Veletrh starožiností

Vítězná expozice loňského ročníku

Vítězná expozice loňského ročníku

Téměř šest desítek předních tuzemských starožitnických firem se zúčastní 15. prodejního veletrhu ANTIQUE, pořádaného Asociací starožitníků ČR. Veletrh se koná ve dnech 12.-16. května v pražské Výstavní síni Mánes a chybět na něm nebudou stálí vystavovatelé, jakými jsou například Antikvity Art Aukce z Brna, Aukční dům Meissner – Neumann nebo Pražské starožitnosti Zdeňka Uhlíře. Akci, na které pravidelně dochází ke stovkám drobných i významnějších obchodů, může podle odhadu pořadatele navštívit až kolem 10 tisíc lidí.

Svým charakterem je veletrh ANTIQUE otevřen nejširší veřejnosti. Veškeré vystavené artefakty jsou prodejné – krom toho mohou zájemci z řad laiků získat informace o hodnotě a detailech nábytku, obrazů či šperků, které sami vlastní. A které mohou mít na trhu vysokou cenu. Pověst veletrhu se dostala i za hranice ČR – Mánes navštěvují sběratelé i běžní zájemci z USA, Austrálie nebo Ruska. Podle Kláry Brunnerové z Asociace starožitníků zvyšuje prestiž veletrhu i členství Asociace starožitníků v Mezinárodní konfederaci obchodníků s uměleckými díly – C.I.N.O.A.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Na několika posledních veletrzích starožitností ANTIQUE patřily k nejvyhledávanějším artiklům obrazy a šperky. Ty – společně s kvalitními solitérními kusy porcelánu a skla – tvoří rovněž největší objem starožitností prodávaných v kamenných obchodech. V Mánesu budou vedle toho k vidění (a k zakoupení) samostatné kusy nábytku i soupravy, koberce, světla, dekorativní předměty nebo drobné předměty denní potřeby. Zástupci pořadatele tvrdí, že veletrh ANTIQUE je cílovým místem stále většího počtu sběratelů i movitějších návštěvníků, kteří akvizici starožitností vnímají jako investici. V posledních dvou třech letech byly na veletrhu prodány například obrazy Alfonse Muchy či Václava Špály, modely míšeňské královské manufaktury od Johana Joachima Kandlera nebo kolekce nábytku významného architekta Josefa Hoffmanna.


Značná kumulace starožitností na jednom místě oprávněně vyvolává otázku po pravosti a skutečné hodnotě nabízených předmětů. Asociace starožitníků pro tento účel ustanovila odbornou komisi, která ještě před oficiálním zahájením veletrhu prochází všechny expozice a kontroluje pravost vystavovaného zboží. „Pokud se vyskytne falzum, je vystavovatel vyzván, aby předmět odstranil nebo jej viditelně označil jako repliku,“ popisuje preventivní opatření prezidentka Asociace starožitníků Simona Šustková.

Pořadatelé vnímají veletrh starožitností ANTIQUE rovněž jako platformu pro diskuzi a medializaci některých aktuálních problémů své profese. Nepatří mezi ně tolik ani regulace vývozu – příslušná legislativa o exportu např. kulturního dědictví, včetně jeho vymezení, je v souladu se směrnicemi Evropské unie. Společně s nově schváleným puncovním zákonem, jenž se vztahuje i na starožitné šperky, zákonem o DPH a zákonem o autorských poplatcích zatěžuje prodej starožitností značnými částkami. Pro některé obchodníky se zmíněná právní opatření mohou časem ukázat jako fatální.


V rámci veletrhu bude tradičně vyhlášena nejlepší expozice a nejlepší exponát.

28.04.2005 | Tisková zpráva

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444