Ukažte své boty

Přiznejme si, že není zrovna obvyklé nechávat boty jen tak - neschovány za dvířky botníku. Když však boty mohou zdobit nohy, proč by měly v otevřeném botníku najednou vypadat ošklivě?

Pokud se zřekneme bočních stěn, dvířek či zásuvek, ušetříme materiál, peníze i místo. Další výhodou otevřeného botníku je optimální přístup vzduchu k botám. Boty jsou k desce botníku přichyceny pomocí vodorovně natažených gumových lanek. Napínáky obuvi (které byste měli tak jako tak používat, pokud chcete aby, boty dlouho vydržely) přitom zabrání promáčknutí špiček bot. Dodatečné opěrné lišty pod podpatky nebudete u mnoha druhů bot vůbec potřebovat.

Počet řad a sloupců bot na botníku souvisí s prostorem na stěně, který máte k dispozici - a přirozeně s velikostí vašich bot. Před samotnou výrobou botníku je tedy nutné provést řadu měření: Zjistit rozměry stěny není takový problém, ale v případě bot to bude kvůli jejich různým velikostem a rozměrům trochu komplikovanější. Se způsobem, jak určit správné umístění opěrné lišty a otvorů pro gumové lanko, se můžete seznámit na nákresu. Na výrobu botníku je vhodná prakticky každá dřevěná deska. Pokud jej chcete natřít barvou, nabízí se použít MDF desku. Kdo se rozhodne pro povrch s kresbou dřeva, pro toho představuje vhodnou volbu buková nebo březová překližka. Deska se na zadní straně zpevní lištami o tloušťce 2 cm. Ty zároveň pomáhají udržet rovnoměrnou vzdálenost desky od stěny. Lišty nebo hliníkové profily na přední straně botníku slouží jako opěrky pro podpatky bot a brání vyklouznutí bot ze sevření gumového lanka. Lanko nezkracujte na příliš krátkou délku, použijte raději delší kus na připevnění několika párů bot. Ne vždy jsou gumová lanka o průměru 8 mm k dostání ve stavebních hypermarketech. Velký výběr provedení a barev najdete ve specializovaných obchodech s gumou (v hledání pomůže i internet).

   

1) Na desku zakreslete místa pro upevnění opěrných lišt, šrouby, gumová lanka a zadní lišty.

2) Pomocí přenosné stojanové vrtačky vyvrtejte a zahlubte všechny potřebné otvory. Použijte vrtáky do dřeva: 9 mm pro gumové lanko, 6 mm pro upevnění na stěně a 4 mm pro přišroubování nosných lišt (vruty o průměru 3,5 mm).

3) Po obroušení hran a ploch desky brusným papírem o zrnitosti 60 naneste tři až čtyři vrstvy bezbarvého laku. Mezi jednotlivými nátěry přebruste plochu brusným papírem o zrnitosti 220.

   

4) Na zadní stranu desky se nahoře a po stranách při šroubují distanční lišty ve vzdálenosti 3,5 cm od okraje.

5) Nalakované opěrné liš připněte k desce pomoc svěrek a přišroubujte je z druhé strany skrz desku.

6) Tip! Při řezání gumového lanka použijte kus lepicí pásky. Konce lanka se tak neroztřepí.

7) Přečnívající lepicí páska usnadní vsunutí lanka do otvorů v desce. Na zadní straně desky udělejte na koncích gumového lanka uzly.

8) Otvory určené pro mor táž botníku na stěnu zakry je gumové lanko.  

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

l čtverec je praktický
Kolik bot se vejde na jeden metr čtvereční? Řešení vidíte nahoře: Na tento panel, který měří přesně 1x1 m, se vejdou třikrát tři páry bot. Je vhodný zejména pro tříčlenné rodiny. Vejdou se sem alespoň ty boty, které se často používají.
Protože však nohy všech členů rodiny nebývají stejně velké, zbyde ve spodní, dětské části botníku ještě místo na jedno kratší oko z gumového lanka. Ideální místo pro zavěšení nazouvací lžíce.

Převzato z časopisu Udělej si sám 8/2004

31.07.2004
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444