Úspory nákladů na vytápění v bytových domech, veřejných a komerčních budovách

Díl I. Efektivní vytápění

Většina vlastníků bytů v bytových domech a jiných velkých budovách úspěšně provedla rekonstrukce fasád se zateplením, výměnu oken, dveří atd. Dnes se tito majitelé zamýšlejí, jak dále své bydlení zvelebovat a snížit své náklady na teplo a ohřev užitkové vody.

Zvyšující se náklady na energie dostávají spolumajitele bytových domů do začarovaného kruhu. Většinou nezbývají prostředky na rekonstrukce již zastaralých kotelen.

Jak snížit náklady?

Je potřeba se zamyslet, jak efektivně teplo vyrábíte. Centrální plynové kotelny, staré 15 let a více, jsou na hraně své životnosti. Opotřebením se snížila účinnost běžně až na 80 % původního výkonu.

Rekonstrukci lze rozdělit na dvě části

Největšího snížení nákladů je dosaženo po provedení optimalizace systému měření a regulace v kotelně. Uspoříte zpravidla 10 až 15 % nákladů na topení. Vše je závislé na tepelné pohodě v daném objektu. Správným nastavením systému se vyloučí zbytečné přetápění, nebo naopak nedostatečné vytápění. A-TECHNOLOGY systém nastaví tak, že se sám přizpůsobuje dle požadavků uživatelů objektu a venkovní teplotě.

Další významné úspory ve výši 7 až 15 % bývá dosaženo výměnou starých kotlů za moderní kondenzační kotle s účinností až 107 %.

Společnost A-TECHNOLOGY dokáže snížit náklady na vytápění na úrovni daného bytu pomocí individuální regulace jednotlivých topných těles v bytě ( úspora až 5 %).

Úspory na energiích můžete pocítít ihned při prvním vyúčtování za vytápění, které bude až o 30 % nižší, než jste doposud byli zvyklí.
Pomoc společenstvím vlastníků a bytovým družstvům

Aktuální finanční možnosti společenství vlastníků nebo družstva jsou často velmi omezené. Nákladné rekonstrukce se proto neprovádí a ze všeho se následně stává začarovaný kruh, ze kterého těží dodavatelé energií (plynu).

Možnost vyprostit se z tohoto začarovaného kruhu nabízí společnost A-TECHNOLOGY, která zrealizuje celý projekt při složení alespoň 25% hodnoty tohoto projektu. Zákazník bude po realizaci měsíčně splácet dohodnutou částku do úplného zaplacení díla. Investované prostředky se mu vrátí cca do 6 až 8 let a poté bude již jen spořit.

A-TECHNOLOGY se zabývá systémem vytápění a klimatizace pro nové rodinné domy, bytové domy, penziony, hotely, administrativní a komerční budovy včetně veřejných budov. Spolupracuje přímo s osvědčenými výrobci: Ferroli – plynové kotle, tepelná čerpadla, klimatizace / Raychem – elektrické podlahové topení a inteligentní regulace / Honeywell – měření a regulace, termostaty / Mastertherm – úsporná tepelná čerpadla od českého výrobce. Díky kvalitnímu zázemí od projekce přes realizaci až po kompletní servis je A-TECHNOLOGY schopna zajistit komplexní a kvalitní provedení rekonstrukce stávající kotelny nebo případně navrhnout jiný způsob vytápění.
Mnozí z vás si zřejmě řeknou a co dál?

Cesta k dalším úsporám může vést přes instalaci tepelného čerpadla jako hlavního zdroje tepla. Plynové kotle je dobré nechat pouze jako záložní zdroj pro extrémní zimní teploty.

Co tím získáte?

  • Prodloužíte životnost plynového kotle.
  • Snížíte celkové náklady na veškeré energie, protože získáte na elektřinu sazbu určenou pro tepelná čerpadla, která je o cca. 2,00 Kč/ kW nižší než vaše stávající sazba. Pak se úspora u běžné domácnosti díky nižší sazbě za spotřebu elektřiny může pohybovat až 8 000,- Kč / rok. Tato částka vychází z toho, že spotřebujete měsíčně cca. 400 kW na běžnou spotřebu elektřiny (žárovky, pračky, sušičky, sporáky, PC, TV, …). Při počtu 12 bytů to dělá ročně Kč 96 000,- Kč.

Je potřeba zmínit, že tepelné čerpadlo dokáže topit stejně dobře jako chladit. V kombinaci s multifunkčními radiátory a speciálně izolovanými rozvody můžete jednotlivé místnosti v létě klimatizovat.
Na http://www.a-technology.cz/Reference naleznete foto z realizací. Více o společnosti i nabídce si můžete přečíst na internetových stránkách společnosti A-TECHNOLOGY.
20.12.2012

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444