Unikátní tepelné čerpadlo

Vytápění, ohřev vody i větrání v jednom

Naprostou nezbytností u energeticky úsporných domů se stále neprodyšnější venkovní obálkou se stává větrání. Dostatečná výměna vzduchu a maximální využití energie z odtahovaného vzduchu byla základní myšlenkou při konstrukci tepelného čerpadla Comfortzone. Firma Nativa v této souvislosti představila na trhu unikátní tepelné čerpadlo, které zabezpečuje vytápění, větrání a ohřev teplé vody.

Nejúčinnější tepelné čerpadlo Comfortzone využívá k výrobě tepla pouze vzduch, který je nutno odvést z objektu – to znamená vnitřní vzduch. Komplexní systém tak zabezpečí vytápění, větrání a ohřev teplé vody za ekonomicky nejvýhodnějších pořizovacích a provozních podmínek.

Funkce systému

Použitý vzduch je odtahován z koupelen, WC, šaten a kuchyni a prostřednictvím ventilátoru přiváděn na výparník tepelného čerpadla. Díky patentovanému výparníku využívá maximálně možným způsobem veškerou potenciální energii obsaženou v odtahovaném vzduchu – teplota odváděného vzduchu je –15 °C. Ze vzduchu je pomocí scroll kompresoru s chladivem získávána nejen tepelná energie obsažena ve vzduchu, ale současně i energie vlhkosti. Tato energie je předávána v kondenzátoru vodě v topném systému nebo v zásobníku, který slouží k ohřevu teplé užitkové vody.

Přívod čerstvého vzduchu zajišťují přívodní prvky vzduchu Fresh 98 TL-F dB, které mohou být umístěny v obvodových stěnách, nebo okenních rámech Fresh Al-dB. Oba typy jsou standardně vybaveny prachovým filtrem a protihlukovou izolací.

 

Konstrukční přednosti tepelných čerpadel Comfortzone

Vysoký celoroční topný faktor 3,2 je zárukou velmi úsporného provozu a efektivního
využití dodávané energie. Možnost nastavení teploty vody v zásobníku od 45–60 °C. Záleží pouze na přání uživatele a množství spotřeby teplé vody domácnosti. Pro objekty s vysokou spotřebou můžete využít i zabudovaného bivalentního zdroje tepla o výkonu 6 nebo 9 kW.

Ohřev teplé vody probíhá ve spirálově vinutém trubkovém výměníku. Speciální tvar potrubí zabezpečuje vysokou efektivitu přenosu tepla a současně eliminuje usazovaní sedimentu v akumulační nádrži v oblastech s tvrdou vodou (protékající voda nepřichází do styku s vodou v akumulačním zásobníku.

Topný okruh může být tvořený klasickými radiátory nebo podlahovým vytápěním.
Nesmíme zapomenout, že čím nižší teploty vody v topných tělesech dosáhneme, tím bude vyšší topný faktor a účinnost tepelného čerpadla. Inteligentní regulace umožňuje řízení výkonu tepelného čerpadla podle teploty zpětné vody v topném systému, nebo na základě údajů o prostorové teplotě domu.

Rotační kompresor scroll
od firmy Copeland ve spolupráci s frekvenčním měničem
mění aktuální výkon tepelného čerpadla podle okamžité potřeby energie a součaně snižuje počet cyklů sepnuto/vypnut, čímž se podstatně prodlužuje životnost
celého zařízení. K tomu přispívá i důmyslný systém odtávání výparníku pomocí
vnitřního vzduchu, u kterého není potřeba reverzace chodu kompresoru.

Chladivo
je vždy přesně plněno za fixních podmínek a odzkoušeno přímo
ve výrobě. Tím odpadají možné odchylky během plnění chladiva do kompresorového okruhu přímo na stavbě. Tepelné čerpadlo je standardně dodáváno s chladivem 134A, které umožňuje pracovat s vyššími teplotami vody v sekundárním okruhu.

Kompletní vybavení

V základním vybavení tepelného čerpadla jsou mimo
jiné expanzní nádoba, oběhové čerpadlo i všechny armatury pro připojení k vzduchovému potrubí, vodovodní a topný okruh.

 

Jednoduchá instalace

Žádná venkovní jednotka není nutná. Pro instalaci tepelného čerpadla postačuje půdorysná plocha 60 x 65 cm a výška 2,40 m (připojení vzduchotechnického potrubí).

Široký rozsah použití

Tepelné čerpadlo Comfortzone se dodává ve dvou verzích CE50 a CE65 (výkon
tepelného čerpadla bez bivalentního zdroje 5 a 6,5 kW), které jsou vhodné pro
všechny typy nízkoenergetických nebo energeticky úsporných domů od rozlohy
120 do 240 m2 a celkovou tepelnou ztrátou 13 kW.
Tepelné čerpadlo Comfortzone je možno využít například v letním období pro
dohřev vody ve venkovním bazénu, nebo připojit ke slunečním kolektorům.

Přídavné větrací zařízení

Pro uživatele, kteří upřednostňují rovnotlaké větrání před podtlakovým (pomocí přívodních prvků ve stěně nebo okenních rámech), je k dispozici zařízení ILTO Vent.
Přídavné větrací zařízení je vybaveno vodním radiátorem, elektrickými topnými
spirálami a připojovacími hrdly ke vzduchotechnickému potrubí. Čerstvý venkovní
vzduch je centrálně ohříván vodním radiátorem připojeným k topnému systému.
Během velmi nízkých venkovních teplot je možno využít pro zachování
komfortu a požadované teploty přiváděného čerstvého vzduchu do jednotlivých
místností (ložnice, obývací a dětské pokoje) topné spirály. Větrací zařízení má připojovací hrdlo na cirkulační okruh, který odebírá nadměrnou teplotu, např. od krbové vložky a využívá ji pro předohřev venkovního vzduchu.

30.11.2009 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444