Víte, jaká postel je vhodná pro vaše dítě?

Výběr postelí do dětských pokojů může být náročný. Kromě toho, že postel musí být kvalitní a pohodlná, měla by se dítěti líbit. Na trhu najdete desítky různých druhů. Liší se od sebe zpracováním či použitým materiálem. Která postel je ta nejlepší pro vaše dítě?

Rozměry postele

Když dítě vyroste a postýlka začne být malá, musíte být připraveni. V dětském pokoji byste měli mít postel splňující všechny parametry. Problém však přichází hned na začátku.
 
Jaké jsou správné rozměry? Nebude pro dítě šok, když se najednou ocitne ve velké posteli?
 
Někteří rodiče neváhají a dítěti pořídí klasickou postel pro dospělé. Ta však může být příliš velká. Proto vsaďte na menší dětské postele.
 
Jejich rozměry se liší podle toho, jak je vaše dítě vysoké. Zpravidla se však uvádí, že postel by měla mít šířku 90 cm. Její délka by měla být o 30 - 40 cm delší než výška dítěte.
 

Správný materiál

Pokud chcete, aby postel s dítětem rostla a vydržela roky, měli byste do ní zainvestovat. Nejlepším a nejtrvalejší materiálem je dřevo. Je odolné a jen tak lehce se nezničí. Dokonce ani tehdy, pokud by do něj děti něco vyrývali nebo na něj kreslili.
 
 
Dřevo je však drahý materiál. V případě, že hledáte něco levnějšího, poohlédněte se například po dřevotřísce. Vydrží sice méně, ale dětské postele se často po pár letech mění.
 
Kovu byste se měli vyhnout. Kromě toho, že bude v pokoji působit chladně, je nebezpečný. Kovové postele mají často ostré hrany. Pokud tedy přemýšlíte, jak zařídit dětský pokoj, vsaďte na jiný materiál.
 

 

Dětský design

Děti milují barvy. Proto se nebojte koupit jim postel v zajímavých barevných kombinacích. Některé mají nabarvené jen jisté části, jiné jsou zbarveny úplně celé.
 
Dobré by bylo, kdyby postel ladila s ostatním zařízením. Vybírejte tedy takové barevné provedení, které se hodí ke skříňkám.
 
Existuje množství postelí v různých tvarech. Některé mají tvar auta nebo formule. Takový typ postelí je pro děti často velmi přitažlivý. Není však příliš praktický.
 
Tip:
Pokud nemáte dostatek prostoru, ušetřete jej pomocí multifunkčních postelí. Jsou spojeny například se psacím stolem. Mnohé dnes vypadají moderně a nadčasově. Plus, velkou výhodou je, že postel nezabírá žádné místo. Nachází se nahoře.

Nezapomínejte na matraci

Je úplně jedno, jak kvalitní postel koupíte, pokud do ní vložíte nekvalitní matraci. Dětská páteř se vyvíjí a potřebuje během spánku správné zakřivení. Nemluvě o dostatečné opoře.
 
Vhodné jsou například matrace s paměťovou pěnou. Umí se přizpůsobit člověku, který na nich pravidelně spí. Tuhost matrace by měla být vyšší, aby podpořila růst páteře. Výběr matrace je náročný, a proto si na něj udělejte čas.
 

 

Bezpečnost

Bezpečnost je u dětí prvořadá a během spánku velmi důležitá. Děti často z postelí padají. Dobře uděláte, pokud na zem položíte měkký koberec. Pokoj skvěle doplní a bude mít i praktickou roli během noci.
 
Druhá možnost zamezuje pádu úplně. Bezpečnostní pojistka proti pádu se dá velmi jednoduše namontovat na postel. Mnohé dětské postele ji mají. Dá se však zakoupit i samostatně.
 

 

Úložné prostory

Dodatkem k posteli mohou být praktické úložné prostory ve formě 1 - 2 zásuvek. Dítě si tam může uložit prakticky cokoli. Využijete prostor pod postelí, který by jinak zůstal prázdný.
 

 

Srhnutí

Dětská postel by měla být stylová, kvalitní a bezpečná. Dítěti by se na ní mělo dobře odpočívat a ještě lépe spát. Při výběru nezapomeňte, že velmi důležitou roli hraje matrace. Její koupi rozhodně nepodceňujte.
12.02.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444