Venkovní rolety: Kdy je nejlepší čas na jejich montáž?

Venkovní rolety jsou stále žádanějším doplňkem exteriéru. A není divu. Dokáží toho mnohem více než jen stínit. Kdy je však ideální doba pro jejich pořízení?

Plánujete-li v blízké době rekonstrukci domu nebo dokonce řešíte novostavbu, jistě se potýkáte s otázkami, co vše do úprav zahrnout. Možná se ptáte: „Stojí za to vynaložit další finance za venkovní rolety?” Čtěte dále, protože my vám odpovíme.

1. Venkovní rolety stíní, ale umí toho mnohem více…

Nebyly by natolik oblíbené, kdyby toho neuměly tolik. Venkovní rolety skvěle stíní a oproti interiérovým žaluziím zabraňují přehřívání místností. Díky lamelám z hliníku vyplněným PUR pěnou totiž rolety veškeré teplo samy pohltí nebo odrazí zpět. Do pokojů prostoupí minimum tepla, což oceníte především v létě, kdy ušetříte mnoho peněz za klimatizaci, jelikož rolety sníží teplotu o 3-11 °C.

Podobným způsobem fungují venkovní rolety i v zimě, kdy zase drží teplo uvnitř domu. A věřte, že je to opravdu znát. Až 30 % tepelné energie, která by vám jinak utekla okny ven, zůstane v interiéru. Účet za vytápění bude vypadat hned veseleji.

2. Ticho a bezpečí jsou k nezaplacení

I když nepatří mezi bezpečnostní prvky domácností, my rolety počítáme jako efektivního pomocníka proti nezvaným hostům. Jednotlivé lamely se v uzavřené poloze do sebe pevně zacvaknou, čímž vytváří pevnou bariéru. Zloději se tak pravděpodobnost nespatřeného vniknutí do domu značně komplikuje. 

Pocit bezpečí můžete mít i ve velkém vichru, při lijáku nebo když padají kroupy. Venkovní rolety značky Minirol od výrobce BUILDING Shutter Systems se vyrábí z pevného materiálu, takže odolají i náročným povětrnostním podmínkám a ochrání tak okna před újmou. A jistě oceníte i schopnost rolet utlumit ruch linoucí se z venku. 

3. Automatizace má u vás zelenou

Jste fanouškem moderních technologií? Pak vás jistě zaujme, že venkovní rolety lze připojit k chytré domácnosti. Nejen osvětlení, okna či teplotu místností - nyní můžete ovládat i venkovní stínění na dálku a odkudkoliv. Nastavte si vytažení rolet společně s východem slunce a nechte se budit prvními paprsky. Jemná čidla poznají blížící se bouřku a dají roletám signál se zavřít. I kdyby padaly trakaře, váš domov je zcela ochráněn. 

Instalace kdykoliv je potřeba

Nezapomeňte, že venkovní rolety lze přimontovat k domu nejen při rekonstrukci, ale i dodatečně na hotovou fasádu. Kromě zaomítacích rolet či rolet do překladu, na které je potřeba myslet už v projektu stavby, nabízí výrobci venkovního stínění i nadokenní rolety. Ty přimontujete k oknům, i když už je fasáda nahozená a vy dávno bydlíte. 

Box, ve kterém je stínění uschováno, se umisťuje nad okno. Žádné velké zásahy do domu nejsou vůbec potřeba, nemusíte se proto obávat velkých stavebních úprav. Montáž lze navíc provést kterékoliv roční období, jelikož se při instalaci nepracuje s žádnými tuhnoucími směsmi či lepidlem. 

Už máte jasno, jestli se venkovní rolety hodí do vašeho nového bydlení? Nejlepším krokem pro rozhodnutí je kontaktovat některého z prodejců a poptat u něj nezávaznou kalkulaci. 
Pokud dům i zateplujete, můžete využít dotace Zelená úsporám i na stínící techniku.
17.02.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444