Zázvorové želé s pomerančem
Ingredience (na 2 skleničky á 150 ml): 100 g kořene čerstvého zázvoru 1 velký pomeranč (ideálně v BIO kvalitě) 1 citron 100 g třtinového cukru (lze i více či méně dle chuti) 2 vrchovaté lžičky Ovocného pektinu Labeta *poměr cukru lze uzpůsobit podle chuti. Pokud máte zázvor méně šťavnatý, klidně ho použijte více, ale maximálně o 50 g. Pokud pomeranč nemáte v BIO kvalitě, namočte jej celý na půl hodinky do octového roztoku (na 1 díl octa cca 9 dílů vody) a poté jej opláchněte. |
Příprava Připravte si nejprve čisté, ideálně i vysterilizované skleničky. Zázvor důkladně očistěte, slupka jde nejlépe oloupat lžičkou (nahradí škrabku). Očištěný zázvor můžete buď nastrouhat, pokud chcete v želé zázvor takto zachovat, nebo jej nakrájejte na kousky a ty poté vyjměte. Z pomeranče škrabkou oloupejte kůru, klidně stačí i jen z půlky, a tu nakrájejte na proužky. Poté z pomeranče i citronu vyždímejte šťávu. Do kastrůlku vložte nakrájený nebo nastrouhaný zázvor, šťávu z pomeranče i citronu a také nakrájenou kůru z pomeranče. Přidejte cukr, zalijte vodou a vše přiveďte k varu. Povařte jen na velmi mírném plameni cca 10 minut, dokud se ze zázvoru neuvolní silice. Nakonec rozmíchejte ve lžíci cukru pektin a vmíchejte do směsi, povařte společně ještě 5 minut. Ještě horké želé nalijte do připravených skleniček. |
TIP: Do želé můžete vmíchat i trošku kurkumy, která má skvělé antibakteriální a prohřívací vlastnosti. Dobrý je v něm i med, ale ten zásadně přidávejte až po odstranění směsi z plotny a už ho nevařte, ztratil by tak veškeré vitamíny a prospěšné látky.
Zimní džem „vitamínová bomba“
Ingredience: 1000 g ovoce (8-12 mandarinek a 8 kusů kiwi) 4 lžičky medu BIO třtinový želírovací cukr 3:1 |
Příprava Kiwi oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Mandarinky oloupeme a měsíčky zbavíme blanek, aby džem nezhořkl. Ovoce rozmixujeme, přidáme med a BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. |
Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skleničky skladujeme na suchém, chladné a tmavém místě.
Citronová chia marmeláda
Ingredience: 750 g citronů (oloupaných, bez blanek) 3 lžičky citronové kůry 6 lžic cukru Třtinový želírovací cukr 4:1 Labeta 1,5 lžičky chia semínek |
Příprava Citrony oloupeme, jednotlivé měsíčky zbavíme blanek a pokrájíme na menší kousky. Při odstraňování blanek jsme důslední, předejdeme tak zhořknutí marmelády. Citrony rozmixujeme, přidáme citronovou kůru a třtinový želírovací cukr 4:1. Směs dobře promícháme a povaříme 3-5 minut. |
Po odstavení z plamene vmícháme chia semínka a hotovou marmeládu plníme do sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.
Naše tipy
- místo mixování můžeme citron pokrájet na malé kousky a před přidáním želírovacího cukru 5 minut povařit. Místo hladké marmelády tak vznikne zavařenina s kousky ovoce.
- po uvaření je marmeláda řidší. Je třeba myslet na to, že ji zahustí chia semínka a jako každý džem k tuhnutí přispěje také zchladnutí.