Trend současného stavění - ochrana proti přehřívání

Letošní rok, v němž byly přijaty nové tepelnětechnické normy, završil trend úsporného stavění. Vývoj tepelněizolačních vlastností stavebního materiálu proběhl u většiny výrobců v několika posledních letech a zdicí materiály u většiny z nich dosáhly svého maxima. Nyní je v otázce úspor pozornost zaměřena spíše na to, jaké jsou náklady na chlazení objektu. Právě v tom umí nabídnout řešení masivní střecha.

Díky vysoké kvalitě stavebních materiálů není dnes problém stavby vytopit. Nově ale musíme hledat spíše způsoby, jak stavby chránit proti přehřátí. Instalují se například překlady se stínicí technikou (kvalitní výrobci, jako tomu je například u systému Ytong, s tím počítají a nabízejí možnosti včetně žaluziového kastlíku). Další velmi efektivní možnost představuje těžká masivní střecha. Napomáhá řešit podstatnou otázku úsporného a kvalitního bydlení a tou je akumulace tepla.

Aby výkyvy teplot nebyly v průběhu dne (či ročního období) velké, doporučuje se mít v domě těžkou hmotu, která vyrovnává výkyvy teplot. Proto byla výrobcem systému Ytong vyvinuta střecha Ytong Komfort, která zabraňuje únikům tepla a zároveň chrání podkroví proti přehřívání. 

Co na to lidé z praxe? Masivní střecha pohledem majitele, technika a projektanta

Rodinný dům nedaleko Prahy je celý postaven ze systému Ytong formou jednovrstvého zdění bez zateplování. Uplatila se zde „vlajková loď“ výrobce, tvárnice Ytong Lambda YQ, která vyniká tepelněizolačními vlastnostmi. Majitelé se ale rozhodli jít v celkové kvalitě stavby ještě o krok dál a rozhodli se pro masivní střechu:


„Ytong Komfort jsem zvolil již v projektu. A to ze dvou důvodů. Chtěli jsme, aby celý dům byl postaven z jednoho systému a eliminovali jsme tak možné chyby a rizika při napojení vice materiálů. Druhým důvodem bylo, abychom díky masivnosti tohoto prvku zamezili zimnímu ochlazování a letnímu přehřívání interiéru, se kterým mám aktuální neblahé zkušenosti,"
říká majitel. 

Technický poradce společnosti Xella Ing. Jan Tinka, který poskytoval konzultace ze strany dodavatele střechy, doplňuje:

„Základem byl typový projekt z portfolia společnosti G Servis, kde bylo možné díky půdorysu masivní střechu navrhnout. Samotnou výstavbu zvládli stejní zedníci, kteří zdili samotný dům a strop nad prvním nadzemním podlažím, provádění je tedy velmi nenáročné.“ 
 
Svůj pohled doplnil i projektant domu ze společnosti G Servis, Ing. Jaroslav Václavek:

„Masivní střecha Ytong Komfort byla pro nás ve fázi projektu tohoto domu jedna z prvních.  Proto jsme velmi ocenili, že stejně jako u stropních konstrukcí nám výrobce připravil kompletní kladecí plán na úrovni projektové dokumentace, kdy jsme mohli pak již pouze doplnit nadstřešní souvrství a řešení vikýřových oken. Skvěle se tak technicky vyřešila obálka budovy a je zajištěna plná kompatibilita s obvodovou tvárnicí Ytong Lambda YQ, která nevyžaduje dodatečné zateplení fasády."


Jednoduchá montáž je ověřena i u stavebníků svépomocí 

Konstrukce Ytong Komfort se prosadila i u staveb svépomocí, protože na rozdíl od střech dřevěných nevyžaduje spoluúčast tesařů. Jednoduchou sedlovou střechu o ploše 100 m² smontuje dvojice zručných pracovníků během tří dnů.

Další nezanedbatelnou úsporou ve srovnání s „klasickým“ krovem představuje fakt, že střecha Ytong Komfort je difúzně otevřená a nevyžaduje proto parozábranu.  Tato citlivá součást konstrukcí střech je časově relativně náročná a navíc vyžaduje velkou preciznost provedení. 
 
14.04.2020 | PR
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444