Topení i chlazení - jen tepelné čerpadlo umí obojí najednou

Tepelné čerpadlo IVT AIR X kromě topení i chladí

Tepelné čerpadlo IVT AIR X kromě topení i chladí

Extrémní a dlouhodobá horka jsou v posledních letech v České republice skoro standardem a chlazení se v mnoha domech stává nutnou podmínkou k přežití. Běžné klimatizační jednotky ale zvyšují platby za elektřinu, ruší hlukem a nemálo lidí skončí po intenzivním chlazení v posteli s angínou. Naštěstí existuje jedno opravdu chytré řešení, které snadno udrží ve vašem domě pohodovou teplotu po celý rok.

Pokud se budete na podzim ptát čím topit a na jaře čím chladit, skončíte obvykle u hloupého řešení s plynovým kotlem a klimatizací. Zaplatíte za dvě zařízení s vysokými provozními náklady a bude vám foukat v létě za krk ledový vzduch.

Pokud se ale zeptáte, jak zajistit v domě tepelnou pohodu po celý rok, vyjde vám jako nejlepší řešení tepelné čerpadlo, které bude v zimě topit, v létě chladit a celoročně ohřívat teplou vodu. K tomu navíc získáte levný tarif elektřiny nejen pro topení, ale i chlazení a ostatní spotřebu elektřiny v domě.
 

Chlaďte komfortně a hlavně zdravě

Většina chladících systémů fouká studený vzduch přímo do místnosti. Nevýhody asi všichni známe – průvan, hluk, choroby a pokud je v místností více než jeden člověk, tak se obvykle neshodnou jakou teplotu chlazení nastavit. V mnoha případech, ale jiný způsob chlazení zvolit nelze a i s těmito nevýhodami je takové chlazení v létě mnohem lepší než žádné.

Ideální řešení jak doma zajistit komfortní teplotu i při tropických vedrech, jsou velkoplošné chladící systémy. Pokud máte podlahové topení, stačí do něj v létě pustit chladnou vodu a dům se pomalu a příjemně ochladí bez průvanu a hluku. Nemusíte se bát omrzlin, protože teplota povrchu podlahy neklesne pod 20°C. Tam, kde nelze použít podlahové topení, je možné instalovat stropní systém. Ten umí chladit dokonce lépe než podlahové topení a dá se v zimě samozřejmě využít i pro vytápění. 

Velkoplošné chladící systémy poskytují kromě vyššího komfortu i výrazně nižší náklady na chlazení. Teplota chladící vody je o 10°C vyšší než u jiných způsobů chlazení a díky tomu se podstatně snižuje při chlazení spotřeba elektřiny. V některých případech (třeba když máte tepelné čerpadlo s vrtem), můžete využít přímo chlad ve vrtech a provoz chlazení je pak prakticky zadarmo. Při chlazení z vrtů navíc dochází k jejich ohřívání, což následně snižuje spotřebu elektřiny při vytápění.
 
Rodinné domy s pasivním chlazením z vrtu do podlahy
 

Typy tepelných čerpadel vhodných i pro chlazení

Nejjednodušší je chlazení pomocí tepelných čerpadel vzduch/voda. Každé z nich má v chladícím okruhu přepínací ventil, který slouží v zimě pro odtávání ledu při vytápění. Tepelné čerpadlo při odtávání chvíli topí do venkovního výměníku a zároveň v tu chvíli chladí to topení. Pokud tento ventil přepnete v létě na delší dobu, získáte tak jednoduše plně funkční klimatizaci. Při ní tepelné čerpadlo například 8 hodin pracuje v režimu chlazení a mezitím se několikrát přepne do režimu topení a ohřeje teplou vodu v bojleru. Za den je tak v provozu třeba 11 hodin.  

Náročnější na pořízení, ale provozně mnohem efektivnější jsou tepelná čerpadla země/voda. Některá z nich totiž umí vyrábět teplo i chlad najednou. To znamená, že za 8 hodin chlazení zvládne tepelné čerpadlo zdarma vyrobit i dostatek teplé vody a nemusí přepínat mezi provozem topení a chlazení.  

Například tepelné čerpadlo země/voda ECOFOREST ECOGEO nabízí varianty s pasivním nebo aktivním chlazením a dokonce i obou způsobů dohromady. K tomu umí při chlazení využívat odpadní teplo pro ohřev teplé vody v bojleru. Vše potřebné pro chlazení je již součástí tepelného čerpadla a jeho zapojení je tak velmi jednoduché a levné. Kompresor tepelného čerpadla je plynule řízen invertorem a výkon se tak přizpůsobí nejen potřebám domu, ale například i aktuálnímu množství elektřiny vyráběné ve vaší fotovoltaické elektrárně.
 
Tepelné čerpadlo ECOFOREST využije i odpadní teplo při chlazení
 
U domů, kde nelze použít systém země/voda, velmi dobře poslouží pro topení a chlazení vzduchové tepelné čerpadlo. Nejprodávanějším modelem vzduch/voda na našem trhu, je švédské tepelné čerpadlo IVT AIR X. Kromě výjimečně vysokého topného faktoru vyniká i nízkou hlučností a hlavně již ve standardu je vybaveno funkcí chlazení, a to jak pomocí podlahového topení tak i fancoilů, nebo vzduchotechniky.     

Tepelné čerpadlo je opravdu univerzální zařízení, které se celoročně postará o komfort ve vašem domě. To vše s nejnižšími možnými provozními náklady. Investice do tepelného čerpadla je navíc stejná nebo i nižší než cena plynového kotle a samostatné klimatizace pro celý dům.     
 
Pro více informací navštivte www.cerpadla-ivt.cz nebo www.gt-energy.cz.
03.09.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444