Vitaminy ve skleničce: Zimní džemy

Čerstvé pečivo a domácí marmeláda - oblíbená snídaňová kombinace, která potěší snad každého. Vybrali jsme pro vás trojici netradičních receptů na džemy a marmelády, které nejen že potěší vaše chuťové buňky, ale také jsou zásobárnou cenných vitaminů.

Zázvorové želé s pomerančem


Ingredience (na 2 skleničky á 150 ml):
100 g kořene čerstvého zázvoru
1 velký pomeranč (ideálně v BIO kvalitě)
1 citron
100 g třtinového cukru (lze i více či méně dle chuti)
2 vrchovaté lžičky Ovocného pektinu Labeta

*poměr cukru lze uzpůsobit podle chuti. Pokud máte zázvor méně šťavnatý, klidně ho použijte více, ale maximálně o 50 g. Pokud pomeranč nemáte v BIO kvalitě, namočte jej celý na půl hodinky do octového roztoku (na 1 díl octa cca 9 dílů vody) a poté jej opláchněte.
Příprava
Připravte si nejprve čisté, ideálně i vysterilizované skleničky. Zázvor důkladně očistěte, slupka jde nejlépe oloupat lžičkou (nahradí škrabku). Očištěný zázvor můžete buď nastrouhat, pokud chcete v želé zázvor takto zachovat, nebo jej nakrájejte na kousky a ty poté vyjměte. Z pomeranče škrabkou oloupejte kůru, klidně stačí i jen z půlky, a tu nakrájejte na proužky. Poté z pomeranče i citronu vyždímejte šťávu.

Do kastrůlku vložte nakrájený nebo nastrouhaný zázvor, šťávu z pomeranče i citronu a také nakrájenou kůru z pomeranče. Přidejte cukr, zalijte vodou a vše přiveďte k varu. Povařte jen na velmi mírném plameni cca 10 minut, dokud se ze zázvoru neuvolní silice. Nakonec rozmíchejte ve lžíci cukru pektin a vmíchejte do směsi, povařte společně ještě 5 minut. Ještě horké želé nalijte do připravených skleniček.


TIP:
Do želé můžete vmíchat i trošku kurkumy, která má skvělé antibakteriální a prohřívací vlastnosti. Dobrý je v něm i med, ale ten zásadně přidávejte až po odstranění směsi z plotny a už ho nevařte, ztratil by tak veškeré vitamíny a prospěšné látky.

Zimní džem „vitamínová bomba“


Ingredience:
1000 g ovoce (8-12 mandarinek a 8 kusů kiwi)
4 lžičky medu
BIO třtinový želírovací cukr 3:1 
Příprava
Kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Mandarinky oloupeme a měsíčky zbavíme blanek, aby džem nezhořkl. Ovoce rozmixujeme, přidáme med a BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. 


Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skleničky skladujeme na suchém, chladné a tmavém místě.

Citronová chia marmeláda


Ingredience:
750 g citronů (oloupaných, bez blanek)
3 lžičky citronové kůry
6 lžic cukru
Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
1,5 lžičky chia semínek 
Příprava
Citrony oloupeme, jednotlivé měsíčky zbavíme blanek a pokrájíme na menší kousky. Při odstraňování blanek jsme důslední, předejdeme tak zhořknutí marmelády. Citrony rozmixujeme, přidáme citronovou kůru a třtinový želírovací cukr 4:1. Směs dobře promícháme a povaříme 3-5 minut. 


Po odstavení z plamene vmícháme chia semínka a hotovou marmeládu plníme do sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Naše tipy

  • místo mixování můžeme citron pokrájet na malé kousky a před přidáním želírovacího cukru 5 minut povařit. Místo hladké marmelády tak vznikne zavařenina s kousky ovoce.
  • po uvaření je marmeláda řidší. Je třeba myslet na to, že ji zahustí chia semínka a jako každý džem k tuhnutí přispěje také zchladnutí.


Zdroj: www.labeta.cz
26.01.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444