Vánočka podle Viki

Foto: Archiv Viki Lipovčanové

Foto: Archiv Viki Lipovčanové

Fitness trenérka a nutriční koučka Viki dokazuje, že zdravý životní styl a láska k vánočnímu cukroví se vůbec nevylučují. Svátky jsou podle ní hlavně o pohodě, ne o extrémech a zákazech. Jak tedy skloubit zdravý přístup k jídlu s chlebíčky, salátem a voňavým cukrovím? Co radí těm, kteří se bojí vánočního přibírání? A navíc – v článku najdete i její recept na domácí vánočku.

Vánoce bez výčitek podle Viki

„Vánoce naprosto miluju a celkově se o Vánocích nijak neomezuju. Miluju cukroví, chlebíčky, bramborový salát, řízky, prostě vše, co k tomuto období neodmyslitelně patří. Advent a konec roku bychom si měli vždy hlavně užít na pohodu a bez stresu.

Vždy se ale snažím i svým klientům zdůraznit, že nikdy by nic nemělo být o extrémech. Rozhodně si nemusíme odpírat cukroví a všechny ty vánoční dobroty, kdy není třeba si to pak kompenzovat pohybem navíc. Zároveň by ale neměl advent znamenat jen přejídání u televize, bez jakéhokoli pohybu. Já to dělám tak, že si každý den dávám cukroví, ale ne celou mísu, ale jen pár kousků, po jídle - navíc a nenahrazuji jím žádné jidlo. A co se týče pohybu, v prosinci nelámu žádné rekordy, ale na pohyb nezapomínám, chodím na procházky a cvičím doma, aktuálně podle FIT adventního kalendáře, který je součástí mé aplikace VIP členství (dostupná na webu fitviki.cz), kde jsou k dispozici i ukázkové redukční jídelníčky s tradičním cukrovím a klasickými řízky, protože hubnout se dá i o Vánocích a bez omezování."

Vánočka ze 6 pramenů

Ingredience:

  • 500 g hl. mouky
  • 100 g cukru
  • 230 g mléka
  • 2 vejce
  • sáček sušeného droždí
  • citronová kůra
  • 1 ČL soli
  • 100 g másla
  • rozinky namočené v rumu
  • mandle
  • vejce na potření
 

Postup:

Smíchej nejdříve teplé mléko (cca 30°C), vejce, cukr, sušené droždí a citronovou kůru. Poté tuto směs přidej k mouce smíchané s lžičkou soli. Nechej zpracovávat těsto nejlépe v robotu a po cca 10 minutách do těsta přidej povolené máslo. Zpracovávej dalších 10 min. Nakonec do těsta přidej rozinky namočené v rumu a krátce zapracuj. Zpracované těsto přikryj a nechej kynout na teplém místě 1h.

Vykynuté těsto rozděl na 6 stejných částí. Z každé části udělej placičku, splácni a zamotej jakoby do rohlíku. Poté "ušůlej" pramen. Následně postupuj dle videa. Upletenou vánočku lehce postříkej vodou (kynuté těsto nikdy nesmí oschnout!) a nechej ještě cca 30 min kynout. Následně potři vajíčkem, posypej mandlemi a dej péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C a jakmile vložíš vánočku, stáhni teplotu na 160 °C a peč 30 min (bez otvírání).

Po upečení pocukruj a vychutnávej tu nejnadýchanější vánočku, jakou jsi kdy jedl.

Podívejte se na video s receptem.
Foto: Viki Lipovčanová
11.12.2025 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444