Ventilační turbíny Lomanco - dobrý tip na větrání zdarma

O ventilačních turbínách bylo napsáno již mnoho článků, protože jsou na české střechy montovány již od roku 1996. Připomeňme si tedy alespoň ty základní podmínky, proč a kam se turbíny umisťují a proč se jimi nahrazují původní hlučné a velmi často nefunkční centrální elektrické ventilátory umísťované na VZT šachtách panelových bytových domů.

Pokud jste obyvatelem bytu blízko střechy (nejvyššího patra) a máte nad hlavou stále v provozu silný a hlučný elektrický motor, určitě nám dáte zapravdu, že při každém sepnutí se vám zvedne tlak, o to více v případě, že je již večerní pohoda a vy se díváte na váš oblíbený seriál v televizi.  Při sepnutí motoru jakýmkoliv sousedem v domě je vám ze sociálního zařízení odsáván vzduch, a to i když jej právě nepotřebujete odvětrat. Už jste to nevydrželi a šli motor vyřadit z provozu, nebo někdo jiný jej uhnal sirkou ve spínači. Nyní jste ovšem všichni bez aktivního odvětrávání a musíte větrat pouze oknem, což je zase nedostatečné, a neekonomické.

Zní to možná přehnaně, ale toto jsou opravdové každodenní problémy uživatelů panelových domů se starým centrálním větráním.

Právě z těchto důvodů se již 15 let instalují jako náhrada za nefunkční a hlučné centrální motory ventilační turbíny Lomanco®.

Samočinné ventilační turbíny Lomanco® mají proti původním motorům nespočet výhod. Především vás již nebude obtěžovat velký hluk a silné otřesy z motoru. Lomanco je i při těch nejvyšších rychlostech větru nehlučné. Má sice nižší výkon oproti motorům, což je jednoznačné, ale na oplátku odvětrává průběžně a hlavně zcela zdarma. Životnost je přibližně 40 let, což u elektrického motoru těžko dosáhnete.  

Díky unikátním prvotřídním nerezovým kuličkám uloženým v teflonovém pouzdře (patentovaný systém firmy Lomanco) se ložiska nikdy nezaseknou, nezrezaví a hlavně po celou svoji životnost nevyžadují údržbu.

Použitím turbín Lomanco® místo centrálních motorů na střeše domu již nejste ovlivněni potřebami sousedů. Lomanco odvětrává ventilační šachtu po celý den, a to velmi pozvolně, bez pocitu průvanu. Již nebude v zimě zbytečně unikat drahé teplo z bytu, pokud si to ovšem nebudete sami přát. Konkurence tento systém kritizuje pro nízkou účinnost, ale záměrně do výpočtů nezapočítává celkový výkon, ale jen momentálně naměřený a ten lze samozřejmě velmi snadno ovlivnit, takže konečný výsledek proti motorům vyznívá pro turbíny negativně. Není se co divit, vždyť instalace centrálních systémů stojí i desetinásobek a jelikož jde o velké peníze, je její snahou vytvořit na turbíny negativní pohled. Boj je to ovšem marný, protože turbín pracuje na českých střechách přes 43 tis. kusů a pohled na ně je velmi pozitivní a hlavně je podložen zkušenostmi uživatelů.  

Navíc si každý obyvatel domu může zvolit různé doplňky dle vlastních potřeb na větrání. Například se doporučuje v bytě instalovat do digestoře, případně i do koupelny a na WC podpůrný axiální ventilátorek, kterým může každý řídit svoji potřebu odvětrání sám. Docílí se tak dvoufázového odvětrání, kdy malý ventilátor odvětrá požadovaný prostor v bytě a následně v šachtě převezme úkol odvětrání turbína Lomanco®.  

Nebo lze snadno spojit systém beznákladové ventilační turbíny a původního či nového moderního elektrického centrálního motoru. Díky této kombinaci docílíte toho, že budete vždy odvětrávat a nikdy se nestane, že by byl ventilační systém při vypnutém motoru znefunkčněn a současně, když je vyžadován velký okamžitý výkon, můžete se spolehnout na elektrický motor a odvětrávat podle potřeby.  Zde však musíte počítat s velkou finanční zátěží za pořízení, provoz a údržbu často vytěžovaného motoru.

Pokud jste se rozhodli pro některou z těchto ekonomických a ekologických variant odvětrání, je potřeba si pro správný chod zvolit i realizační firmu, která bude Lomanco instalovat. Je zapotřebí, aby vždy bylo použito průměru nasávacího hrdla turbíny 356mm, což je typ BIB14 popř. TIB14.

Lomanco pro svou dlouhou životnost vyžaduje jen vodorovné vyvážení, aby obě speciální ložiska byla rovnoměrně namáhána.

Pokud je turbína Lomanco® instalována za strojovnu výtahu nebo jinou překážku, musí být vytažena pomocným potrubím vždy nad tuto překážku tak, aby na ni mohl volně foukat vítr a turbína měla svůj nejlepší výkon.  

Dejte pozor na pravost ventilačních turbín Lomanco®. Jen originální turbína Lomanco® má celohliníkovou konstrukci cibulovitého tvaru, zcela bez použití plastových dílů. Tvar jednotlivých prvků je vyvíjen a průběžně zdokonalován již od roku 1956, proti falzifikátům byl testován po celém světě a je stále prováděna přísná výstupní kontrola každého kusu.

Pokud si nejste jisti instalací Lomanca zašlete fotografii současného stavu centrálního motoru (www.lomanco.cz) a získáte informace o zásadách, které by měla realizační firma dodržet.
24.01.2011 | PR
  • ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o.

    Společnost ABC, s.r.o. působí na českém stavebním trhu již od roku 1994. Nosný program firmy je rozdělen na dva obchodní směry: exklusivní dovoz a následná distribuce ventilačních turbín LOMANCO a druhým je výroba a distribuce českých tubusových světlovodů a světlíků SUNIZER. Firma dále dováží kvalitní zahraniční produkty a to americké světlovody ODL, anglické světlovody SUNPIPE, komínové hlavice Darco, klempířské ohýbačky VanMark a klempířské nářadí Midwest. Široká nabídka světlovodů umožňuje výběr opravdu každému. Zajišťujeme kompletní servis od návrhu, zakreslení do projektu, zobchodování, až po případnou realizaci.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444