Vinylová podlaha: Jaké jsou její výhody a nevýhody?

Kdo si prošel rekonstrukcí či stavbou domu, ten nejspíš ví, že největší starosti přinášejí zejména kroky, u kterých byste to možná nečekali. Mezi ně se řadí i výběr podlahy.
V posledních letech dává čím dál více lidí přednost vinylové podlaze. Měli byste na ni vsadit i vy? A jaké jsou její výhody a nevýhody?

Vysoká odolnost, kterou jen tak nenajdete

Podlaha by v první řadě měla být odolná, díky čemuž se můžete spolehnout na její dlouhou životnost. Nejdéle vám v průměru vydrží dřevěná podlaha, po které můžete chodit i několik desetiletí – budete jí ale muset věnovat náležitou péči.

Ve výsledku do ní budete muset v průběhu času investovat nemalé částky a ztrácet čas náročnou údržbou. Tu vyžaduje i plovoucí podlaha, která se vám za to však neodvděčí vysokou odolností, ale naopak rychlejším opotřebením.

Za pomyslný zlatý střed se považuje vinylová podlaha, která nabízí vysokou odolnost a zároveň jednoduchou údržbu. Pokud navíc budete vybírat z vinylových desek s minerálním jádrem, můžete počítat i s jejich voděodolností a v klidu je položit i v kuchyni či koupelně. Tento typ desek na českém trhu nabízí například společnost Arbiton, která si zakládá na kvalitě a inovativních technologiích.

Mezi výhody vinylové podlahy s minerálním jádrem patří:
  • vysoká odolnost,
  • kompatibilita s podlahovým vytápěním,
  • jednoduchá údržba,
  • široký výběr motivů,
  • skvěle pohlcují zvuk,
  • rychlá pokládka svépomocí.

Je libo dřevo nebo mramor?

V nabídce firmy Arbiton můžete najít širokou škálu motivů a odstínů do svého interiéru. Nabízí se nejen klasická imitace dřeva, ale i kamene v různých odstínech. Výběr vinylové podlahy však podléhá nejen tomu, co se vám zrovna líbí, ale i designu celé místnosti.

Ještě před pár lety se velká část designérů držela postupu, kdy se snažili vybírat podlahu i nábytek ve stejné barvě či motivu. Aktuálně se klade důraz spíše na individualitu a využití více barev a materiálů. Výjimkou tedy není kombinace dřeva a mramoru či volné využití přírodních odstínů, které můžeme najít zejména ve skandinávském stylu.
 

Nová podlaha do pár hodin

Poslední výhodou vinylové podlahy je i její rychlá a snadná pokládka, kterou zvládnete sami doma v rámci pár hodin. Za tímto účelem je výhodnější investovat do vinylové podlahy click, která vám ušetří spoustu času a námahy. Do její pokládky se navíc mohou pustit i méně zkušení kutilové, kteří v tomto ohledu zatím nemají žádné zkušenosti.

Stačí, když připravíte rovný podklad – může se jednat o dlaždice, samonivelační stěrku či lepené parkety. Vinylové desky však můžete pokládat i na podlahu s vytápěním, které je ale nutné vypnout minimálně dva dny před plánovanou pokládkou.

Ihned poté můžete začít pokládat jednotlivé vinylové desky, které k sobě připevníte pomocí zámku – jen je takzvaně „zakliknete“. Poté už jen stačí namontovat podlahové lišty a máte hotovo!
12.05.2022 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444