Vaříme španělské ptáčky

Španělský ptáček, dušený závitek z hovězí roštěné naplněný anglickou slaninou, párkem, vajíčkem a kyselou okurkou, patří ke klasickým jídlům české kuchyně. Ke svému jménu snad přišel díky španělským kuchařům, kteří vařili na dvoře císaře Rudolfa II.. Během staletí se recept měnil, až získal svoji dnešní podobu.

Ingredience na čtyři větší porce s osmi ptáčky:
1 kg hovězích plátků (cca 8 plátků)
5 větších cibulí
4 vařená vajíčka
8 mini párků
plnotučnou hořčici
kyselé okurky
500 ml hovězího vývaru
sůl
pepř
0,5 kg rýže
asi 300 ml vody
Příprava
Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete ze všech stran. Z jedné strany maso potřete plnotučnou hořčicí a na plátek masa položte kyselou okurku, párek a půlku vajíčka. Plátek masa srolujte a za pomocí nitě nebo párátka maso zajistěte, aby náplň nevypadla.

Do většího pekáče vložte nakrájenou cibuli a položte na ni připravené ptáčky. Potřete je ještě hořčicí a vše podlijte vodou. Vložte do trouby předem předehřáté trouby 220 °C a nechte maso zprudka opéct po dobu asi 30 minut. Poté pekáč zaklopte víkem, a snižte teplotu na 170 °C a pečte ještě zhruba 1,5 až 2 hodiny doměkka.


Jakmile jsou ptáčci upečení, odležte je bokem a šťávu přelijte do hrnce. Přidejte hovězí vývar a vše rozmixujte za pomocí tyčového mixéru. Rozmixovanou omáčku nechte ještě 5 minut vařit. V případě potřeby dochuťte solí. Podávejte s vařenou rýží nebo houskovým knedlíkem. 

Tip: Pokud vaše trouba peče nerovnoměrně, zkuste ji vyměnit za modernější. Například chytrá kombinovaná trouba MORA VTCS 777 BX v bytelném nerezovém provedení má nejen extra velký objem 77 l, ale také peče rovnoměrně.

Autor receptu: www.mora.cz
12.01.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444