Užitečné rady, jak zateplit střechu mezi a pod krokvemi

Střecha představuje ihned po fasádě zásadní zdroj úniků tepla z domu. Její izolaci je třeba věnovat dostatečnou pozornost. Zateplením šikmé střechy můžeme výrazně snížit své účty za energie a zároveň získáme příjemné podkrovní prostory pro bydlení. Při výběru tepelné izolace vyvstává řada otázek a jednou z nich je zcela jistě, jak dosáhnout toho, aby se podkroví v létě nepřehřívalo a v zimě z něj naopak neunikalo teplo. Řešení nabízí izolace z kamenné vlny Rockwool.

Kamenná vlna díky svým vynikajícím tepelně izolačním vlastnostem zaručí, že se za chladných večerů nebudeme třást zimou a v parných dnech si naopak můžeme být jisti, že se v interiéru domu budeme cítit příjemně. Navíc je nehořlavá, tlumí hluk a je šetrná k životnímu prostředí. Volba této izolace pro zateplení šikmé střechy je volbou kvality a zárukou dlouhé životnosti.

Kam izolaci přesně umístit a jak ji správně nainstalovat?

Klasickým způsobem zateplení dvoupláštové střechy je kladení izolace ve dvou vrstvách - nejprve mezi krokve a pak pod krokve, čímž výrazně omezíme vliv tepelných mostů dřevěných trámů.

Postup při zateplení střechy mezi a pod krokvemi je následující:

1. Důkladně změříme vnitřní rozteč mezi krokvemi, izolační desky řežeme vždy asi o 2 cm širší z důvodu řádného dotěsnění podél krokví.
2. První vrstvu tepelné izolace lehce vtlačíme mezi krokve tak, aby nevznikla žádná mezera nebo spára.
3. Díky své pružnosti se desky po vtlačení vrátí do původního stavu a dokonale přilnou ke krokvím. Mezi krokvemi tak budou dobře držet.

4. Po dokončení aplikace první vrstvy izolace připevníme na krokve z interiéru parozábranu, která se musí neprodyšně slepit.
5. Plechové profily pro sádrokartonový obklad vyplníme proužky izolace s cílem omezení tepelných mostů.
6. Pod parozábranu v místě krokví připevníme přímé závěsy pro plechové profily budoucího sádrokartonového obkladu.

 

7. Detail přímého závěsu, pod závěsem je vidět druhá vrstva tepelné izolace.
8. Mezi plechové profily vložíme druhou vrstvu tepelné izolace.
9. Po vložení celé druhé vrstvy tepelné izolace zahájíme finální montáž sádrokartonového obkladu.

 

Pro zateplení šikmé střechy doporučuje společnost Rockwool tyto izolační materiály z kamenné vlny:

  • Airrock ND - má vynikající tepelně izolační vlastnosti (součinitel tepelné vodivosti má hodnotu 0,035 W/m.K) a nejlepší zvukově izolační vlastnosti – ideální nejen k izolaci střech, ale rovněž příček;
  • Multirock – víceúčelová tepelná izolace pro izolaci střech, stropů i příček.

Podrobnější informace k zateplení šikmých střech, vhodné tloušťky izolací a další praktické tipy, rady a návody najdete na internetových stránkách www.rockwool.cz a www.zacnetesetrit.cz.

18.11.2010 | PR
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444