Větrání turbínami LOMANCO a osvětlení světlovody

K rozhovoru byl pozván člověk, který od roku 2000 stojí za značkou LOMANCO, stálicí na českém trhu. Tímto specialistou je Ing. Radim Otýpka, technik LOMANCO. 

Vy jste u produktu LOMANCO již 20 let. Jak se tak stane, že člověk zůstane v branži u jediného produktu?

Po vystudování VUT FAST jsem nastoupil do Výzkumného ústavu stavebních hmot, kde jsem se zabýval ekologickými výrobky. Následně jsem dostal nabídku pracovat u firmy ABC, s.r.o. jako technik, což mne oslovilo, protože tam byla přímá spojitost s produkty šetrnými k přírodě. Firma v té době měla dva základní produkty a to tubusové světlovody a ventilační turbíny.

V čem jsou tyto výrobky ekologické? 

Tubusové světlovody jsou stavební výrobky, které skrz lesklé potrubí přenáší sluneční paprsky až do obydlí. Člověk tak získá zdravé denní světlo a nemusí svítit, čímž šetří energie. 
Druhým produktem byly ventilační turbíny LOMANCO, u kterých byl opět zajímavý přínos větrání v domech a to bez potřeby elektrické energie. Turbíny jsou totiž především poháněny větrem.   

Uběhlo dvacet let. Lze říci, že se tyto produkty někam posunuli? 

 Ano určitě. Z hlediska ekologického přínosu jde stále o velmi užitečné stavební produkty, které mohou obohatit každý dům. Světlovody jsou dnes mnohem známějším výrobkem a instalují se ve velkém jak v rodinných domech, tak i firmách. Snaha šetřit energie a současně si nekazit zrak umělým světlem je dnes mnohem větší téma než před dvaceti lety. 

A turbíny LOMANCO?

To je produkt, který si vydobyl své pevné místo ve stavebnictví. Přestože je to produkt, který se dováží až z USA, tak i přesto dodnes hledá jen těžko konkurenci. Ano, objevují se stále noví výrobci, těm se ale nedaří vyrobit tak spolehlivý a bezstarostný produkt jako jsou naše americké turbíny a neumějí lidem poskytnout správný návrh použití. 

Je návrh turbín a následná instalace nějak složitá? 

Na to je velmi těžká odpověď. Turbíny působí jako velmi primitivní produkt a ve své podstatě i jednoduché jsou. Nicméně, aby jste je správně navrhnuli a pak i nainstalovali, tak to potřebuje svá pravidla. Já jsem člověk, který dlouhá léta objíždí stavby, provádí návrhy, konzultuje s projektanty a už o tom produktu něco vím. Z každé realizace se učím a to následně používám ve prospěch dalších realizací. Za ty roky jsme již naučili spoustu projektantů správně navrhovat a spoustu realizační firem správně instalovat turbíny. 

Takže máte prakticky hotovo? 

Opak je pravdou. Objevují se nové a složitější realizace, noví projektanti, nové realizační firmy. A zde je stále potřeba je školit. Dodnes je celý systém postaven na poradenství. Učím všechny firmy, aby v případě nejasností hned volali, raději se poradili, než provedou špatnou instalaci, která by vrhala špatné světlo nejen na ně, ale i na samotný výrobek. 



Přeci jen, když navštívím ročně přes sto realizací, tak už mám užitečný nadhled nad tímto produktem a jsem schopen celkem obratně problém řešit na základě předešlých zkušeností. Mám partnery, kteří i po deseti, patnácti letech zkušeností s jejich realizacemi turbín se stejně raději na mne obrátí a minimálně si ověří, jestli je jejich postup je správný.

Největší problém je s realizační firmou, která tvrdí, že všechno ví a poradit nepotřebuje a pak jim při problému v technickém posudku vyjmenuji spoustu zásadních chyb, kterých se dopustili a to často úplně těch základních, nemusí se jednat jen o neznalost norem atd.  

Takže se na vás mohou obracet a rád poradíte? 

Ano, to je moje práce technika, který o svém produktu má povinnost vědět co nejvíc, aby mohl dále radit. Když realizační firma dělá spoustu let kvalitní střechy a pak dostane v zakázce realizovat i odvětrání bytového domu, tak to určitě potřebuje nasměrovat. 

Teorie je jedna věc a co praxe? 

Přesně tak, abych byl schopen poradit, musím si to i sám osahat, proto mám i spoustu let realizační firmy, se kterými úzce spolupracují a pomáhám jim. Často chce zákazník realizaci přímo ode mne, což je samozřejmě také možné, nicméně prioritní je zaškolení firem v regionech a přenesení realizace na ně. 

Pak tedy přejeme spoustu správných návrhů a realizací nejen Vašich ale i vašich partnerů z oboru. 


Více informací najdete na www.lomanco.cz, tel. 724302472.
30.09.2020 | PR
  • ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o.

    Společnost ABC, s.r.o. působí na českém stavebním trhu již od roku 1994. Nosný program firmy je rozdělen na dva obchodní směry: exklusivní dovoz a následná distribuce ventilačních turbín LOMANCO a druhým je výroba a distribuce českých tubusových světlovodů a světlíků SUNIZER. Firma dále dováží kvalitní zahraniční produkty a to americké světlovody ODL, anglické světlovody SUNPIPE, komínové hlavice Darco, klempířské ohýbačky VanMark a klempířské nářadí Midwest. Široká nabídka světlovodů umožňuje výběr opravdu každému. Zajišťujeme kompletní servis od návrhu, zakreslení do projektu, zobchodování, až po případnou realizaci.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444