Úsporný dům bez zateplení vám poroste před očima

Stavět rychle a zároveň kvalitně – takové jsou nejčastější představy investorů a stavební firmy proto často doporučují systémové stavění bez zateplování. Rodinný dům, který právě roste, je ukázkou tohoto přístupu. Pro jeho výstavbu je použit systém Ytong, včetně schodů, stropu i omítek.

Jednovrstvé řešení je současným trendem stavebnictví a Ytong pro něj vyvinul řadu tepelněizolačních tvárnic Lambda YQ, které získaly řadu odborných ocenění za inovativní výrobek. Jednovrstvé zdění je nejen jednodušší o technologický krok zateplování. Materiál samotný má na rozdíl od mnoha kontaktních zateplovacích materiálů téměř neomezenou životnost a stává se tak rozumnou investicí i do budoucího bezstarostného užívání stavby.

Pro stavební firmy i investory je důležité také to, že se s materiálem rychle a snadno pracuje, jak potvrzuje i Marcel Kubo ze společnosti Lucas Stav, která tuto stavbu realizuje: „Pracujeme s materiálem Ytong, protože umožňuje rychlou výstavbu. Při práci používáme i originální pilu, protože díky ní vzniká opravdu minimum odpadu. To je velkou výhodou také při budování inženýrských sítí, protože jsou lehko zapracovatelné, pouze se vkládají do drážky.“


Díky dobrým zkušenostem s tímto materiálem společnost Lucas Stav použila i další komponenty ze systému. Ty rovněž urychlí čas výstavby, posílí celkové tepelněizolační vlastnosti a přispívají k celkové kvalitě provedení stavby. Je zde použit montovaný strop ze systému Ytong a schody. Výhodou stropu je to, že je v něm možné vést například rozvody sítí. Vyniká také naprostou rovinností a jeho montáž je velmi snadná. Schody výrobce připraví na míru podle projektové dokumentace a jsou pochozí již druhý den po montáži. Majitelé pak ocení vysokou únosnost a stabilitu tohoto prvku.

Mezi poslední novinky Ytongu patří systémové vnější i vnitřní omítky, které u této stavby dostanou příležitost. Omítka je dobrá v tom, že se dá zpracovat i ručně, ne jen strojem. To, že je lehce zpracovatelná, je výhodné i pokud potřebujeme zaměstnat ne příliš odborné pracovníky," uvádí Marcel Kubo.

Systémové omítky ocení i budoucí obyvatelé domu.  Zlepšují tepelněizolační vlastnosti stěny, pomáhají k vytvoření tepelné pohody v domě a přispívají k celkové kvalitě provedení stavby. Pozitivem je také celková garance výrobce na systémové prvky, které jsou vyvinuty tak, aby výsledná stavba byla kvalitní a své vlastnosti si podržela po celou dobu užívání bez nutnosti dalších investic. 

Autor projektu:  
stavební firma: LUCAS-Stav, s.r.o., architekt: Ing.arch. Igor Hronský
10.08.2017 | PR
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444