Udělejte si z radiátoru designový kousek

K renovaci radiátorů většinou dojde, až když je pozdě – tedy během topné sezony. V září už je vhodné mít radiátory připravené, protože nevíte, kdy vás zima zaskočí.

Zkuste se letos připravit s předstihem a natřete svá domácí topení už nyní, třeba během víkendu. S barvami Balakryl navíc nemusíte zůstat pouze u klasické bílé. Na výběr máte až 20 tisíc odstínů a své topení tak můžete sladit s domácími doplňky, nebo naopak využít barevného kontrastu se zdí. Ukažte všem, že radiátory nemusejí být jen ošklivou a nudnou součástí interiéru!

Domácí radiátory jsou během let kvůli teplotním výkyvům znatelně opotřebovány. Objevuje se na nich rez, žluté skvrny nebo se jejich nátěry začnou místy odlupovat. Takto poničený radiátor ztrácí svou plnou funkčnost, a navíc kazí celkový dojem v místnosti. V takový moment přichází čas na důkladnou renovaci, která nespočívá pouze v nanesení nového nátěru, ale v dodržení správného postupu celé renovace. S odborníkem z Balakrylu jsme připravili návod, jak zvládnout renovaci během dne.
 

Pomůcky

  • Antikorozní nátěr (např. Balakryl Antikor)
  • Vrchní barva (např. Balakryl UNI nebo Radet)
  • Míchátko + otvírák na barvy
  • Ocelový kartáč + brusná houba / brusný papír
  • Smetáček, vysavač
  • Odmašťovač
  • Mýdlová voda + hadřík
  • Plochý a zárohový štětec
  • Maskovací páska + zakrývací fólie
 

1. Začněte broušením 

Před renovací vypněte topení a nechte ho zcela vychladnout. Pod topení si dejte fólii nebo podložku. „Všechny nesoudržné a nepřilnavé nátěry i zkorodovaná místa zbruste ocelovým kartáčem. Zbylý povrch radiátoru zbruste brusnou houbou nebo použijte smirkový papír, kterým se lépe dostanete mezi žebra. Zbroušení a odstranění nesoudržných nátěrů celého topení je nutné, aby nový nátěr dobře přilnul,“ radí Radek Kříž, technicko-obchodní zástupce značky Balakryl. Nepořádek z broušení doporučujeme před dalšími kroky vyluxovat.

 

2. Topení očistěte a omyjte

Zbroušený radiátor očistěte od všech nečistot. Nejprve ho omeťte smetáčkem od prachu. Důležité je odstranit i mastnotu, k čemuž dobře poslouží speciální odmašťovací přípravky (koupíte v drogerii nebo prodejnách s barvami). Nezapomeňte ani na hůře dostupné spoje, šrouby atd. Potom celé topení omyjte pomocí hadříku a teplé mýdlové vody.  

 

3. Zakryjte měřáky a kohouty

Místa, která nechcete zamazat barvou – tedy měřáky a kohouty sloužící k ovládání teploty – přelepte maskovací páskou. Pokud ještě nemáte zakrytou podlahu, přichází nejvyšší čas. Můžete použít zakrývací fólii (textilní či plastovou) nebo postačí i papírový karton.
 

4. Použijte antikorozní nátěr

Všechna místa, která jsou zbroušená, poškozená nebo odhalená až na kov, natřete nejprve antikorozním podkladovým nátěrem Balakryl Antikor. „Základní nátěr ochrání povrch před rezivěním a zlepší přilnavost vrchního nátěru. Navíc je rychleschnoucí a není potřeba ho před aplikací krycí barvy přebrušovat,“ doplňuje Radek Kříž.

 

5. Aplikujte krycí barvu

Na teplovodní topení nakonec naneste krycí barvu ve dvou vrstvách s časovým rozestupem 4 hodin. Lze použít speciální nátěr Balakryl Radet v základních odstínech, který vydrží teplotu až do 105 °C. Nebo si můžete vybrat až z 20 000 odstínů krycích barev Balakryl UNI, které jsou také vhodné k renovačním nátěrům topení. Oba nátěry navíc dokonale kryjí, nezapáchají ani neblednou. K aplikaci barvy doporučujeme na přední a horní část topení použít plochý štětec. Na hůře dostupná místa mezi žebry pak zárohový štětec nebo malý zaoblený váleček.  
 
Další projekty a inspiraci na víkend najdete na: projektnavikend.cz

23.09.2021 | PR
  • Balakryl

    Balakryl je legendou mezi nátěrovými hmotami. Ať už je váš projekt jakýkoli, Balakryl má řešení pro všechny typy povrchů v široké paletě barevných odstínů. Vodou ředitelné barvy na dřevo a kov Balakryl jsou jedničkou na trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444