Ventilační turbíny Lomanco jako pomoc klimatizaci

Spousta rodinných a bytových domů se v létě trápí s přehřátým interiérem. Variant, jak ochladit interiér v létě, moc není, a proto montáž klimatizace představuje nejčastější řešení. Spousta lidí v rodinných domech si ale neuvědomuje, že si mohou poradit se snížením teplotní zátěže mnohem jednodušeji.

Stačí podstřešní nebo půdní prostor kvalitně odvětrávat, čímž dojde k výraznému snížení teplotní zátěže. Nehrozí pak příliš silný průchod tepla do podkrovních místností. Teplo se nebude akumulovat do konstrukcí stavby a průběžně uvolňovat do interiéru.

Nebavíme se zde samozřejmě o tom, že by turbína dokázala plnohodnotně nahradit klimatizaci, to ani náhodou. Spíše hovoříme o tom, že pokud turbína odvětrá půdní prostor a sníží jeho letní teplotu z 70°C na venkovních 36°C, výrazně sníží provozní náklady na provoz klimatizace. A vzhledem k tomu, že cena turbíny LOMANCO BIB12 je necelých 5000 Kč, tak tato investice se dokáže vrátit během jednoho léta, což může být pro uživatele velmi zajímavý argument i vzhledem k tomu, že turbína vydrží dalších 30 let. 

Na běžný rodinný domek se používá jedna a na větší dvě turbíny LOMANCO BIB12, což není nijak zásadní investice, a přitom to má na celou stavbu a i pro jeho obyvatele výrazný přínos. Turbína odvětrá až 590m3/hod. vzduchu, takže u běžné půdy provede několikanásobnou výměnu vzduchu. Tento způsob větrání pochází z USA, kde mají s tropickými teplotami velké zkušenosti. Není totiž pravdou, že by "bohatí Američané"problém s teplem řešili jen klimatizací, ale kombinují toto řešení i s turbínami LOMANCO. Úsporný provozní režim hraje výraznou roli. Snížení provozních nákladů lze pak velmi snadno vyčíslit. 

Použití turbín na odvětrání půdy rodinného domu pak znamená ještě další přínos v podobě snížení vlhkosti tphoto prostoru v zimním období a tím i zlepšení kondice tepelné izolace. Pokud je půdní prostor uzavřený, tak se tam hromadí všudypřítomná vlhkost, která se pak usazuje v tepelné izolaci, jejíž izolační schopnosti se tím výrazně sníží...

Proto je potřeba zajistit odvod této nežádoucí vlhkosti, v horším případě přímo kondenzátu, cirkulací vzduchu v daném prostoru pomocí turbín LOMANCO.   
 

Tento jednoduchý typ na použití turbín LOMANCO se v posledních pěti letech stal velmi žádaným. Více naleznete na webu www.lomanco.cz.

Autor: Ing. Radim Otýpka, stavební technik 
Foto: Archiv firmy ABC, s.r.o.
22.11.2019 | PR
  • ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o.

    Společnost ABC, s.r.o. působí na českém stavebním trhu již od roku 1994. Nosný program firmy je rozdělen na dva obchodní směry: exklusivní dovoz a následná distribuce ventilačních turbín LOMANCO a druhým je výroba a distribuce českých tubusových světlovodů a světlíků SUNIZER. Firma dále dováží kvalitní zahraniční produkty a to americké světlovody ODL, anglické světlovody SUNPIPE, komínové hlavice Darco, klempířské ohýbačky VanMark a klempířské nářadí Midwest. Široká nabídka světlovodů umožňuje výběr opravdu každému. Zajišťujeme kompletní servis od návrhu, zakreslení do projektu, zobchodování, až po případnou realizaci.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444