Tipy pro skříně do dětského pokoje: Jak bydlet hravě a bezpečně?

Bezpečnost, barevnost a správné členění, to jsou tři základní aspekty pro výběr vestavěné skříně do dětského pokoje. Jak na něj vyzrát? Nechte se inspirovat několika tipy. Dozvíte se třeba, jaké barvy lépe působí na psychiku dítěte, co mu usnadní ukládání věcí do hlubších a vyšších polic, ale také základní rady, díky kterým může nábytek s potomkem „růst“.

Protože nabídka nábytkářských firem je rozsáhlá, máme skvělou možnost si přizpůsobit vše na míru. Většinou se rozhodujeme podle ceny, některé další aspekty bychom ale také měli nechat stranou. Které to jsou?

Barvy do dětského pokoje: Bydlení by mělo být hrou

Ideální dětský pokoj by měl obsahovat růžovo – modrý nábytek se vzory žlutých slonů ve výšce očí. Že jde o nesmysl? Máte pravdu. Zejména u barev neexistují žádné univerzální rady na vybavení pokoje pro děti. Je třeba přizpůsobit výmalbu a spolu s ní barvu nábytku charakteru toho, kdo v pokoji bude bydlet. Co tedy jednotlivé barvy mohou ovlivnit:

  • BÍLÁ čistota a světlo, které se díky ní rozestupuje po pokoji, z místnosti dělají příjemné místo. Ovšem každé smítko či flíček jsou okamžitě vidět. Dobrá, ale pro dětský pokoj trochu nepraktická.
  • ČERVENÁ je veselá a pomáhá komunikaci, na druhou stranu dráždí a příliš dovádivé děti rozhodně nezklidní.
  • ORANŽOVÁ přivádí do pokoje optimismus, veselí a příjemné prostředí. Pro dětský pokoj velmi dobrá volba.
  • ŽLUTÁ – platí o ní to samé co o oranžové, podporuje také proces učení (ovšem v omezené míře).
  • ZELENÁ – velmi oblíbená – navozuje zdání pobytu v přírodě a uklidňuje.
  • FIALOVÁ je barvou luxusu a elegance, sedí spíše do pokoje pro dívky. Může povzbuzovat melancholické nálady.
  • MODRÁ uklidňuje, tlumí, takže pokud máte hyperaktivní děti, kterým chcete pomoci se soustředěním se na domácí úkoly, použijte tuto barvu.
  • ČERNOU můžeme jen doporučit, pokud toužíte mít negativně smýšlející dítě frustrované z temného opticky zmenšeného pokoje.


Variabilita nábytku: Když děti rostou od dudlíku k elektrické kytaře


Bylo by krásné vždy, když děti povyrostou, zalít skříně jako květiny a ony by rostly také. Takhle to bohužel nefunguje, takže na problém přizpůsobování nábytku věku dítěte musíme vyzrát jinak. Existují dva základní tipy, s nimiž to docela jde.

Bytoví designéři radí pořizovat si pokud možno co nejméně velkých pevných kusů. Například místo hotových policových stěn a sestav si postupně kupovat jednotlivé police a hnát je nahoru spolu s rostoucí výškou dítěte. Ale co s velkými úložnými prostory? Šatní skříně do dětského pokoje se jen těžko dají nějak šikovně improvizovaně nastavovat. Tady pomohou třeba předvrtaná místa na alternativní umístění polic.


Bezpečnost: Jak omezit riziko nehody


Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu, čím by se měly dětské pokoje lišit od ostatních místností, a sice k bezpečnosti. Co se týká skříní, polic zásuvek a dalších komponentů, máme pro vás v tomto ohledu několik rad:

  • Vyvarujte se skleněných výplní dveří. Pokud na nich trváte, nejlepší volbu představuje lacobel s bezpečnostní nálepkou.
  • U posuvných dveří přemýšlejte o hliníkových rámech s  dotahem – nelze s nimi „praštit“ (u otočných dveří to samé obstarají panty s integrovaným tlumením).
  • Plnovýsuvný šuplík nejen, že nic neskrývá v temných zákoutích na konci, ale také po úplném vytažení nespadne na nohu.
  • A jedna vychytávka, která ještě před pár lety vypadala jako z pohádky: dotykové otevírání tip-on. Pokud vám ten nic neříká, pak vězte, že jde o mechanismus, který otevře zásuvku prostým dotykem na její čelo. Madla tak netrčí do prostoru a nikdo se o ně neuhodí.


Členění: Jak na doplňky vestavěné skříně do dětského pokoje


Existuje spousta doplňků, díky kterým si lze přizpůsobit skříň tak, aby se v ní dobře skladovalo a hlavně, aby se z ní dobře vyndávalo i menším dětem. Patří mezi ně například výsuvný kalhotovník. Děti totiž mívají se správným uložením kalhot na ramínka potíže. Pomoci může i sklopná tyč, díky níž se každý jednoduše dostane i do zdánlivě nedosažitelných výšin nábytku. Až potomek vyroste, můžete ji klidně vyměnit za výsuvnou.

Autor dodává: šatní skříň do dětského pokoje si můžete nechat postavit na základě těchto rad, nezapomeňte vše přizpůsobit věku a povaze dítěte, myslete také na to, že nábytek je dlouhodobá investice.
02.12.2014 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444