Ingredience na čtyři větší porce s osmi ptáčky: 1 kg hovězích plátků (cca 8 plátků) 5 větších cibulí 4 vařená vajíčka 8 mini párků plnotučnou hořčici kyselé okurky 500 ml hovězího vývaru sůl pepř 0,5 kg rýže asi 300 ml vody |
Příprava Plátky masa naklepejte, osolte a opepřete ze všech stran. Z jedné strany maso potřete plnotučnou hořčicí a na plátek masa položte kyselou okurku, párek a půlku vajíčka. Plátek masa srolujte a za pomocí nitě nebo párátka maso zajistěte, aby náplň nevypadla. Do většího pekáče vložte nakrájenou cibuli a položte na ni připravené ptáčky. Potřete je ještě hořčicí a vše podlijte vodou. Vložte do trouby předem předehřáté trouby 220 °C a nechte maso zprudka opéct po dobu asi 30 minut. Poté pekáč zaklopte víkem, a snižte teplotu na 170 °C a pečte ještě zhruba 1,5 až 2 hodiny doměkka. |
Jakmile jsou ptáčci upečení, odležte je bokem a šťávu přelijte do hrnce. Přidejte hovězí vývar a vše rozmixujte za pomocí tyčového mixéru. Rozmixovanou omáčku nechte ještě 5 minut vařit. V případě potřeby dochuťte solí. Podávejte s vařenou rýží nebo houskovým knedlíkem.
Autor receptu: www.mora.cz