Vánoce bez výčitek podle Viki
„Vánoce naprosto miluju a celkově se o Vánocích nijak neomezuju. Miluju cukroví, chlebíčky, bramborový salát, řízky, prostě vše, co k tomuto období neodmyslitelně patří. Advent a konec roku bychom si měli vždy hlavně užít na pohodu a bez stresu.Vždy se ale snažím i svým klientům zdůraznit, že nikdy by nic nemělo být o extrémech. Rozhodně si nemusíme odpírat cukroví a všechny ty vánoční dobroty, kdy není třeba si to pak kompenzovat pohybem navíc. Zároveň by ale neměl advent znamenat jen přejídání u televize, bez jakéhokoli pohybu. Já to dělám tak, že si každý den dávám cukroví, ale ne celou mísu, ale jen pár kousků, po jídle - navíc a nenahrazuji jím žádné jidlo. A co se týče pohybu, v prosinci nelámu žádné rekordy, ale na pohyb nezapomínám, chodím na procházky a cvičím doma, aktuálně podle FIT adventního kalendáře, který je součástí mé aplikace VIP členství (dostupná na webu fitviki.cz), kde jsou k dispozici i ukázkové redukční jídelníčky s tradičním cukrovím a klasickými řízky, protože hubnout se dá i o Vánocích a bez omezování."
Vánočka ze 6 pramenů
Ingredience:
- 500 g hl. mouky
- 100 g cukru
- 230 g mléka
- 2 vejce
- sáček sušeného droždí
- citronová kůra
- 1 ČL soli
- 100 g másla
- rozinky namočené v rumu
- mandle
- vejce na potření
Postup:
Smíchej nejdříve teplé mléko (cca 30°C), vejce, cukr, sušené droždí a citronovou kůru. Poté tuto směs přidej k mouce smíchané s lžičkou soli. Nechej zpracovávat těsto nejlépe v robotu a po cca 10 minutách do těsta přidej povolené máslo. Zpracovávej dalších 10 min. Nakonec do těsta přidej rozinky namočené v rumu a krátce zapracuj. Zpracované těsto přikryj a nechej kynout na teplém místě 1h.Vykynuté těsto rozděl na 6 stejných částí. Z každé části udělej placičku, splácni a zamotej jakoby do rohlíku. Poté "ušůlej" pramen. Následně postupuj dle videa. Upletenou vánočku lehce postříkej vodou (kynuté těsto nikdy nesmí oschnout!) a nechej ještě cca 30 min kynout. Následně potři vajíčkem, posypej mandlemi a dej péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C a jakmile vložíš vánočku, stáhni teplotu na 160 °C a peč 30 min (bez otvírání).
Po upečení pocukruj a vychutnávej tu nejnadýchanější vánočku, jakou jsi kdy jedl.
Podívejte se na video s receptem.