Tipy, jak udržovat sekačku na trávu

Pokud chcete, aby vám vaše sekačka na trávu dobře a dlouhou dobu sloužila, měli byste se o ni před, během i po sezóně rovněž dobře postarat. Abyste měli trávník jako z katalogu, máme pro vás pár nejdůležitějších tipů.

Elektrické sekačky

V mnoha garážích nebo zahradních domcích na nářadí jsou zaparkované elektrické sekačky. Ve srovnání s benzínovými sekačkami nebo zahradními traktory jsou lehké, tiché, ekologické, snadno se ovládají a nemusíte je startovat lankem. Nevýhodou je, v porovnání s benzínovými sekačkami, jejich menší výkon. Elektrické sekačky jsou také nepraktické na velkých zahradách, kde roste hodně stromů, keřů a květin hlavně proto, že musíte neustále zápasit s kabelem. Elektrickou sekačku často a důkladně zbavujte zbytků trávy přilepené na schránce. Zbytky trávy by na výfuku mohly způsobit nepříjemnou nehodu. Na vnitřní stranu schránky používejte údržbový sprej, podstatně si tím ulehčíte práci. Hned na začátku sezóny nechte nabrousit nože. Při častém používání sekačky byste to měli dělat vždy po cca 25 hodinách provozu.
 

Aku sekačky

Starosti se šňůrou od sekačky nemusíte řešit v případě, pokud si pořídíte aku sekačku. Stejně jako ta elektrická, je aku sekačka lehká, tichá, ekologicky šetrná a dobře se ovládá. Mínusem je ale její slabší výkon, cena a potřeba mít vždy nabitou baterii. Někteří výrobci ale nabízejí sady, kdy jednu baterii můžete použít do různých typů zahradních pomocníků. Aku sekačky na trávu jsou téměř bezúdržbové. Kromě broušení nože není nutné provádět žádné další servisní práce.
 

Benzínové sekačky na trávu

Pokud pro vás elektrická ani aku sekačka není to pravé ořechové, poohlédněte se po sekačce benzínové. Sekačky s tímto pohonem jsou velmi výkonné a hodí se na velké trávníkové plochy. Díky vysokému počtu otáček s nimi ušetříte spoustu času. Na druhou stranu si trochu víc máknete, protože benzínovky jsou těžší a hlučnější.  Pokud si ale vyberete benzínovou sekačku s pojezdem, nebudete ji muset tlačit před sebou. Vy budete řídit, sekačka pojede sama. Po sezóně je z benzínové sekačky potřeba vyprázdnit zbytky z nádrže, aby v ní kapalina nezmrzla.
 

Robotické sekačky

Nepojede ale tak úplně sama, jako jezdí a seká robotická sekačka na trávu. Díky zabudované mulčovací funkci vám odpadne i starost o posekaný materiál. Stačí ohraničit trávník vymezovacím kabelem, nastavit program, zapnout a jít hrát třeba badminton. Robotické sekačky se obejdou bez benzínu, oleje a zplodin a díky tichému provozu uslyšíte i trávu růst. Častěji však kontrolujte nože, protože je dost dobře možné, že je budete muset vyměnit.

Vymezovací kabely lze nechat přes zimu v zemi. Vyčnívající konce by se měly odizolovat, aby byly chráněny před zoxidováním. Nastudujte si, jak mimo sezónu skladovat baterii. V závislosti na typu baterie se akumulátor například zcela nabije a potom se uskladní na odděleném místě od sekačky. Jiné robotické travní sekačky zase mají přístroj na trvalé nabití, ke kterému se připojí na dobu trvání zimní přestávky. I pro nabíjecí stanici platí, že by se měla demontovat a uskladnit na suchém místě.
 

Kam s ní?

Pokyny k údržbě a jak správně sekačky uskladnit, najdete vždy v příslušném návodu k použití. Sekačky by měly být uskladněny na suchém místě, přikryté kvůli prachu a v zimě rozhodně tak, aby sekačku nepoškodil mráz. Takový zahradní domek je pro ně úplně ideální.
01.04.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444