Trendy v zateplení a vliv Nové zelené úsporám na sílu izolantu

Lidé žijící v zatepleném domě dokáží ušetřit na výdajích za energie tisíce korun ročně. Stále platí, že nejvyhledávanějším fasádním izolačním materiálem je pěnový polystyren. I ten se ale dočkává inovací. Uplatnění při stavbě pasivních nebo nízkoenergetických domů nachází čím dál častěji šedá varianta klasického bílého polystyrenu.

Roli při rekonstrukci starších domů nebo stavby energeticky úspornějších domů hrají i dotace z programu Nová zelená úsporám. I díky němu se zvyšuje počet efektivně zateplených domů o správné síle izolantu. Ta oproti devadesátým letům zesílila z cca 5 cm na zhruba 15 cm. V současnosti je však ideálně zateplit nemovitost 18-20 cm silným pěnovým polystyrenem.

Šedý polystyren nabízí zvýšený izolační účinek
Oproti bílému polystyrenu je o něco dražší a má až o 20% lepší izolační vlastnosti. Šedou barvu získává díky grafitové příměsi. „Jedná se o moderní materiál určený nejen na rekonstrukce starších domů, ale i do energeticky úsporných objektů,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR. Kromě zlepšení tepelné izolace se obecně grafitové izolanty liší od tradičních bílých EPS (pěnový polystyren) fasádních desek také technologickým postupem montáže. Hlavním rozdílem mezi bílými a šedými EPS deskami je skutečnost, že u bílých desek je cca 90 % slunečního záření odraženo a 10 % pohlceno, u šedých desek je to obráceně. Z tohoto důvodů se desky nezpracovávají ani neskladují na přímém slunci.

Zvyšuje se síla izolantu
Nároky na energetický standard se neustále zvyšují a síla izolace, kterou jsme zateplili dům nebo panelák například před patnácti a více lety, již dnes nemusí stačit. S problémem nedostatečného zateplení se začíná potýkat stále větší počet domů zateplených začátkem devadesátých let. Tehdy se zcela běžně zateplovalo tloušťkou 5 cm, což je méně než třetina dnes používané tloušťky. Z pohledu doporučených hodnot, které zohledňují budoucí vývoj cen energií, možnosti úspor a stav evropské legislativy, by v současné době stavěný nebo rekonstruovaný dům měl být zateplen 18-20 cm tepelné izolace. Dům s nižší tloušťkou izolace nebude s velkou pravděpodobností splňovat požadavky legislativy po roce 2020 a bude díky tomu mít i nižší hodnotu na realitním trhu. Většina asociací, sdružení proto klade důraz na efektivní a komplexní zateplení dostatečně silným izolantem.

Finance na zateplení lze čerpat z dotačního programu Nové zelené úsporám
Motivovat investory k zateplení nebo případné rekonstrukci staršího rodinného domu má zejména pokračování dotačního programu Nová zelená úsporám. Ten nabízí více než půl milionu korun na výstavbu nového rodinného domu, nebo až 55 procent výdajů na investice do zateplení. Od 1. dubna je možné požádat o dotace z celkového balíku 1,9 miliardy korun, které ministerstvo životního prostředí připravilo pro tzv. druhou výzvu. Ta skončí vyčerpáním připravených dotací, nejpozději však na konci letošního října. Z původního programu Zelená úsporám je patrné, že investoři pomoc s financováním oceňují. Jen v první polovině roku 2013 se ukázalo, že mnoho žadatelů čekalo se zateplovacími pracemi právě na Novou zelenou úsporám. Přínos dotačních programů je tak obrovský, protože mimo jiné pomáhají ke zvýšení povědomí o efektivních tloušťkách izolace.
14.05.2014

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444