Trendy v povlečení pro rok 2022

Trendy v designu bytových doplňků se neustále mění. Jaké trendy nás letos čekají v oblasti přikrývek a povlečení?

Co letos bude IN

Pokud jde o materiály, začínají vítězit přírodní materiály nad polyesterovými. A máme tím na mysli nejen 100% bavlnu, ale také bavlnu v kombinaci s vlákny vyrobenými z přírodních surovin jako je lyocell nebo třeba len. A přestože jsme si zvykli na nežehlivé úpravy, které po vyprání tkaninu hezky vyhladí, těmto přírodním materiálům (zejména lnu) odpustíme i jejich mačkavost. Roste i obliba bavlněných úpletových materiálů typu Jersey; pokud vyzkoušíte, málokdy se vracíte k jinému.

Trendy v barvách a vzorech se každým rokem ubírají několika směry. Vždy vedou tony přírodní v odstínech kamene či písku, v kombinaci s bílou, což vytváří elegantní a uklidňující souhru. Kreativní lidé milují výraznější vzory i v sytějších barvách. Příští rok to budou opět tóny zelené, okrově žluté a zůstává i pudrová růžová a odstíny modré. Své příznivce si najde rovněž dekadentní styl, který se nebojí tmavě šedé, ostřejších odstínů fuchsiové přecházejících do vínové a opět zelená a žlutá. Samostatnou kapitolou bude chladná modrá v mnoha sytostech od jemné pastelové až uklidňující temné. Nebude ale tolik barevně výrazná, jako tomu bylo doposud.
 
 
A jakou barvu si vyberete nakonec vy? No přece takovou, která se vám hodí domů a líbí se vám nejvíce. To je nakonec jediná správná volba. Pravdou ovšem zůstává, že zatímco nábytek a výmalba mohou být neutrálnější, textilní doplňky mohou váš interiér správně rozzářit. Džungle se nemusíte bát ani v příštím roce a jakékoliv zvířecí motivy (zejména ptáků) budou přetrvávat a vaše sny ponesou na svých křídlech.
 

Na co si dát pozor při výběru povlečení

Doporučujeme jednoznačně posoudit povlečení podle doteku, který často vypovídá o použitém materiálu a barvivech. Pokud máte doma mazlíčky, které pouštíte do postele, pak je třeba se vyhnout jemným saténům a volit raději plátnovou hustější tkaninu, aby nedošlo k poškození tkaniny. Po zakoupení je třeba povlečení vyprat v dostatečném množství vody, kdy se mohou odeprat ještě zbytky barvy, které již pak pouštět nebudou. Dbát je třeba také na to, aby prací prášky neměly na barevné prádlo bělicí účinky, protože pak barvy dlouho nevydrží. Při nákupu je ale také důležité prohlédnout kvalitu šití, zejména u otvoru, kde otevíráme zip.
 

Polštáře a peřiny vhodné pro alergiky

Zásadní je, zda trpíme alergií na peří nebo na roztoče. Pokud trpíte alergií na peří, jedinou volbou jsou pak výplně z dutých vláken. Může se jednat o foukanou střiž nebo tvarované kuličky, ze zdravotních tvarovaných polštářů pak můžete volit i paměťovou pěnu.  Pokud máte alergii jen na roztoče, můžete používat i péřové polštáře, které lze prát, ale je nutné respektovat jisté zásady. Důležitá je zejména hygiena, protože alergie způsobují roztoči, kteří se v neutrální polyesterové výplni nedrží, ale pokud se do výplně dostanou zbytky vlasů či šupinky pokožky, jsou pro roztoče živnou půdou. Proto je třeba zejména lůžkoviny prát minimálně 1x za 14 dní, polštáře doporučujeme vyprat nejdéle po 1 roce. Speciální typ výplně se stříbrnými ionty nebo tkanina se stříbrným vláknem, které mají trvale antibakteriální účinky a zamezují existenci roztočů jsou ale nejlepší volbou – řada Medic Silver. U praní je třeba respektovat náplň pračky a množství pracího prostředku, aby se správně odepral a nezůstal ve výplni, protože i ten může způsobovat alergii. V posledních letech si lidé pořizují i přikrývky dle ročních období. Nyní na blížící se léto jsou ideální lehké přikrývky s menším množstvím výplně, např. Classic slim nebo Classic light.
 

Jak často by se měly polštáře a peřiny čistit

Musíme si uvědomit, že na polštáři ležíme cca 8 hodin denně, v noci vypotíme minimálně litr tekutin, vypadávají nám vlasy, olupuje se nám pokožka, a to vše ulpívá na lůžkovinách. Diskuze o hygieně lůžkovin a praní je zde bezpředmětná: tedy povlečení min. 1x za 14 dní, polštáře za 6-12 měsíců, podle toho, jak jsou zatěžovány a ušpiněny, přikrývka postačí 1x za 1-2 roky. Praní v domácí pračce je možné, ale obsah pracího bubnu by měl být 7 kg, protože polštář a přikrývka nasají obrovské množství vody a při rotaci by mohly poškodit buben. Doporučujeme průmyslové praní i s ohledem na velikost přikrývky. Pokud se polštáře správně a dostatečně vysuší a protřepou, svoje vlastnosti opět získají, i když ne vždy již v tak velké objemnosti, protože jemná vlákna zejména u polštářů zátěží trochu slehnou. Užitným vlastnostem to ale rozhodně nevadí.
 
Více informací naleznete na www.scanquilt.cz.
29.03.2022 | PR
  • SCANquilt

    Česká značka SCANquilt s více než 50 prodejnami si zakládá na vysoké kvalitě zboží, dlouhodobě nabízí jeden z nejširších programů lůžkovin a přináší nové designové trendy v bydlení.  


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444