Vepřová krkovička s fenyklovým zelím

Fenykl obecný pochází z oblasti Malé Asie a má příjemnou vůni i chuť podobnou anýzu a stejně jako on ke konzumaci nabízí semena a kořen, takže se používá jako koření a pro léčivé účinky. Fenykl sladký se ale na rozdíl od nich pěstuje pro zdužnatělé šťavnaté řapíky, které tvoří cibulovitou bulvu použitelnou jako lahodnou zeleninu.

Syrový fenykl můžeme připravovat jako salát. Pokud cibuli rozebereme na jednotlivá lůžka, můžeme je plnit různými náplněmi a péct nebo dusit. Rychle a jednoduše připravené křupavé fenyklové zelíčko se výborně hodí k vepřovému masu.

Ingredience
4 cca 1cm plátky krkovičky
2 menší bulvy fenyklu
1 menší bílá cibule

3 lžíce oleje
drcený kmín
jablečný ocet
hnědý cukr
sůl
Příprava
Plátky krkovice jemně naklepeme, obalíme v marinádě připravené ze 2 lžic oleje, soli, pepře a citronové šťávy a necháme odležet, nejlépe přes noc.
Odleželé maso dáme na rozehřátou grilovací pánev a grilujeme asi 8 minut po každé straně. Maso uchováme v teple.
Bulvy fenyklu očistíme, odkrojíme zdřevnatělé stonky a lístečky dáme stranou na ozdobu. Na hlubší pánvi rozehřejeme lžíci oleje. Přidáme na proužky nakrájenou cibuli a po chvíli fenykl rovněž na proužky, jemně osolíme, posypeme kmínem, přidáme necelou lžičku hnědého cukru a přibližně 5 minut restujeme, aby fenykl změkl, ale zároveň zůstal křupavý. Nakonec dochutíme jablečným octem. Všechny chuťové přísady použijeme opatrně, abychom zbytečně nepřehlušili vlastní osvěžující chuť fenyklu.
Podávat můžeme např s pečenými brambory.
09.05.2019 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444