Trápí vás rostoucí ceny vytápění?

Ceny plynu i elektřiny dlouhodobě rostou. Stále častěji se proto zamýšlíme nad tím, jak energii uspořit. Tepelná izolace domu se zdá nejjednodušším řešením, jak zabránit tomu, abychom zbytečně plýtvali teplem.

Většina lidí má ale strach z toho, že zateplení znamená dům neprodyšně utěsnit. Je skutečně nutné volit mezi úsporou tepla a zdravým vnitřním prostředím?

Zhasínáme při odchodu z místnosti, při nákupu nových spotřebičů studujeme, zda šetří energii… Všechna tato úsporná opatření jsou určitě prospěšná. Výrazně větší úspory ale můžeme dosáhnout, pokud se postaráme o to, aby teplo, za které draze zaplatíme, ihned neodcházelo z domu ven.

Tepelné mosty – neviditelný zloděj

Tepelné mosty vznikají všude tam, kde není stavební materiál jednolitý. Tedy v místech, kde se mění jeho skladba (kupříkladu maltou vyplněné spáry mezi cihlami) nebo kde se jednotlivé části konstrukce dotýkají (základy, kouty, rohy nebo překlady nad dveřmi a okny). Samotný pojem tepelný most se pak vztahuje k faktu, že tímto místem prochází více tepla než v okolí a především jím teplo uniká. Ztráta tepla může činit až vyprodukovaného 20 % tepla. Pokud tedy zaplatíte za teplo dvacet tisíc ročně, celé čtyři tisíce použijete na vytápění venkovního vzduchu.

Navíc se v místech tepelných mostů kondenzuje voda, což vede ke vzniku plísní. Tepelné mosty tak škodí hned dvakrát – unikají jimi peníze za vytápění a navíc poškozují zdraví obyvatel domu. V extrémních případech může kondenzovaná vlhkosti i poškodit statiku budovy.

Zdravý a vyhřátý dům

Stačí dům zateplit, abychom se tepelných mostů a nezdravé kondenzace vlhkosti zbavili? Nebude to na úkor zdravého vnitřního vzduchu? Tomuto dilematu můžete předejít, a to při samotné stavbě domu. Pokud vyberete zdravý prodyšný stavební materiál, předejdete jednak vzniku tepelných mostů a zároveň si zajistíte zdravý klima a teplo uvnitř domu. Správně vybraný stavební materiál má totiž takové tepelněizolační vlastnosti sám o sobě, že i bez dodatečné izolace uspoříte na nákladech na topení.

Pokud už váš dům stojí, můžete stále zvolit zateplení, které bude splňovat výše uvedené a bude se tak starat o vaše zdraví a tepelnou pohodu.

Proč bílý pórobeton?

Bílý pórobeton Ytong umožňuje postavit dům v téměř pasivním standardu: díky milionům uzavřených pórů je nejlepším a nejbezpečnějším izolantem. Tyto póry odvádějí přebytečnou vlhkost ven, nebo ji přivádějí dovnitř v případě, že je v domě nezdravě přesušený vzduch.  Díky tomu, že má ve všech směrech stejné vlastnosti a k jeho zdění je třeba jen slabá vrstva malty, nevznikají tepelné mosty a naopak výborně tepelně izoluje. Jeho alkalické složení navíc potlačuje vznik plísní. Pro energeticky úsporný dům bez tepelných mostů je ideálním řešením tvárnice Ytong Lambda+ a případně i zateplení Multipor, které ještě posílí tepelně-izolační vlastnosti Ytongu.
25.09.2013 | PR
  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444