Úsporná dřevostavba s velkorysou dostavbou

Vybrat si typový montovaný dům nebo stavět dle individuálního návrhu? Téma, které řeší každý, kdo začíná uvažovat o novém domě.

Vše má své pro a proti, majitelé rodinného domu od společnosti ELK zvolili dřevostavbu a jejich dům potvrzuje, že i dům z katalogové nabídky lze upravit na míru a dle potřeb investora.

Majitelé už v rodinném domě bydleli, ale původní dům jim přestal vyhovovat kvůli dopravnímu ruchu v okolí, důvodem úvah o změně byly i vysoké náklady na topení. Když začali hledat, měli jasno v lokalitě (chtěli maximálně klidnou) a v požadavku na nízkoenergetické provedení. Zlomem byla návštěva veletrhu v Letňanech, kde je přímo uchvátila prezentace montovaných nízkoenergetických dřevostaveb společnosti ELK. Po prohlídce vzorového domu společnosti v Plané nad Lužnicí upřednostnili, v souladu se svými původními představami, dům bez podkroví, s rovnými stropy. Jako výchozí zvolili projekt typového rodinného domu Comfort 131, jehož dispozice umožňovala dostavbu dvojice garáží. Dalšími úpravami si jej přizpůsobili vlastním požadavkům.

Drobné změny i velkorysé dostavby
Domy Comfort jsou pilířem širokého sortimentu dřevostaveb ELK a dlouhodobě patří u nás i v dalších evropských zemích mezi nejoblíbenější domy. Jejich velkou výhodou je široká nabídka a její velká variabilita. Představám majitelů se nejvíc blížil typový rodinný dům Comfort 131, který je dispozičně koncipován v souladu s moderními trendy bydlení. Přízemí nabídne otevřený společenský prostor, v němž je vymezena obývací a jídelní zóna s navazujícím kuchyňským koutem, který je ovšem skryt pohledu z obývací části. Dále se v přízemí nachází koupelna a pracovna se saunou. Z chodby vede schodiště do patra s rodičovskou ložnicí, pokoji dětí, dámskou koupelnou a dvěma šatnami.

Dům charakterizují strohé pravoúhlé linie, jež zjemňuje oranžovobílá omítka a valbová střecha s taškovou krytinou. Rovněž maximum skleněných ploch ve společenské části a francouzská okna u všech pokojů v patře přispívají k odlehčení velké hmoty a zároveň jimi do interiéru vstupuje světlo i okolní příroda.

Změnou, která mírně zasáhla do vnějšího vzhledu stavby, byla výměna dvou francouzských oken v obývacím pokoji za klasická jednokřídlá, čímž se zvětšil prostor pro sedací soupravu, z obdobného důvodu stavebníci nahradili dveře z kuchyňského koutu do zahrady též jednokřídlým oknem. V patře projektované WC přepustilo místo šatně. Ta je nyní přístupná z ložnice, kterou si prohodili rodiče s dětmi, aby měly dětské pokoje lepší orientaci ke světovým stranám. WC je integrované do koupelny vyhrazené dámské polovině rodiny. Pánové mají svou koupelnu v přízemí. Výklenek pod schodištěm se nabízel pro vytvoření technické místnosti, která současně slouží všem jako praktická šatna k odkládání bund a kabátů. Nad horním podlažím je ještě menší úložný prostor pod střechou, přístupný ze středové chodby výklopnými dvířky.

Patrový dům poskytuje čtyřčlenné rodině dostatek obytné plochy, přesto však stěhování z prvního velkého podsklepeného domu postavilo majitele před otázku, kam se všemi věcmi. Vyřešila to dostavba dvou garáží se skladovacími prostory, garáže jsou mezi sebou i domem navzájem propojeny zastřešenou terasou.

Dřevostavby společnosti ELK byly první, u nichž investoři zaznamenali nadstandardní tepelnou izolaci obvodových stěn, a právě to při výběru rozhodlo. Dům je stejně jako ostatní stavby z katalogové nabídky kompletně montován z panelů ELK na bázi dřeva. Tloušťka obvodové stěny je 33,8 cm, tloušťka izolace celkem 30 cm.

Realizace stavby probíhala ve třech navazujících etapách. Vybudování základové desky proběhlo v režii investorů, následnou dodávku a montáž domu provedla společnost ELK. Majitelé si sami zajistili instalaci topení, stejně tak pokládku podlah, bukové schodiště, interiérové dveře a vybavení koupelen řešili investoři formou subdodávek.

Půldruhého roku užívání dalo majitelům za pravdu v tom, že promyšlená volba nového bydlení byla tou nejlepší. S typovým domem jsou velmi spokojeni jak dispozičně, tak provozně, zejména co se spotřeby elektrické energie týče. Při pohledu zpět oceňují také rychlost a čistotu výstavby, s níž se zděná podle jejich slov vůbec nedá srovnávat.

Zájemcům o výstavbu montované dřevostavby majitelé domu vzkazují, aby se dobře připravili na výběr stavebních materiálů ve vzorkovně společnosti: "Je výhodné mít dopředu rozmyšlené, co byste ve svém domě chtěli mít, jinak strávíte ve vzorkovně den nebo dva a v půlce už ani nevíte, co jste si vlastně vybrali, jak jste zahlceni objemem nabídky". Sami tomu předešli seznámením s domy v Centru vzorových montovaných domů - Blaue Lagune ve Vídni i zkušenostmi z předchozího bydlení.

11.09.2012

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444