Tip na výlet: Tachlovice, místo, kde vás naučí grilovat

Pokud rádi grilujete a sháníte tipy, jak si tuhle letní kratochvíli zpestřit, tak na nic nečekejte a vyrazte na do Tachlovic. Nachází se zde prodejna s grily, v jejichž prostorách se pravidelně koná kurz grilování na keramických grilech Big Green Egg, které vycházejí z japonských keramických pecí používaných již před 3000 lety. První zelená vajíčka, jak se také keramickým grilům Big Green Egg říká, spatřila světlo světa již v roce 1974, kdy byla společnost založena Edem Fisherem v Atlantě v Georgii.

Kurz je veden zkušenými šéfkuchaři, kteří s grilem pracují již několik let. Na kurz si připravte chuťové pohárky, protože se v jeho průběhu uvaří hned několik chodů.

Proč jít na kurz?

Asi většina z vás se setkala s kotlovými grily, vyrýběnými z lehkých materiálů. Ty sice usnadní manipulaci s grilem, s tepelnou izolaci si však tolik nerozumí. Big Green Egg je vyrobený z keramiky, která teplo, které vzniká v ohništi, drží ještě dlouho poté, co uhlí v grilu vyhasne. Další výhodou je izolace vlhkosti, díky které maso není nikdy vysušené. Tyto vlastnosti dělají z Big Green Egg ideální nástroj pro přípravu dlouze tažených mas, protože díky zmíněné izolaci působí teplo na maso ze všech stran, nejen zespodu. Tento efekt se dá ještě zvýraznit příslušenstvím, jak názorně ukážou průvodci kulinářským kurzem zaměřeného na keramické grily. I když se teplota v grilu reguluje podobným způsobem jako u grilů z plechu, jsou tu podstatné rozdíly, o kterých je třeba vědět, abyste mohli gril bezpečně používat.
 
Na kurzu si můžete vyzkoušet většinu dostupných grilů Big Green Egg. Samotný kurz obsahuje vše od zapálení grilu a až po jeho uhašení. V Big Green Egg se griluje na dřevěném uhlí. Uhlí má během grilování vliv na chuť masa a na fungování samotného grilu. Kvalitní uhlí je při grilování v keramických grilech základ, je záhodno jeho výběr nepodcenit. Jak takové kvalitní uhlí poznat a na co si dát při jeho nákupu pozor je jedno z prvních témat kurzu.

Keramické grily fungují jako venkovní kuchyně, protože v nich můžete střídat různé styly vaření. Během kurzu se tak dozvíte, jak využít veškeré možnosti, které gril nabízí a co k tomu budete potřebovat.

Jak o Big Green Egg pečovat, aby byl pořád stejně funkční a krásně zelený? Co je nutné udržovat pravidelně, co naopak stačí zkontrolovat jednou za čas a co k údržbě budete potřebovat, i taková témata jsou nedílnou součástí kurzu. Neradi bychom však některé z vás odradili, nejedná se o skupinové drhnutí grilů. Toto téma se v kurzu probere pouze ústní formou, aby zbylo více čas na to, co všechny zajímá nejvíc, a to je grilování.

Kromě informacích o grilech samotných, bude řeč i o přípravě jídel, a to včetně výběru masa. Dozvíte se, kde maso kupovat i jak poznat, zda je čerstvé. Většina kuchařů pracuje s masem v celku, protože se to nejvíce vyplatí. Jak maso zpracovat, abyste ho využili celé, tipy na jeho uchování či propojení jednotlivých receptů v rámci vaření, to všechno je dobré znát nejen jako profesionál, ale i jako nadšenec do vaření.



Jak již bylo zmíněn, během kurzu se uvaří několik chodů. Každý účastník obdrží recepty použité v kurzu, aby si je doma mohl vyzkoušet na vlastní pěst. Dále účastníci dostanou zástěry s praktickou kapsičkou, kam si mohou uschovat například poznámky z kurzu. K dispozici je také občerstvení v podobě salátů, slaných či sladkých zákusků a nealkoholických nápojů. Ale pozor, s občerstvením to nepřehánějte, aby vám zbyly síly na delikatesy připravované v grilech. Těšit se můžete na předkrm, za kterým bude následovat několik chodů zakončených sladkou tečkou.

Rozhodně se nejedná o pasivní kurz. Šéflkuchaři vás rádi do vaření zapojí a vy si tak budete moci vyzkoušet jak přípravu jídel, tak práci s grily. Hlavním šéfkuchařem je Daniil Gorovoj. Jedná se o profíka s řadou medailí z kuchařských olympiád pořádaných v Německu a bohatými pracovními zkušenostmi. Aktuálně se Dan věnuje vlastnímu projektu, který je zaměřen na vaření v keramických grilech Big Green Egg.

Důležitou součástí grilů Big Green Egg je jejich přislušenství. Kuchaři vás poučí, jak doplňky správně používat a navíc prozradí pár triků, na které postupně přišli během své dlouholeté praxe. Díky těmto doplňkům lze v grilu použít nepřímou metodu grilování, péct či udit.  

12.07.2022 | PR
  • GrilyKrby.cz

    Kamenná prodejna s více jak 80 vystavenými grily a 25 udírnami. Najdete u nás značky Weber,  Campingaz, Napoleon, Pit Boss, Borniak,  Bradley Smoker, Outdoorchef  a spoustu dalších.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444