To nejlepší z evropské architektury

Výstava finalistů Ceny Miese van der Rohe doputovala do Prahy

Dneškem počínaje se v Lapidáriu Betlémské kaple můžete seznámit s mimořádnými architektonickými díly, která byla v Evropě realizována v posledních dvou letech. Putovní výstava finalistů Ceny Miese van der Rohe za rok 2003, která je zde dnes slavnostně zahájena, obsahuje fotografie, plány a modely vybraných děl této nejprestižnější evropské architektonické soutěže. Po Barceloně, Londýně, Milánu, Frankfurtu, Dublinu a Vídni byla nyní instalována v Praze.

Iniciátorem soutěže o Cenu Evropské unie za současnou architekturu je nadace spojená se jménem jednoho z největších evropských architektů Ludwiga Miese van der Rohe, která vznikla v roce 1983 v Barceloně. Cena je udělována jednou za dva roky - jejím prvním nositelem se v roce 1988 stal Alvaro Siza, portugalský architekt, který před několika měsíci v souvislosti se svojí výstavou v Galerii Švestka rovněž navštívil Prahu.
V loňském roce byla Cenou Miese van der Rohe odměněna práce britské architektky iráckého původu Zahy Hadid - jde o parkoviště a terminál Hoenheim - sever ve Štrasburku. Zvláštní cenu pro architekta do 35 let získal Jürgen Meyer za Radnici Scharnhauser Park v Ostfildern v Německu. Všech 41 staveb, které byly letos vybrány z celkem 269 přihlášených, představuje expozice v Lapidáriu Betlémské kaple. Patří k nim i Palác Euro na Václavském náměstí v Praze autorů Petra Malinského, Richarda Doležala, Petra Buriana, Michala Pokorného a Martina Kotíka, a Průchod valem Prašného mostu na Pražském hradě od Josefa Pleskota, dvě architektonická díla, která ve finále roku 2003 reprezentovala Českou republiku.
Práce českých architektů se soutěže zúčastnily celkem čtyřikrát. Od roku 1997 nominovala skupina našich i zahraničních odborníků celkem 29 českých projektů. Nesporným úspěchem české architektury je skutečnost, že celkem čtyři z nominovaných staveb se dostaly do finále, jako první to v roce 1997 byla budova banky na rohu České a Joštovy v Brně autorů Aleše Buriana a Gustava Křivinky.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Se všemi devětadvaceti českými projekty dosud nominovanými na Cenu Miese van der Rohe se můžete seznámit současně s výstavou finalistů ročníku 2003. Expozice těchto úspěšných českých děl je ke zhlédnutí v Galerii Jaroslava Fragnera na Betlémském nám. v Praze.
Fotografie: Zaha Hadid 2003, Alvaro Siza 1988, Jürgen Meyer 2003, projekt českých finalistů soutěže z roku 1997 - banka IPB v Brně.
30.06.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444