Úsporné koupelnové desatero

Každý centimetr prostoru navíc může přijít vhod. A při rekonstrukci koupelny v panelovém domě to platí dvojnásob. Ve spolupráci se společností Sanitec jsme pro vás připravili deset tipů, jak vyzrát na omezený prostor a dopřát si koupelnu, která bude nejen praktická, ale v níž také bude každé unavené tělo rádo relaxovat.

1. Do koupelny patří umyvadlo, i do malé koupelny doporučujeme minimální šířku 50 cm nebo vhodně zvolené rohové umyvadlo. Snadnou údržbu zajistí povrchová úprava, která omezí usazování nečistot – je nabízena nejen pro umyvadla či WC, ale také pro sprchové kouty.

2. Máte kriticky malou koupelnu? Pak použijte umývátka s malou hloubkou od zdi, například 23 cm, případně umístěte rohové umývátko v prostoru za dveřmi.

3. Prostor pod umyvadlem by bylo škoda nevyužít, do skříňky pod umyvadlo se vejde spousta nezbytností. Ideální je skříňka s dvířky, aby se dala zavřít. Závěsná skříňka umožní snadné vytření podlahy. Ne každá skříňka pasuje pod každé umyvadlo – vyplatí se navštívit odborníky, kteří pomohou nejen se skříňkou, ale vyberou také vhodné zrcadlo a vyřeší dostatečné osvětlení koupelny.

4. Ať už se rozhodnete koupelnu spojit s toaletou, nebo ponecháte obě místnosti samostatné, budete zřejmě potřebovat WC, které zabere málo místa, a přesto zůstane stále pohodlné na použití. Ideální je závěsné WC délky 50 nebo 52 cm od zdi. Vyšší komfort zajistí zpomalovací sedátko, v rodinách s malými dětmi je to také bezpečnější.

5. Není-li jiná možnost, lze WC umístit i do rohu, pro toto řešení existují například speciální rohová kombinační WC.

6. Při výběru vhodného WC a jeho plánovaného umístění dbejte na to, aby se i dospělý člověk mohl na WC pohodlně usadit a kolenům při sezení nepřekážely dveře nebo jiná překážka. Je vhodné, aby se dveře otevíraly směrem ven, a to i z bezpečnostních důvodů: udělá-li se někomu v koupelně špatně a spadne na podlahu, hrozí, že dveře zablokuje vlastním tělem a znemožní tak jejich otevření.

7. Správně vybraný sprchový kout ušetří prostor lépe než vana, minimální rozměr doporučujeme 80 x 80 cm. Čtvrtkruhový kout zabere méně místa než kout čtvercový. Pro sprchový kout lze však využít také niku, roh či zdánlivě nepoužitelný výklenek v koupelně. V takovém případě je vhodné se obrátit na odborníky a nechat si vytvořit řešení na míru.

8. Chcete ve sprše relaxovat? Základem je pohodlné sklopné sedátko a vhodně umístěné madlo, které ocení nejen starší členové domácnosti. Sprcha se však dá vybavit i tryskami, osvětlením, rádiem, dokonce speciální televizí…

9. Neobejdete se bez vany a místa není nazbyt? Můžete mít vanu pravoúhlou 140 x 70 cm, ve které se pohodlně umyjete, nebo zvolte vanu asymetrickou, která maximálně šetří drahocenný prostor. Pokud je místa více, lze doporučit také vanu rohovou s rozměry například jen 125 x 125 cm. Ležet se v ní dá úhlopříčně a nejen dětem přijde vhod vanové sedátko. Sprchování bez cákání litrů vody na zem umožní vhodně zvolená vanová zástěna.

10. Umístit vanu do soklu v malé koupelně to je mrhání místem. Nechcete-li vanu podezdít, můžete vybírat z van, ke kterým jsou k dostání čelní či boční panely. Panely nezaberou žádné místo, existují ve více barevných provedeních a umožňují rychlý přístup pod vanu.



Keramag uvedl v roce 2011 novou sérii koupelnové keramiky a nábytku pod názvem iCON xs, jedná se o speciální sérii do malých koupelen pro hosty. Umyvadlo s odkládací plochou, rozměr 53 x 31 cm stojí 5850 Kč, skříňka pod umyvadlo 52 x 42 x 30,8 cm je za 12300 Kč, postranní prvek za 11400 Kč a polička za 2400 Kč. Zrcadlo s osvětlením s rozměry 37 x 110 x 4,4 cm za 13500 Kč. Závěsný klozet má délku jen 49 cm a stojí 8670 Kč, klozetové sedátko je od 3348 Kč.


Umyvadlo KOLO Twins odpovídá současným designovým trendům. Se svojí šířkou 50 cm se pohodlně vejde i do menší koupelny a může být kompletováno se skříňkou na několik způsobů: v setu, kde tvoří ucelenou kompaktní formu; s dekorativním panelem nebo s nerezovou krytkou sifónu. V získaném prostoru mezi umyvadlem a skříňkou se tak dodatečně nabízí odkládací prostor. Praktické je i členění zásuvky ve skříňce – koupelnové potřeby jsou přehledně uspořádané a do zásuvky se vejdou i vyšší lahvičky. Cena koupelnové sestavy umyvadlo KOLO Twins 50 x 46 cm a zásuvka s mechanismem tichého dovírání: 8280 Kč.

Umyvadlová skříňka ušetří hodně místa. KOLO Rekord umyvadlo nábytkové s otvorem pro baterii, rozměry 50 x 41 cm za 1344 Kč. Závěsná skříňka pod umyvadlo, rozměry 36 x 58 x 26 cm za 2223 Kč, nábytkové nožičky 206 Kč za kus. Závěsný klozet s hlubokým splachováním (délka jen 52 cm) za 2028 Kč.



Opravdu malou koupelnu je vhodné vybavit sprchovým koutem. Rozměr vaničky 80 x 80 cm vyhoví potřebám i velmi omezených prostor, na výběr je mezi pravoúhlým a čtvrtkruhovým řešením. Novinkou vyhovující současným designovým trendům a technologickému pokroku je sprchový kout KOLO First. Vanička First stojí od 3546 Kč, sprchový kout First od 6415 Kč.

27.12.2011

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444