadá vás takové místo? Co třeba váš barber, či v případě ženy kadeřník?

Kadeřnictví/holičství
Je to asi sen každé ženy, mít kadeřníka, který vás zná, který přesně ví, co se kde děje a který má jako „vedlejšák“ psychologickou praxi.  Ale co muži? Za dob před rokem 2000 bylo běžné, že v holičství se střídali muži jako na běžícím pásu. A v dnešní době? Dnes existují barbershopy a muži se rádi nechají hýčkat od svého barbera a stráví v křesle třeba i dvě hodiny.
 
Když poprvé vyzkoušíme nějaké kadeřnictví, málokteré nám sedne. Jestliže vybíráme kadeřnictví, tak prioritou číslo jedna je samozřejmě to, co nám kadeřnice vykouzlí na hlavě. A někdy to mohou být skutečně děsivé případy. Nový účes mnohdy druhý den nevypadá tak jako u kadeřníka a barva, která se nám ještě v salonu líbila, vypadá na denním světle hrozivě. A co teprve pokud jde o účes na svatbu, promoci či nějaké důležité jednání.
 
 
Zkuste si ale představit kadeřnici, která vás nejprve vyslechne a prohlédne s vámi lifestylové magazíny poslední doby, kde si prstem ukazujete, co se vám líbí. Pak vám sáhne do vlasů, podívá se na váš tvar obličeje, zeptá se, jestli budete mít ráno čas na to vlasy upravovat a tak dále. Kromě toho je salón, ve kterém kadeřnice pracuje, jen dvě zastávky městskou dopravou od vás. Dají vám dobrou kávu, hraje tam příjemná hudba a estetické prostředí salónu je blízké vašemu srdci.

Oblíbená kavárna
Známe to z románů - začínající spisovatel nebo malíř chodí do své kavárny na kávu a doutník, v uměleckých kavárnách se v 19. století dokonce chodilo na absint. Dnes se kavárny těší svému návratu, kvalitní káva a perfektní služby s uklidňujícím prostředím jsou na vzestupu. Mít „svou“ vlastní kavárnu, kde vás už ode dveří zdraví majitel a se slovy „jako obvykle?“ usedáte ke stolečku s výhledem do ulice. Přečtete si denní tisk (bohužel, papírové noviny zažijete dnes už asi jen v kavárně Louvre nebo Savoy), začtete se do knížky nebo napíšete kus semestrálního referátu do školy.

U kamaráda/kamarádky
„Když máš srdce zjihlé, když máš potíže.“ Na to je jednoduchá rada - začněte pracovat a chmury vyženete z hlavy. A když ani to nepomůže, zazvoňte u svého kamaráda, který vás pozve dál, vyslechne vás a uvaří vám dobrý čaj. A když je kamarád daleko, zavolejte mu a i v tomto případě se může použít fráze „cítit se jako doma“, protože pocit jako doma můžeme mít  také s někým, komu na nás záleží.



09.11.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444