Tip pro majitele velkých domů a objektů

Tepelná čerpadlo do topného výkonu až 400 kW

Vysoké ceny energie nutí majitele objektů hledat alternativy k plynovému, olejovému nebo přímotopnému vytápění. Pohrůžky přerušení dodávek zemního plynu z Ruska vzbudily nedávno na západě Evropy obavy, že v obývacím pokoji může díky mocenským hrám zůstat zima. Politické konflikty, stejně jako vědomí omezených zdrojů ropy vyvolávají potřebu maximální nezávislosti na dovážených energetických zdrojích. Jak tedy vytápět v budoucnu?

Myšlenkami o budoucím zásobování energií se dnes zabývají stejně majitelé rodinného i panelového domu, výrobního závodu nebo průmyslové stavby. Ten, kdo se nyní rozhoduje pro perspektivní technologii tepelného čerpadla, staví zásobování energií na solidní bázi. A nešetří jen životní prostředí, ale také své peníze. Tepelné čerpadlo představuje velmi efektivní technologii přípravy tepelné energie.

Německý výrobce tepelné techniky Stiebel Eltron, firma s více než osmdesátiletou zkušeností s výrobou tepelné techniky a více než třicetiletou tradicí výroby tepelných čerpadel, představila na výstavě ISH ve Frankfurtu n/M nové tepelné čerpadlo typové řady WPF. Toto tepelné čerpadlo systému země – voda bylo vyvinuto speciálně pro zásobování teplem větších objektů. S ním přichází jasná výhoda úspor nákladů na vytápění moderním tepelným čerpadlem také pro nemovitosti s tepelnou ztrátou do 650 kW.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Tepelné čerpadlo nové konstrukční řady používá v zemi existující geotermální energii pro cenově výhodné vytápění velkých objektů. Srdcem chladícího okruhu je kompresor Scroll pracující s ekologicky nezávadným chladivem R410a. Maximálně dosažitelná teplota topné vody tak dosahuje až 60 stupňů Celsia.

Vnější image tepelného čerpadla dává tušit, do které výkonové kategorie stroj patří. Vzhledem k celkové hmotnosti stroje je konstrukce řešena tak, aby umožňovala i transport jeřábem. V případech, kdy pro kotelnu jsou k dispozici omezené prostory, je možno dokonce instalovat dvě tepelná čerpadla na sebe.

Samostatné zařízení je dodáváno v pěti výkonových modifikacích WPF 20 až 66 až do topného výkonu 66 kW. Kaskádovým zapojením až šesti těchto modulových jednotek je možno dosáhnout až topného výkonu 400 kW. Pro řízení tepelného čerpadla v samostatném i kaskádovém zapojení slouží regulátor WPM, případně doplněný o přídavný modul MSM.

Na investiční akce s tepelným čerpadlem je možno zažádat o státní dotaci. Aktuální informace o možnostech státní podpory naleznete na webových stránkách České energetické agentury (www.ceacr.cz).
05.09.2007 | tz
  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444