Ušetřete za energie s energetickým auditem budovy

Zatímco vyúčtování za energie se nevyhnete, zbytečným nákladům vznikajícím kvůli neefektivnímu využití energií v budově předejít můžete. Jak ale jako laik snížit provozní náročnost budovy? Pomůže vám energetický audit zpracovaný energetickým auditorem, specialistou zapsaným v seznamu vedeném Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

K čemu slouží energetický audit budovy

Energetický audit budovy je dokument, který analyzuje a vyhodnocuje efektivitu využití energie určité nemovitosti. Skvělým bonusem navíc jsou pak návrhy opatření, která jsou jeho součástí. Všechna opatření se nesou v duchu dosažení úspor, a to jak z hlediska ekonomického a technického, tak z ekologického.

Energetický audit budovy vám tedy především poskytne návod na optimální řešení vedoucí k úsporám a návratu investice do nich.

Pokud chcete pomocí nějakého energetického projektu omezit spotřebu energie, například chcete zateplit fasádu a ušetřit za vytápění, může být energetický audit součástí žádosti o dotace nebo úvěru o financování.

Vždy jej ale můžou zpracovat pouze k tomu kompetentní specialisté, a sice ti, kteří jsou zapsaní v Seznamu energetických expertů.
 

Jak je to s povinností energetického auditu

V některých případech je energetický audit povinný ze zákona. Je proto nutné si pořádně nastudovat, zda to není právě váš případ. Povinnost energetického auditu budovy se vás tedy podle zákona č. 406/2000 Sb týká, pokud:
 
  • jste příspěvkovou organizací, organizační složkou státu, krajů nebo obcí se spotřebou energie nad 1500 GJ/rok,
  • jste právnickou osobou nebo fyzickou se spotřebou energie nad 35000 GJ/rok,
  • samotná budova překročila hranici energetické spotřeby 700 GJ/rok,
  • jste velký podnikatel a vlastníte nebo užíváte energetické hospodářství (energetický audit firmy v tomto případě musíte zpracovávat nejméně jednou za 4 roky).
Pokud si audit necháte zpracovat, nemusíte se obávat, že by byl za rok neplatný a vy museli vše řešit znova. Platnost energetického auditu totiž zákon nijak nestanovuje. Dá se ale říci, že dokud v objektu neprovedete změny, které ovlivňují energetickou náročnost budovy, je audit platný.

Mezi změny, které by platnost auditu mohly ovlivnit, patří například rekonstrukce vytápění, zateplení budovy nebo výměna kotle.

Zvažujete kontrolu vaší nemovitosti nebo vás lákají návrhy opatření jak ušetřit za energie? Nechte si zpracovat energetický audit od ePrůkaz.cz.
03.10.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444