Vhodně zvolená stínicí technika je efektivní v létě i zimě

Přemýšlíte, jak zajistit tepelnou pohodu v horkých letních měsících i mrazivých dnech? Správně zvoleným typem stínění docílíte příjemných podmínek a dokonce můžete ušetřit i za energie.

Se stínicí technikou přežijete léto i bez klimatizace
Nezastíněným oknem proniká do interiéru až 88 % slunečního záření. Pobyt v takovém pokoji se zanedlouho stane pro člověka nepříjemným. Přičemž správné stínění dokáže nahradit klimatizaci dokonce i v letních měsících.

Zatemnění zabrání prostupu nadměrného světla do pokoje a zamezí tak přehřívání místnosti. Podle odborníků ze společnosti Isotra už jen omezení přímého slunečního svitu dokáže změnit celkovou atmosféru. Stínicí technika totiž člověku zajistí nižší pocitovou teplotu a zamezí ostrým světleným odleskům, které dráždí oči. Nejefektivnější řešení představuje clona umístěná v exteriéru, která odrazí až osmdesát procent slunečního záření zpět do venkovního prostředí. 
Stínicí technika ušetří peníze za topení
K čemu je užitečná stínicí technika v zimě? Slunce během zimních měsících leží nízko nad horizontem a jeho paprsky proto pronikají snáze do našich interiérů. Snadno tak můžete využít sluneční energii jako pasivní vytápění. Podle odborníků se jedná přibližně o hodnotu 10 kWh na metr čtvereční.

Jak na efektivní stínění
Je dobré respektovat i doporučené rady k ještě efektivnějšímu zisku. „Vnitřní žaluzie a rolety se hodí do místností orientovaných na sever. Přes den by měly být vytažené k dosažení maximálních tepelných zisků a v noci naopak zatažené, aby zabránily tepelným únikům skrze okna,“ radí Jan Žižlavský ze společnosti Isotra Opava, českého lídra v oblasti stínicí techniky.
Pokud máte dům orientovaný na jih, jihovýchod nebo východ, službu prokážou jak venkovní žaluzie, tak venkovní rolety. Součástí exteriérové stínicí techniky jsou větrná a dešťová čidla a další řídicí a ochranné prvky, které zvyšují její účinnost. 

Výhody předokenních žaluzií a screenových rolet
Trendem ve stínicí technice staly předokenní žaluzie a screenové rolety. Předokenní žaluzie jsou vedeny ve vodících lištách či v ocelových lankách. Tento způsob uchycení umožňuje libovolné nastavení sklonu lamel. Můžete tak zabránit pohledu zvenčí do interiéru, aniž byste zamezili vlastnímu výhledu.
K zastínění větších ploch, zejména oken rodinných domů a administrativních budov, se nejlépe hodí lamely ve tvaru „z“, naopak, majitelé bytů ocení žaluzie s lamelami ve tvaru písmene „s“, protože vytvářejí v uzavřeném stavu účelnou a elegantní celistvou plochu,“ vysvětluje odborník. Důmyslnou vychytávku představuje dvojité naklápění lamel, které oceníte při práci na počítači nebo při sledování televize. Spodní částí zastínite, co potřebujete, a vrchní částí necháte volně pronikat dostatek světla.

Screenové rolety můžete využít jak v exteriéru, tak interiéru. Dokážou udržet tepelný i světelný komfort a díky cenové přístupnosti představují vhodnou alternativu venkovních žaluzií. Pokud si nevíte rady, jakou stínicí techniku zvolit do atypických oken, pak volte plissé, protože jako jediné u složitějších tvarů umožňují i jejich vytahování. K zastínění střešních oken se hodí rolety a plissé, ale i předokenní rolety a žaluzie.
 
Předokenní žaluzie i screenové rolety umožňují nastavení míry propustnosti světla, skvěle tepelně izolují a samozřejmě se staly důležitým bezpečnostním prvkem proti vloupání, mrazu a dešti. Žaluzie i rolety je možno odvládat dvojím způsobem, a to ručně - klikou nebo šňůrou - nebo  mechanicky pomocí elektromotoru, který má plně automatický provoz na bázi časové, větrné, slunečné i tepelné.
01.04.2014
  • ISOTRA a.s.

    ISOTRA je technologickým lídrem v oblasti stínicí techniky nejen v ČR, ale i ve světě. Na trhu působí již od roku 1992. Vlastní vývojem a výrobou tvoří interiérové i exteriérové žaluzie , předokenní venkovní rolety , látkové rolety , solární žaluzie , plisse , japonské stěny , screenové rolety , sítě proti hmyzu , markýzy , verandy a v neposlední řadě pergoly .


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444