Vánoce na poslední chvíli: Jedlé dárky

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Chybí vám poslední vánoční dárky a e-shopy už dodání do Vánoc negarantují? Máme pro vás tipy na jedlé dárky, na jejichž výrobu si vystačíte se surovinami, které máte doma nebo v nejbližším obchodě s potravinami. A ruku na srdce, který dárek zaručeně potěší? Ten, co se dá sníst!

Tip od Pepy Nemravy: Nakládaný sýr

 
Ingredience: 
300 g eidamu 45%
300 g hermelínu
300 g balkánského sýra
3 větvičky rozmarýnu
5 stroužků česneku
1 červená cibule
1 PL mleté papriky (můžete i chilli)
5 bobkových listů
10 kuliček nové koření
2 PL octa
olivový olej
sůl
pepř
Příprava: 
Všechen sýr pokrájíme na stejně velké kostičky a dáme do misky. Přidáme na plátky nakrájený česnek. Dál přidám na půlkolečka nakrájenou cibuli, mletou papriku, ocet, opepříme, drobet osolíme a zaliju 2 dcl olivového oleje.

Vezmeme skleničky a dáme do nich rovnoměrně bobkový list, nové koření a snítku rozmarýnu. Skleničky naplníme sýrem. Při plnění vždy mírně do misky namačkáme. Nakonec zalijeme olivovým olejem, aby bylo vše pod olejem a uzavřeme.

Necháme naležet v lednici minimálně týden.


Nakládaný sýr podle Pepy Nemravy

 

Dortová královna doporučuje: Čokoládové brownie sušenky

Čokoládové brownie sušenky se slaným karamelem – alternativa k tradičnímu vánočnímu cukroví. Intenzivní čokoládová chuť a jemný nádech slaného karamelu! Ideální na sváteční stůl nebo jako jedlý dárek.

Ingredience: 
100 g 52% čokolády (používám z Lidlu)
60 g másla
50 g cukru krupice
50 g cukru třtinového
1 větší vejce
60 g hladké mouky
1 lžíce kakaa
½ lžičky prdopeče (prášku do pečiva)
špetka soli

Slaný karamel
350 g cukr krupice
200 ml smetany na šlehání 33%
100 másla
1–2 lžičky mořské soli

Karamelový krém
50 g změklého másla
2 lžíce slaného karamelu
Příprava: 
Čokoládu nalámejte do misky, přidejte máslo nakrájené na kostičky a dejte do mikrovlnné trouby na 3 minuty. Mezitím šlehejte vejce s cukrem – po dobu 10 minut. V mezičase si předehřejte troubu na 175 stupňů.

Do pěny, která vznikla vyšleháním vejce s cukrem, přidejte směs másla a čokolády. Nakonec přidejte mouku, kakao, prdopeč a špetku soli. Výslednou směs dejte do cukrářského sáčku (pokud nemáte stačí lžička) a na plech vytvořte malé bobíky. V troubě pečte zhruba 10 minut.

V hrnci rozpusťte cukr tak, aby vznikl karamel. Ideálně v kastrůlku s tlustým dnem. Smetanu lehce ohřejte a po částech ji přilévejte do karamelu. Vždy přilejte pouze část, vmíchejte a pokračujte další částí. Karamelovou směs odstavte z plotny, vmíchejte do ní máslo nakrájené na kousky a mořskou sůl. Přelijte do sklenice a uložte do lednice.


Postup na krém: Změklé máslo vyšlehejte společně s karamelem v hladký krém.

Sestavení sušenek: Na jednu vychladlou sušenku naneste malé množství slaného karamelu a karamelového krému (pomocí cukrářského sáčku nebo nože). Přiložte druhou sušenku a jemně přimáčkněte, aby vznikly sendviče.

Čokoládové brownie sušenky se slaným karamelem od Dortové královny

 

Tip od Terezy Rak: Čokosrdíčka

 
Ingredience: 
čokoládu
dva hrnce
formičky na perníčky různých tvarů
oříšky nebo mrazem sušené ovoce

nůž
prkýnko
pečicí papír
celofánový pytlík
stuhu
Příprava: 
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Do většího hrnce dejte vodu a do něj postavte menší hrnec s čokoládou. Tímto způsobem se čokoláda postupně rozehřeje, ale nepřipálí.

Na pečicí papír vyskládejte formičky na perníčky různých tvarů. Já jsem zvolila srdíčka, ale zkuste popřemýšlet, co by obdarovaného překvapilo. Rybáře rybička, chlapečka autíčko nebo dinosaurus… Dnes je nabídka vykrajovátek opravdu široká a můžete je využít během roku na mnoho způsobů – jako perníčky, na čokoládu nebo i výrobu plovoucích svíček.

Do formiček nalijte čokoládu a zasypte ji ještě za tepla nasekanými ořechy nebo sušeným ovocem. Čokolády dejte ztuhnout do lednice. Připravené čokolády vložte do celofánového pytlíčku a převažte stuhou a máte originální jedlý dárek.

Čokosrdíčka od Terezy Rak

Návod pochází z knihy Rok plný tvoření od Terezy Rak

Tereza Rak: Rok plný tvořeníAutorka známá ze sociálních sítí jako Srdce z jeřabin sepsala do své knihy léty prověřené návody na tvoření z papíru a přírodnin, ale také přes 40 osvědčených receptů.

Ukazuje, jak se z levných a běžně dostupných surovin, obalových materiálů a přírodnin, které můžeme najít zcela zdarma, dá vytvořit něco krásného, co ozdobí náš domov a vnese do něj radost. Díky srozumitelně vysvětleným principům tvoření, řadě variant u jednotlivých produktů a odkazu na názorné video u každého receptu a návodu nabízí čtenářkám způsob, jak v sobě probudit kreativního ducha a nápady si vymýšlet podle svého.

 

Tip redakce: Domácí vaječný likér


Nedokážeme si Vánoce představit bez domácího vaječňáku. Tento recept jsme objevili na instagramovém profilu Jany Šmíd Winterové a už nepotřebujeme hledat jiný.
 
Celé znění receptu můžete najít ZDE.

Domácí vaječný likér
20.12.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444