Úvěr na 500tis. Kč

Otázka: Chtěl bych využít vašich nabízených služeb ohledně vyřizování úvěrů. Potřebovali bychom najít ideální řešení financování bydlení na částku 500.000,- Kč. Jsme rodina se 2 dětmi a náš měsíční příjem činí asi 25.000,- Kč.

Odpověď:
Váš záměr je "učebnicovým příkladem" možnosti použití všech
typů úvěrů stavebních spořitelen a hypotéčních bank. Jelikož jsou pro
získání úvěru i s určitou rezervou vyhovující i příjmy vaší domácnosti,
můžete si vybrat typ úvěru podle Vašich požadavků. Nabídka je skutečně široká, dovolím si zde poukázat jen na základní kritéria výběru s tím, že Vám rád nabídnu osobní schůzku, na níž bychom společně nalezli typ úvěru vyhovující Vašim požadavkům.
První základní možností je využití některého z úvěrů nabízených stavebními spořitelnami. Doba splatnosti se u těchto úvěrů pohybuje až do cca 19 let a úrokové sazby se pohybují od cca 4,75% do cca 6% p.a. Měsíční splátky úvěru 500.000,- Kč pak činí okolo 3.500,- Kč měsíčně. Tyto typy úvěrů jsou v porovnání s hypotékou vhodné právě pro menší objemy úvěru kvůli nižším poplatkům za vyřízení (od 0,5% do 1% z objemu úvěru – k tomuto poplatku je však popřípadě nutno přičíst poplatek za uzavření smlouvy o stavebním spoření, resp. poplatek za navýšení cílové částky v případě, že již stavební spoření máte, ve výši 1% z CČ), kvůli méně přísnému bankovnímu "stavebnímu dozoru" a kvůli nižším souvisejícím nákladům a poplatkům. Výhodou těchto úvěrů také je, že je dlužník může v případě možnosti a ochoty
splácet rychleji mimořádnými i jednorázovými splátkami. Nevýhodou úvěrů od stavebních spořitelen jsou vyšší úroky v porovnání s
hypotéčními úvěry a také delší administrativní lhůty na vyřízení
úvěru a na čerpání jednotlivých částek.
Hlavní výhodou hypotéčních úvěrů je v současnosti jejich
úročení okolo 5% ročně a v zásadě velmi rychlé vyřízení a následná
komunikace s bankou. Nevýhodou pak je, že je hypotéka spojena s poněkud vyššími neúrokovými výdaji, tj. poplatky jako je např. poplatek za vyřízení úvěru (cca od 6.000,- do 9.500,- Kč), poplatky za čerpání úvěru a také úhrady za "kontrolu průběhu stavby" bankovním znalcem. Nevýhodou může také být omezená možnost předčasného splácení úvěru.
Pro vyřízení obou jmenovaných typů úvěrů přitom budete potřebovat následující nejdůležitější doklady:
1. stavební povolení s nabytím právní moci, bez něhož lze žádost o úvěr vyřídit jen zřídka (některé banky však jsou i bez tohoto dokladu schopny žádost vyřídit s tím, že klient stavební povolení doloží jakožto podmínku pro čerpání úvěru)
2. přibližný rozpočet, který je zejména pro vyřízení hypotéky vhodné dodat "ověřený" bankovním odhadcem či jiným stavebním inženýrem nebo je možno dodat např. nabídkový rozpočet od firmy, kterou pro provedení rekonstrukce oslovíte
3. znalecký posudek ceny stavby vyhotovený bankou autorizovaným znalcem
Uvedený výčet dokladů obsahuje pouze nejpodstatnější doklady s tím, že bychom podrobný seznam dokladů specifikovali až na základě výběru hypotéční banky nebo stavební spořitelny.
12.07.2004 | Tomáš Prčík

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444