Unikátní kamenné schodiště, ze kterého se vám zatočí hlava

Jedinečný architektonický prvek z období gotiky najdete v historické části rakouského města Graz - dvojité točité schodiště známé jako Doppelwendeltreppe.  Anglicky mluvící turisté je hledají pod názvem Double Spiral Stairrcase, ale ať už přicházíte odkudkoli, nebudete se moci nabažit všech možností, jak si je prohlédnout a vyhledávání úhlu, ze kterého si lze schodiště vyfotografovat.

Pokud budete mít na prázdninových cestách příležitost zastavit se v hlavním městě rakouského Štýrska Grazu, určitě se dejte směrem k Hofgasse, kde dnes sídlí štýrská vláda. Rezidenci známou pod názvem Burg, tedy Hrad, začal roku 1438 stavět Fridrich III., první římský císař habsburského rodu. S pořadovou číslovkou za jeho jménem je to docela složité - jako rakouský vévoda byl Fridrichem V., jako římský král Fridrichem IV. Fridrich strávil většinu dětství a mládí ve Vídeňském Novém Městě, ke kterému získal trvalý vztah, později si ale oblíbil také Graz a často zde pobýval. Fridrich byl prý vzdělaný a kultivovaný muž. Zajímal se o květiny a zahradnictví, o astronomii, drahokamy a okultní vědy. Ve výstavbě zdejšího habsburského sídla pokračoval jeho syn Maximilián I. I on se stal králem a později císařem Svaté říše římské, otcových politických úspěchů ale nikdy nedosáhl, i když měl na rozdíl od něj válečnické choutky. Právě díky ambicióznímu Maximiliánovi ale můžeme dodnes obdivovat jedno z nejpozoruhodnějších historických schodišť v Evropě. Dvě točitá kamenná ramena schodiště hradní věže se rozbíhají do opačných směrů, aby se zase spojila a během tohoto oddělování se a znovuspojování nabízejí bezpočet bizarních pohledů fotografům. O tomto architektonickém skvostu z roku 1499 se mluvívá jako o symbolu věčnosti nebo také jako o obrazu koloběhu rozcházení a znovusblížení, smíření. Štýrský Burg i jeho nádvoří zůstávají půvabnou stavbou, která nese díky několika rekonstrukcím stopy renesance i biedermeieru. Dvojitá spirála kamenného schodiště je prakticky jediným pozůstatkem původní pozdně gotické podoby, ale stojí za to.

15.07.2016 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444