Úsporné a efektivní bydlení

Stavební veletrhy Brno o inteligentních budovách

Rozvoj výstavby nízkoenergetických domů se začíná projevovat i u nás. Tento trend se v naší zemí zřejmě v blízké budoucnosti prosadí daleko výrazněji: se zvyšující se cenou energií se také mění evropské předpisy, jež směřují k energetickým úsporám. Na nové technologie pro hospodaření s energiemi, inteligentní elektroinstalace a další automatizační procesy v moderní investiční výstavbě se zaměří konference Inteligentní budovy 2007, která bude v rámci Stavebních veletrhů Brno probíhat 17. dubna.

Roční spotřeba na vytápění je v Česku u nízkoenergetických domů na úrovni 60 procent proti v současnosti běžně realizované výstavbě, což odpovídá zhruba spotřebě mezi 6,2 až 7,8 m3 zemního plynu na metr čtvereční vytápěné plochy za rok.


Projekt energeticky úsporného domu by mj. měl řešit vhodné umístění na pozemku včetně orientace ke světovým stranám a pamatovat na vzduchotěsnost obvodových konstrukcí, aby spotřeba energie na vytápění byla optimální. Projektant musí pamatovat na větrání, které je stanoveno hygienickými normami. Jde o to, zda používat systémy se zpětným získáváním tepla nebo větrat přirozeně.


K nízkoenergetickým zdrojům patří tepelná čerpadla, sluneční kolektory, biotermální energie, energie ze vzduchu a samozřejmě jejich kombinace. Poslední trendy při konstrukci větrání jsou takové, aby fungovalo především větrání přirozené. Teprve v okamžiku, kdy přestává být účinné, čidla zapínají nucenou soustavu – větrání ventilátory, případně se zpětným získáváním tepla. Ve všech případech by se měly nové budovy stavět z architektonického a tepelného hlediska tak, aby se všechny systémy vzájemně doplňovaly. Podle odborníků je vždy lépe investovat do pasivního systému chlazení, používat venkovní žaluzie a orientovat objekty tak, aby se dala využívat solární energie především v zimním období, v létě by se neměly vnitřní prostory přehřívat.


Přestože náklady jsou ve fázi výstavby vyšší, toto navýšení se v budoucnosti několikanásobně vrátí. Úspory energie v sektoru budov pro bydlení a veřejnou správu jsou prioritou evropské strategie udržitelné konkurenceschopnosti a bezpečné energetiky. Cílem je snížení energetické spotřeby o 20 procent do roku 2020. Evropský akční plán energetické účinnosti ukládá dosažení úspor energií v bytovém sektoru až o 27 procent a v budovách veřejné správy o 30 procent.

11.04.2007
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444