Vejce na talíři

Foto: Bydlení.cz

Foto: Bydlení.cz

Velikonoční zvyk barvení uvařených vajec se u nás stále udržuje, možná tedy přijde vhod připomenout si pár jednoduchých receptů, které nám pomohou s jejich jednou do roka výrazně zvýšenou konzumací.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
K jarním svátkům vejce patří jako symbol plodnosti a nového života. Předpokládá se, že do našeho jídelníčku patří od počátku lidstva. Historicky je doložena např. konzumace pštrosích vajec u starých Féničanů, Římané jedli vejce paví, staří Číňané holubí. Navzdory nepříznivé pověsti které v posledních desetiletích vejce získala díky vyššímu obsahu tuku a škodlivého cholesterolu, i jistým rizikům, které mohou pro naše zdraví znamenat vejce nedostatečně tepelně upravená, patří k nejpoužívanějším potravinám v mnoha kuchyních světa. Kromě slepičích vajec se v různých zemích k přípravě pokrmů i dnes používají rovněž např. vejce kachní, pštrosí, křepelčí, vejce racků, perliček či bažantů. Vejce jsou významným zdrojem proteinů, ale také dobrým zdrojem vitaminů B, A, D a E a obsahují důležité minerály - jód, fosfor, vápník, zinek a selen, který je důležitým antioxidantem.

Tvarohová pomazánka s vejci


200 g měkkého jemného tvarohu (nejvhodnější je bio), 50 g rostlinného másla, 2 lžíce smetany, 1 lžička hořčice, trocha vegety, 4 vejce uvařená natvrdo, pažitka

Tvaroh rozšleháme s máslem a smetanou, přidáme hořčici, vegetu a jemně nakrájená vejce. Pomazánka chutná nejlépe na krajíčcích chleba opečených v topinkovači.

Tuňák se salátem a vejci

 

1 římský salát, plechovka tuňáka v oleji, 4 uvařená vejce, 100 g jogurtu, 100 g majonézy, citrónová šťáva

Listy salátu nahrubo nakrajíme, rozdělíme na čtyři talíře, na ně rozložíme okapané maso z tuňáka, ozdobíme na čtvrtky nakrájenými vejci a přelijeme majonézou smíchanou s jogurtem a ochucenou pár kapkami citrónu.

Vejce s rajčatovým krémem

4 vejce natvrdo, 120 g lučiny, 60 g másla, 2 - 4 lžíce šlehačky, 1 lžíce rajského protlaku, rajče na ozdobení, sůl, pažitka nebo nať z mladé cibulky

Vejce rozkrojíme podélně na poloviny a pomocí cukrářského sáčku ozdobíme krémem, na který jsme vyšlehali lučinu s máslem, šlehačkou a protlakem. Krém by neměl být příliš řídký, aby kopečky na vejcích hezky držely tvar. Ozdobíme kouskem rajčete a posypeme nakrájenou pažitkou nebo cibulkovou natí.
20.03.2008 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444