Trápí vás účty za energie? Začněte budovat chytrou domácnost

Z rodinného rozpočtu nám nejvíce ukrajují neustále se zvyšující měsíční výdaje na bydlení, nemluvě o nákladech na jeho pořízení. Jednou z možností, jak se tomu postavit, je investice do chytré domácnosti. Vzájemná součinnost jednotlivých zařízení v domě, senzory monitorující spotřebu energií, automatické akce dle námi nastavených parametrů zamezují plýtvání elektřiny, plynu i vody.

Prvotní cíl chytré domácnosti je zaměřen na pohodlnější a klidnější život. Rostoucí ceny energií upřednostnily další benefit systémové elektroinstalace, a to úsporu energií. Systém za nás dohlédne na správnou teplotu v místnostech, pouze temperuje neobývané místnosti, vyhřeje obývací pokoj těsně před naším příchodem domů. Do udržení požadované teploty zapojí i okenní stínění, které ovládá tak, aby se maximálně využíval sluneční svit nejenom k osvětlení, ale i k tepelné pohodě. Spotřebu elektřiny ošetříte nastavením automatických povelů, které chytře zhasínají při odchodu z místnosti, a dokonce zhasnou světla v celém domě při jeho opuštění. 


Do jednoho systému lze zapojit různá zařízení. Aplikací pak na dálku kontrolujeme, zda neběží některé přístroje zbytečně a případně je vypneme. Kromě úspory energií můžeme zabránit i případným škodám na majetku. Konec neodbytným myšlenkám typu „Vypnul jsem žehličku?“. 


Síť senzorů představuje smysly domu. Indikují prázdné místnosti, pohyb v domě, měří teplotu, intenzitu osvětlení, vlhkost i vydýchanost vzduchu. Hlídání hladiny na podlaze včas odhalí únik vody. Zvýšená vlhkost umožní reagovat, např. vyvětrat, zapnout klimatizaci atd. Naměřená hodnota CO2 zase může být signálem pro spuštění ventilace, rekuperace, tak aby byly tepelné ztráty minimální, ale zároveň se předešlo pocitům únavy, bolesti hlavy.


Závěrem lze doporučit plánování chytrého bydlení již ve fázi projektu elektroinstalace. Ani pro majitele postavených nemovitostí není cesta k automatizaci uzavřena. Bezdrátové technologie umožní instalaci bez zásahu do zdiva. Fungovat mohou samostatně nebo i v návaznosti na část systému v kabelovém provedení. Plánování a sladění prvků do jednoho systému se vrátí v jednoduchosti a pohodlí celého ovládání. Společnost HDL Automation s.r.o. svým řešením automatizace a službami chce přispět k bezpečnějšímu, zdravějšímu a pohodlnějšímu životu. Nechte se inspirovat řadou referencí na www.hdl-automation.cz.
12.01.2022 | PR
  • HDL Automation s.r.o.

    HDL Automation s.r.o. zastupuje na českém, slovenském, polském a maďarském trhu globální značky HDL, Myjordomus, CasaTunes, smart:)things, IQRC, RAYSGEM, HOTEZA, MATRIX SYSTEM a další. Dodává škálu produktů od jednotlivých prvků až po kompletní automatizační systémy budov – řízení osvětlení, vytápění, stínění, zabezpečení, ventilace, klimatizace, měření spotřeby energií ... Stabilní postavení HDL Automation s.r.o. na trhu je zajištěno díky mateřské společnosti GORDIC spol. s r.o. Během své téměř 30leté historie realizovala tato společnost mnoho inovativních řešení ve vývoji softwaru a integračních projektech.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444