Tip od Pepy Nemravy: Nakládaný sýr
| Ingredience: 300 g eidamu 45% 300 g hermelínu 300 g balkánského sýra 3 větvičky rozmarýnu 5 stroužků česneku 1 červená cibule 1 PL mleté papriky (můžete i chilli) 5 bobkových listů 10 kuliček nové koření 2 PL octa olivový olej sůl pepř |
Příprava: Všechen sýr pokrájíme na stejně velké kostičky a dáme do misky. Přidáme na plátky nakrájený česnek. Dál přidám na půlkolečka nakrájenou cibuli, mletou papriku, ocet, opepříme, drobet osolíme a zaliju 2 dcl olivového oleje. Vezmeme skleničky a dáme do nich rovnoměrně bobkový list, nové koření a snítku rozmarýnu. Skleničky naplníme sýrem. Při plnění vždy mírně do misky namačkáme. Nakonec zalijeme olivovým olejem, aby bylo vše pod olejem a uzavřeme. Necháme naležet v lednici minimálně týden. |
![]()
Dortová královna doporučuje: Čokoládové brownie sušenky
| Ingredience: 100 g 52% čokolády (používám z Lidlu) 60 g másla 50 g cukru krupice 50 g cukru třtinového 1 větší vejce 60 g hladké mouky 1 lžíce kakaa ½ lžičky prdopeče (prášku do pečiva) špetka soli Slaný karamel 350 g cukr krupice 200 ml smetany na šlehání 33% 100 másla 1–2 lžičky mořské soli Karamelový krém 50 g změklého másla 2 lžíce slaného karamelu |
Příprava: Čokoládu nalámejte do misky, přidejte máslo nakrájené na kostičky a dejte do mikrovlnné trouby na 3 minuty. Mezitím šlehejte vejce s cukrem – po dobu 10 minut. V mezičase si předehřejte troubu na 175 stupňů. Do pěny, která vznikla vyšleháním vejce s cukrem, přidejte směs másla a čokolády. Nakonec přidejte mouku, kakao, prdopeč a špetku soli. Výslednou směs dejte do cukrářského sáčku (pokud nemáte stačí lžička) a na plech vytvořte malé bobíky. V troubě pečte zhruba 10 minut. V hrnci rozpusťte cukr tak, aby vznikl karamel. Ideálně v kastrůlku s tlustým dnem. Smetanu lehce ohřejte a po částech ji přilévejte do karamelu. Vždy přilejte pouze část, vmíchejte a pokračujte další částí. Karamelovou směs odstavte z plotny, vmíchejte do ní máslo nakrájené na kousky a mořskou sůl. Přelijte do sklenice a uložte do lednice. |
Postup na krém: Změklé máslo vyšlehejte společně s karamelem v hladký krém.
Sestavení sušenek: Na jednu vychladlou sušenku naneste malé množství slaného karamelu a karamelového krému (pomocí cukrářského sáčku nebo nože). Přiložte druhou sušenku a jemně přimáčkněte, aby vznikly sendviče.![]()
Tip od Terezy Rak: Čokosrdíčka
| Ingredience: čokoládu dva hrnce formičky na perníčky různých tvarů oříšky nebo mrazem sušené ovoce nůž prkýnko pečicí papír celofánový pytlík stuhu |
Příprava: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Do většího hrnce dejte vodu a do něj postavte menší hrnec s čokoládou. Tímto způsobem se čokoláda postupně rozehřeje, ale nepřipálí. Na pečicí papír vyskládejte formičky na perníčky různých tvarů. Já jsem zvolila srdíčka, ale zkuste popřemýšlet, co by obdarovaného překvapilo. Rybáře rybička, chlapečka autíčko nebo dinosaurus… Dnes je nabídka vykrajovátek opravdu široká a můžete je využít během roku na mnoho způsobů – jako perníčky, na čokoládu nebo i výrobu plovoucích svíček. |
Do formiček nalijte čokoládu a zasypte ji ještě za tepla nasekanými ořechy nebo sušeným ovocem. Čokolády dejte ztuhnout do lednice. Připravené čokolády vložte do celofánového pytlíčku a převažte stuhou a máte originální jedlý dárek.
Návod pochází z knihy Rok plný tvoření od Terezy Rak
Ukazuje, jak se z levných a běžně dostupných surovin, obalových materiálů a přírodnin, které můžeme najít zcela zdarma, dá vytvořit něco krásného, co ozdobí náš domov a vnese do něj radost. Díky srozumitelně vysvětleným principům tvoření, řadě variant u jednotlivých produktů a odkazu na názorné video u každého receptu a návodu nabízí čtenářkám způsob, jak v sobě probudit kreativního ducha a nápady si vymýšlet podle svého.