Tmavá, nebo světlá? Poradíme vám s výběrem barvy podlahy

FatraClick, Dub cappuccino, 7311-2

FatraClick, Dub cappuccino, 7311-2

Většina z nás při tvorbě interiéru klade důraz na barvu zdí a vybavení, ale neuvědomuje si, jak důležitou roli v tvorbě útulného domova hraje i výběr podlahy. Správně zvolená podlaha dokáže prostor opticky zvětšit, zmenšit, či pocitově prohřát nebo zchladit. Na co se tedy zaměřit a jak vybrat podlahu „na míru“ interiéru?

Velikost hraje roli

Barva podlahy, stejně jako je tomu u stěn, opticky ovlivňuje velikost místnosti. Než ovšem přistoupíme k výběru barvy samotné, případně materiálu a vzoru podlahy, měli bychom si primárně ujasnit, zda jsou pro nás vhodnější světlejší nebo tmavší odstíny.

Pokud je místnost, do které podlahu vybíráme, velká a široká, je vhodnější vybírat teplé a tmavé odstíny, které prostor opticky zmenší a zútulní. Naopak pro maličké místnosti jsou vhodnější světlé a přirozené barvy, které místnost projasní a opticky zvětší. A pokud jsou tyto malé místnosti ještě navíc i tmavé, je nejvhodnější volbou světlá, lesklá podlaha, která prostor nejen zvětší, ale i projasní.

Aby to ovšem nebylo příliš jednoduché, lze odstín podlahy kombinovat pro různý výsledný efekt i s barvou stěn – například tedy tmavá podlaha v kombinaci se světlými stěnami a stropem místnost obecně opticky zvětší, tmavý strop se světlými stěnami ji ovšem sníží a rozšíří, a tmavé stěny se světlým stropem zase vytvoří efekt sklepní místnosti. Světlá podlaha se světlou zadní stěnou a stropem prostor opticky zúží a zvýší, ale pokud bude k tmavším bočním stěnám i tmavší strop, místnost bude působit dojmem tunelu. Pokud se ovšem rozhodneme pro jednoduchost a zvolíme všechny stěny i podlahu ve světlém odstínu, může místnost působit chladně a neosobně. A když navíc stěny, strop a podlahu sladíme ve stejném odstínu, místnost zcela ztratí svůj tvar.
FatraClick, Dub cer hnědý, 7301-5 

 

Barva – nejdůležitější prvek výběru

Barvy, potažmo dekorace podlahy, mají na vzhled interiéru místnosti velmi zásadní vliv. Jak je to tedy s jednotlivými barvami a barevnými odstíny? Jaký výsledný efekt od nich můžeme očekávat?
 
  • Bílá: velmi neutrální, nadčasová barva, která zároveň dodává pocit čistoty interiéru – není ovšem vhodné volit intenzivní, zářivě bílou barvu, která může působit na pohled velmi agresivně a uměle, lepší je se přiklonit k tlumenější bílé či k slabé příměsi jiného odstínu.
  • Béžový odstín: opět barva, která dodává interiéru na čistotě a neutralitě, tmavší odstíny béžové inklinují ovšem i k vlastnostem barvy žluté, tedy například k pocitu prosvětlenosti.
  • Žlutý odstín: optimistická a radostná barva, která dodá pocit prosluněnosti, prosvětlenosti a útulna, mezi takto veselé barvy se řadí zejména dekory dubu, buku či javoru.
  • Oranžové, červené a červenohnědé odstíny: teplé, harmonické odstíny, které se správným nábytkem dodají interiéru nádech exotiky a pocit útulna, zvláště pokud zvolíme dekory švestky, třešně, hrušky či mahagonu – ovšem pozor, příliš červená barva může vyvolávat pocity agrese, zvláště pokud je podpořena ještě barvou stěn!
  • Hnědý odstín: barva podlah našich předků, kteří neměli možnost takové variability jako my dnes, je to barva velmi přirozená, navozující pocit sepjetí s přírodou a vhodná prakticky pro všechny interiéry.
  • Šedý odstín: neutrální, nadčasová, uklidňující barva, která s moderním nábytkem dodá interiéru velmi elegantní vzhled.
  • Černá: luxusní a elegantní barva, která interiéru dodá dramatický podtón. Vhodná je zejména v kombinaci se světlým nábytkem a světlou barvou zdí – ale pozor, jak bylo zmíněno v předchozím odstavci, tmavá zmenšuje, takže výběr musí být vskutku řádně promyšlený!
Thermofix, Břidlice stříbrná, 15410-1 


Dejte si na čas

V průběhu dne se v každé místnosti mění světlo a tím samozřejmě i celkový pocit z interiéru. Je tedy dobré vědět, že zvolená podlaha, když se koupe v paprscích dopoledního slunce, působí přímo fantasticky a v místnosti je radost pobýt a pracovat… ale vypadá tak podlaha i v noci za umělého osvětlení? Každá místnost má své specifické využití, a proto je denní doba, kdy budeme podlahu vnímat nejvíce, je rozdílná a rozdílné je tedy i světlo. Z hlediska využití je tak například vhodné volit tmavší odstíny barev pro ložnice, naopak dětské a obývací pokoje by měly být vzdušné a plné světla po celý den.
Thermofix, Břidlice kov, 15410-2

Nejvhodnějším řešením je proto pořídit si domů vzorky preferovaných dekorů podlahy, porovnat jejich vzhled v různé denní době při různém přirozeném a umělém světle a zároveň zvážit, jakou barvou a odstínem bude místnost vymalovaná a zda plánovaný (či již zakoupený) nábytek bude k vybrané podlaze vhodný. Zde platí jednoduchá poučka – podlaha by měla být o dva odstíny světlejší nebo tmavší než nábytek. Pro docílení požadovaného efektu podlahy bychom samozřejmě měli vybrat i vhodné lišty, tedy v tom samém odstínu, jaký má námi zvolená podlaha.
 

České podlahy Fatra – záruka velkého výběru a kvality

Vinylové podlahy v sobě snoubí snadnou údržbu, příznivou cenu a širokou škálu nejrůznějších dekorů, vzorů a barev pro výběr přesně té správné podlahy pro jakýkoli interiér a realizaci. Luxusní podlahovina Thermofix například nabízí až 62 dekorů imitujících dřevo, kámen či koberec k nerozeznání od originálu. Další podlahoviny ze sortimentu – WELL-click pro prostory se zvýšenou vlhkostí, FatraClick či RS-click – pak samozřejmě nezůstávají pozadu a nabízí širokou škálu dekorů a výhod pro bezproblémové podlahy. Novinka portfolia, WELL-click, letos i obdržela certifikaci GREENGUARD, která je zárukou, že je podlaha plně v souladu s emisními předpisy, nevylučuje těkavé chemické látky a pomáhá vytvářet zdravější vnitřní prostředí objektů. Všechny ostatní podlahoviny ze sortimentu Fatra samozřejmě požadavky na nezávadnost a trvalou udržitelnost splňují rovněž, což je zaručeno testováním v nezávislém institutu Eurofins Product Testing Denmark A/S.
 
Thermofix, Tis horský, 12 203-4
07.12.2020 | PR
  • Fatra, a.s.

    Společnost Fatra představuje na celoevropském trhu důležitého hráče v oboru plastikářského průmyslu. V České republice zaujímá na pozici zpracovatele plastů PVC, PE, PP a PET dominantní podíl na trhu. Fatra, a.s. je jediným českým výrobcem vinylových podlah.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444