Vinyl, nebo marmoleum?

Realizace: Podlahy Pavel Bradáč. Kreativní koupelna (Thermofix), foto: V-PODLAHY, s.r.o.

Realizace: Podlahy Pavel Bradáč. Kreativní koupelna (Thermofix), foto: V-PODLAHY, s.r.o.

Dobrý den, žijeme v bytě 3+1 s bytovým jádrem. Plánujeme rekonstrukci koupelny a výměnu podlah. Ráda bych se zeptala, máme upřednostnit vinyl, nebo marmoleum? Chceme mít stejnou podlahu v koupelně i kuchyni. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých variant, co byste doporučili? Moc děkuji. Na dotaz odpovídá Zuzana Martincová, V-PODLAHY, s.r.o.

Marmoleum bych do koupelny rozhodně nedoporučovala.

Jedná se o přírodní materiál, vyrobený z čistě přírodních materiálů: lněný olej, pryskyřice, dřevitá moučka, vápenec, přírodní pigmenty a juta. Je to velmi odolný, ekologicky odbouratelný produkt, šetrný k životnímu prostředí, bohužel není příliš vhodný pro pokládku do prostor s vysokou vlhkostí, jako jsou např. koupelny. Vysoká vlhkost může způsobit, že marmoleum tuto vlhkost nasaje a pak se zvlní nebo se začne odlepovat od stěn.

Další nevýhodou marmolea je, že během stárnutí a užívání materiál tvrdne, takže chůze po starším marmoleu již není tak příjemná, jako těsně po pokládce. Což při delším vaření u sporáku v kuchyni už nebude moc příjemné.

V tomto případě bych spíše doporučovala zvolit vinylovou podlahu, např. vinylové dílce tuzemské výroby Thermofix. Jedná se o velmi odolnou podlahovou krytinu, která je opatřena PUR vrstvou, která zvyšuje pochůzní komfort. Thermofix také obsahuje skelné rouno, což zaručuje vynikající rozměrovou stálost, takže pokud plánujete podlahové topení do koupelny, pak se u Thermofixu nemusíte bát, že se Vám podlaha rozjede na jednotlivé lamely a vzniknou velké spáry. Kromě jiného je Thermofix zdravotně nezávadný a má antimikrobiální vlastnosti. U pokládky Thermofixu do koupelny je však třeba dbát na důkladné dodržení kladečského postupu: vyrovnaný podklad, bez nečistot, důkladné nalepení podlahoviny, dodržet dobu potřebnou pro zaschnutí lepidla. Vhodné je před ukončením pokládky Thermofix ještě zaválcovat.

Snad Vám to pomůže v rozhodování a po rekonstrukci budete spokojená.

Zuzana Martincová, V-PODLAHY, s.r.o.

31.01.2013

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444