Uvažujete o vybudování vlastní čistírny odpadních vod?

Trendem dnešní doby je ekologie. Lidé se snaží stavět nízkoenergetické domy, být energeticky soběstační, co nejlépe využívat odpad, a pokud možno neškodit přírodě. Součástí tohoto trendu jsou nepochybně i domácí čistírny odpadních vod.

Pokud se v obci zřídí komunální čistírna, není co řešit. Samozřejmě máte možnost vybudovat si vlastní, ale o domovní čistírny odpadních vod mají daleko více zájem lidé, kterým nic jiného nezbývá. Jestliže v obci z finančních či stavebních důvodů není možné vybudovat komunální čistírnu, vlastní je vedle septiku či žumpy jediným možným řešením.
 

Domovní ČOV s cyklem čištění o délce 24 hodin

Domácí čistírna odpadních vod funguje na stejném principu jako ta komunální. Pochopitelně je znatelně menší, nicméně i tak vyžaduje nějaký ten prostor. V první fázi se musí zjistit, zda je vůbec výstavba čističky v daném místě možná.

Domovní čistírna nepotřebuje trvalou obsluhu, nejedná se však o bezúdržbové zařízení. Má nastavené časově oddělené fáze čistícího procesu, kvůli úspoře prostoru probíhají všechny tyto fáze v jedné nádrži. Jeden čisticí cyklus závisí na naplnění čistírny. Účinnost čištění je vysoká, rozhodně se jedná o plnohodnotné řešení.

Kolik čistírna stojí, a co když ji u nás postavit nepůjde?

Čistírna odpadních vod je finančně náročnější než žumpa nebo septik. Musíte si však uvědomit, že u žumpy budete mít i další náklady na její pravidelné vyvážení apod. Zpravidla se však doporučuje septiky a žumpy používat na chatách či chalupách, kde nebydlíte trvale. Případně v rodinných domech, kde rodina netráví většinu dne. Určitou možností, pokud není možné umístit domovní čistírnu, jsou také filtry a nadzemní filtry.

A kolik vlastně čistírna odpadních vod stojí? Konkrétní cenu říct nelze, liší se případ od případu. Velmi rádi vám ji ale prozradí odborníci z Ekosystem. Zhodnotí vaši situaci a navrhnou řešení, jak nakládat s odpadní vodou. Podívejte se na více informací i kontakt na ně na Ekosystem.cz.
11.06.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Fontana Watercoolers s.r.o.

    Fontana Watercoolers, s.r.o. Vám nabízí oblíbený moderní, ekonomický, ekologický a světový způsob zásobování Vaší domácnosti kvalitní stolní či minerální vodou. Je vhodný především pro rodiny s dětmi.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444